Çamkoru Tabiat Parkı

DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS Göl Ekoturizm Alanı Fauna Flora Tabiatı Koruma Alanı

(Çamlıdere, Ankara, 2008 - )

Çamkoru Tabiat Parkı, Bolu ve Ankara illeri sınırında, Ankara şehir merkezinin 110 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. Ankara-Bolu Devlet Karayolu güzergâhında yer alır. Tabiat parkı, bu karayolu tarafından ikiye bölünmektedir. Koruma altına alınmadan önce piknik amacıyla kullanılan alan, 09.04.2008 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilmiş ve Türkiye’nin 23. tabiat parkı olmuştur. Alanın büyüklüğü 220,65 hektardır. Parkın bir kısmının ormanlık olması sebebiyle mülkiyeti devlete aittir. Bu durum, yönetim açısından kolaylık sağlamaktadır. Öte yandan, kullanımı da kolaylaştırmak ve erişimi artırmak adına çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 2019 yılında, engelli vatandaşların doğal alanlara erişimini kolaylaştırmak ve kullanımını artırmak amacıyla tabiat parkında çalışmalar başlatmıştır. Park için Türkiye’nin ilk engelsiz tabiat parkı olma hedefi belirlenmiştir. Çamkoru Tabiat Parkı’ndaki bu uygulamanın örnek teşkil etmesi ve daha sonra diğer tabiat parkları ile doğal alanlara yayılması amaçlanmıştır.

Tabiat parkı florası çeşitlilik göstermektedir. Parkın bir bölümü doğal sarıçam ve karaçam ağaç türleri ile kaplıdır. Göknar, gürgen, titrek kavak, geyik dikeni, tüylü ve sapsız meşe gibi türler de bölgedeki bitki çeşitliliğine katkı sağlamaktadır. Bu türlere ek olarak, tabiat parkı çeşitli otsu bitki türlerini de barındırmaktadır. Parkın diğer bölümü açıklık alanlar ve Çamkoru Göleti’nden oluşmaktadır.

Tabiat parkı, fauna yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Tavşan, tilki, yaban domuzu, kurt ve çakal gibi memelilerin yanı sıra farklı türlerde yırtıcı ve ötücü kuşlar da park sınırları içinde görülebilmektedir. Sahip olduğu gölet içerisinde ise çeşitli balık türleri bulunmaktadır. Ayrıca parkta yer alan Çamkoru Geyik Üretme İstasyonu, geyik yetiştirip doğaya salarak ekosistemi ve yaban hayatını koruma çalışmalarına destek sağlamaktadır. Böylece park, doğal hayatı koruma görevinin yanı sıra, destekleme ve canlandırma amaçlarına da hizmet etmektedir.

Park, doğal işlevlerinin yanı sıra ziyaretçilere çeşitli imkânlar sunmaktadır. Giriş kontrol noktası, voleybol sahası, doğa eğitim merkezi, tuvaletler ve kır kahvesi gibi sosyal ve rekreasyonel alanlar ziyaretçilere hizmet vermektedir. Piknik ve gezinti alanlarının yanı sıra yürüyüş rotaları da bulunmakta olup, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir izcilik kampı da parkta yer almaktadır. Parkta 250 araçlık otopark ve 678 kişi kapasiteli ziyaretçi alanı hizmet vermekte; çadırlı kamp imkânı da sağlanmaktadır.

Referanslar

Anayurt Gazetesi. (2022, 27 Eylül). Enerji depoladılar. https://anayurtgazetesi.com/haber/11038062/enerji-depoladilar, (Erişim tarihi: 28. 03. 2025); Anadolu Ajansı. (2019, 24 Haziran). Çamkoru engelsiz tabiat parkı olacak. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/camkoru-engelsiz-tabiat-parki-olacak/1496716, (Erişim tarihi: 28. 03. 2025); Bölge 9 Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü. (t.y.). Ankara Çamkoru Tabiat Parkı. https://bolge9.tarimorman.gov.tr/Menu/49/Ankara-Camkoru-Tabiat-Parki, (Erişim tarihi: 28. 03. 2025); Gezginder. (2019, 20 Eylül). Çocuklarla doğada kamp etkinliği raporu. https://gezginder.com/cocuklarla-dogada-kamp-etkinligi-raporu/, (Erişim tarihi: 28. 03. 2025); Hürriyet. (2007, 15 Eylül). 45 kızıl geyiğe özgürlük. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/45-kizil-geyige-ozgurluk-7378308, (Erişim tarihi: 28. 03. 2025).