Küçükkuyu

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir beldedir. Beldenin batısında Ayvacık, güneybatısında Behramkale antik köyü (Assos), doğusunda Altınoluk, Akçay, Edremit, kuzeyinde Bayramiç ve güney tarafı karşısında Yunanistan’a ait Midilli Adası yer almaktadır. Küçükkuyu, ayrıca Ege Bölgesi’nin kuzey sınırıdır. Ekonomik yapı öncelikle zeytincilik, daha sonra turizme dayanmaktadır. Beldenin nüfusu, 2018 yılı itibarıyla 10.045’dir. Son yıllarda yerli ziyaretçilerin yaz aylarında tercih ettiği bir destinasyondur ve nüfusu bu dönemde 10 katına kadar çıkabilmektedir. Özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden yoğun olarak günübirlik ziyaretçi ağırlamaktadır.

Küçükkuyu’da turizm, 1990’lı yılların sonlarından itibaren konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinin geçmişe oranla hızla artması ve Mıhlı ve Sahil mahallelerinde ikincil konutların yapılmasıyla gelişme göstermiştir. 2018 yılında Küçükkuyu ile Midilli Adası’nın Petra kenti arasında feribot seferleri için gümrük kapısının açılması ile ada ve belde arasında turizm hareketliliği başladı. Ayrıca yapım aşamasında olan Kaz Dağları tünellerinin tamamlanmasıyla bölge turizminin daha fazla gelişmesi bekleniyor.

Küçükkuyu, Çanakkale merkezine 90 kilometre, Altınoluk’a 11 kilometre ve Edremit ilçesine 35 kilometre uzaklıktadır. Beldeye ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. En yakın havalimanı 40 kilometre uzaklıktaki Balıkesir/Edremit Koca Seyit Havalimanı’dır. Ayrıca özel tekne ve yatlar için liman bulunmaktadır. Limandan sadece yaz aylarında kapıdan vize uygulaması yapan, Midilli Adası’na günübirlik feribot seferleri düzenlenmektedir.

Küçükkuyu’da Adatepe, Yeşilyurt ve Nusratlı köyleri, Mıhlı Çayı, Mıhlı Şelalesi ve Köprüsü, Adatepe Zeytinyağı Müzesi ziyaretçilerin uğrak noktalarındandır. Adatepe Köyü, Kazdağları’nın güney yamacında bulunan taş evleri ve zeytinlikleriyle ünlü kentsel sit alanı olan bir köydür. Köyde Zeus Altarı olarak bilinen sunak, beldeye gelen turistlerin ziyaret ettiği noktaların başında gelmektedir. Yeşilyurt Köyü, Kazdağları’nın alt kısımlarında yer alan doğal taşlardan yapılan taş evleri ve son dönemlerde faaliyete geçen butik konaklama işletmeleri ile ön plandadır. Küçükkuyu’nun güney sınırında Mıhlı Çayı, Roma döneminde yapılan Mıhlı Köprüsü ve az ilerisinde Mıhlı Şelalesi bulunmaktadır. Küçükkuyu’da deniz turizmi, köy turizmi, kamp ve karavan turizmi ve av turizmi (olta balıkçılığı) ön plandadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Atay, L., Aksu, M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu. Çanakkale: Güney Marmara Kalkınma Ajansı; Küçükkuyu Belediyesi (2019). Küçükkuyu Tarihi, https://www.kucukkuyu.bel.tr/tarihi/, (Erişim tarihi: 10.11.2019); TÜİK (2019). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr, (Erişim tarihi:10.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Küçükkuyu Belediyesi (2019). Gezilecek Yerler, https://www.kucukkuyu.bel.tr/gezilecek-yerler/, (Erişim tarihi: 10.11.2019); Küçükkuyu.com (2019). https://www.kucukkuyu.com/, (Erişim tarihi: 10.11.2019).