Ayvacık

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Çanakkale’nin güneyinde yer alıyor. Ayvacık’ın kuzeyinde Ezine ilçesi, kuzeydoğusunda Bayramiç ilçesi ve doğusunda Edremit ilçesi bulunuyor. Ayvacık ilçesine bağlı Babakale Köyü, Türkiye’nin ve aynı zamanda Asya kıtasının en batı ucudur. İlçenin karşısında Yunanistan’a ait Midilli Adası vardır. Ekonomik yapı tarım (özellikle zeytincilik), hayvancılık, orman ürünleri ve turizme dayanıyor. Ayvacık’ta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turist Rehberliği programları ile eğitim-öğretim veren Ayvacık Meslek Yüksekokulu bulunuyor.

Ayvacık, Çanakkale merkezine 69 kilometre, Ezine ilçesine 23 kilometre ve Edremit ilçesine 62 kilometre uzaklıktadır. İlçeye ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Ayvacık’a en yakın havaalanları 68 kilometre uzaklıktaki Çanakkale Havaalanı ve 69 kilometre uzaklıktaki Balıkesir/Edremit Koca Seyit Havaalanıdır. Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde özel tekne yatlar için liman bulunuyor. Ayrıca bu limandan sadece yaz aylarında kapıdan vize uygulamasıyla Yunanistan’ın Midilli Adası Petra kentine günübirlik feribot seferleri düzenleniyor. Ayvacık’ın 78 kilometre sahil uzunluğu bulunuyor.

Ayvacık’ın tarihi MÖ XVI. yüzyıla kadar uzanıyor. Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale (Assos) antik köyünde dünyanın ilk felsefe okulunun açılmıştır. Ayvacık’ın ilk sakinleri Mysyalılar ile Luviler’di. Daha sonra; Hititler, Lidyalılar, Persler, Roma ve Doğu Roma (Bizans) imparatorlukları ve son olarak Osmanlı hakimiyetine girdi. Ayvacık, antik Assos ve Chryse kalıntıları ile ünlüdür.

Ayvacık ilçe merkezinde turizm faaliyetleri olmamasına rağmen, ilçeye bağlı belde ve köylerde özellikle yaz aylarında bölge kapasitesine göre yoğun olarak turizm faaliyetleri gerçekleşiyor. 2018 yılı itibarıyla Ayvacık ilçesinin merkez nüfusu 8.881, belde köylerinin nüfusu 24.687’dir. Özellikle yaz aylarında ilçe nüfusunun 10 katı kadar ziyaretçi ağırlıyor. Ayvacık’ta 2017 yılı itibarıyla 1.589 yatak kapasitesine sahip 18 turizm işletme belgeli otel, 3777 yatak kapasitesine sahip 63 belediye işletme belgeli otel ve 5.746 yatak kapasitesine sahip 146 belediye belgeli pansiyon bulunuyor. Ayrıca beş seyahat acentası Ayvacık’ta faaliyet gösteriyor.

Ayvacık’ta başta Behramkale (Assos) antik köyü olmak üzere Adatepe, Babakale, Yeşilyurt, Nusratlı, Kayalar köyleri; Kadırga koyu, Assos Antik Liman, Sivrice koyu, Sokakağzı koyu ve Akliman koyu turizm çekim merkezleridir. Ayrıca Hüdavendigar Köprüsü, Hüdavendigar Camii, Ceneviz Köprüsü, Roma Köprüsü, Apollon Smintheus Tapınağı ve Zeus Altarı ziyaretçilerin uğrak noktalarındandır.

Ayvacık ilçesinde bulunan Behramkale Köyü’nün antik adı Assos’tur. Assos’un tarihi çok eskilere dayanıyor. Tunç çağında (MÖ 3000-1200) burada yaşayanların olduğuna dair arkeolojik kalıntılar bulundu. Antik çağlardan, Roma ve Osmanlı döneminden kalma birçok yapı ve kalıntı yer alıyor. Bu bölgedeki arkeolojik kazılar halen devam ediyor. Assos aynı zamanda dünyanın gelmiş geçmiş en büyük filozoflarından biri olan Aristoteles’in yaşadığı yerlerden biridir. Assos arkeolojik alan giriş kayıtlarına göre, 2017 yılı itibarıyla 117.961’dir. Arkeolojik alana giriş yapmayan ziyaretçiler düşünüldüğünde bu rakam iki katına kadar çıkıyor. Assos’un yakınında bulunan Kadırga Koyu bölgenin en yoğun plajlarındandır. Konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri yoğun olarak bulunuyor.

Ayvacık’ın merkez, belde ve köylerinde Ayvacık dev güreşleri, Assos Gösteri Sanatları Festivali, Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Apollon Smintheon Şenliği, Zeus Kültür ve Sanat Festivali, Ayvacık Panayırı, Zeytin Hasat Şenliği ve Aristo Felsefe Okumaları düzenleniyor. Ayrıca Ayvacık’ta kök boyalı iplerle el dokuması halıcılık ve tamamen el yapımı olan Babakale bıçakları önemli el sanatları üretimleridir.

Yararlanılan Kaynaklar

Atay, L., Aksu, M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Çanakkale Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu. Çanakkale: Güney Marmara Kalkınma Ajansı; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Konaklama Verileri, https://canakkale.ktb.gov.tr/TR-70507/bakanligimizdan-belgeli-konaklama-tesisi-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 10.11.2019); TÜİK (2019). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr, (Erişim tarihi:10.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Asos Rehberi (2019). https://www.assosrehberim.com, (Erişim tarihi: 10.11.2019); Ayvacık Kaymakamlığı (2019). İlçemiz, http://www.canakkale-ayvacik.gov.tr/ilcemiz, (Erişim tarihi: 10.11.2019); Çanakkale Travel (2019). Ayvacık, https://www.canakkaletravel.com/ilce/ayvacik, (Erişim tarihi: 10.11.2019).