Zonguldak
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Kentsel Destinasyon Deniz Destinasyonu
-
2021
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Karadeniz’e kuzey ve batıdan kıyısı olan ildir. Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu illeri ile komşudur. Şehir ününü kömür madenleri ile kazanmıştır. Şehrin oluşumunda kömür madeninin işletilmesi pay sahibidir. Madenlerin artması yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekmiş ve kömür ocakları açılmaya devam etmiştir. Yaşanan bu değişim ve gelişen sosyal ve ekonomik koşullar ile beraber 01. 04. 1924 tarihinde, Cumhuriyet’ten sonra kurulan ilk il olarak kayda geçti.
Tarihsel açıdan incelendiğinde bölgede yaşadığı bilinen ilk halk, MÖ 1200 yıllarında Friglerdir. Daha sonra Kimmerler, Lidyalılar, Megaralılar, Boityalılar, Persler, Makedonyalılar, Bythinialılar, Romalılar, Cenevizliler, Anadolu Selçukluları, Candaroğlu Beyliği ve Osmanlılar’ın kontrolüne geçen şehir, önemli bir kültürel değerdir.
Zonguldak ili coğrafi açıdan engebeli bir yapıya sahiptir. Bu sebeple tarım alanları kısıtlıdır. Kısıtlı tarım alanına rağmen, arpa, yulaf, buğday, çavdar, bakla, mısır ve fasulye gibi tarım ürünleri yetişmektedir. Meyve ve sebze ürünleri olarak da en fazla kara lahana, ıspanak, pırasa, fındık, elma, armut, dut, erik, kızılcık, ceviz, kiraz ve kestane yetişmektedir. Yüzde 52’si ormanlarla kaplı olan ilde ağırlıklı olarak meşe, kestane, kayın, gürgen, ıhlamur, çınar ve kızılağaç bulunmaktadır.
Turizm hareketlerinin de gerçekleştirildiği şehirde görülmesi gereken ve ilgi çekici noktalar da bulunmaktadır. 100 yıllık bir geçmişi olan ve Fransızlar tarafından inşa edilen “Fener Mahallesi”, yörede taşkömürü ilk defa bulan Uzunmehmet için yapılan Uzunmehmet Anıtı, doğa harikası olan Harmankaya Şelaleleri, Ankara yolu üzerindeki Gökgöl Mağarası, foto safari için oldukça uygun olan Bostandüzü Orman Dinlenme Yeri, mitolojik ve dinsel sebeplerden dolayı ziyaretçiler tarafından tercih edilen Cehennemağzı Mağaraları ve Ereğli Müzesi bölgede görülmesi gereken noktalardandır.
Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verileri incelendiğinde, bölgede mevcut 12 konaklama tesisi ve toplamda 719 odanın mevcut olduğu görülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kasım ayı verilerine göre, Zonguldak ilindeki konaklama tesislerine gelen ve konaklayan turist sayısı toplamda 7.019 kişi iken, bunun 553’ü yabancı turistten ibarettir. 2019 yılı yıllık verileri incelendiğinde ise, toplam konaklayan kişi sayısı 121.353 iken, bunun 12.080’i yabancı turisttir.
Referanslar
Apaydın, A. (2020) Zonguldak Şehrinin Kömüre Bağlı Tarihi ve Talihi Üzerine Bir İnceleme, 3. Türkiye Tarihi Madenler Konferansı, Trabzon; Kültür ve Turizm Bakanlığı Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Coğrafya, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92526/cografya.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Tarihçe, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92525/tarihce.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Zonguldak Mutfak Kültürü, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92609/zonguldak-mutfak-kulturu.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Gezilecek Yerler, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92909/gezilecek-yerler.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Nerede Konaklanır, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92935/nerede-konaklanir.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, İşletme Belgeli Tesis Konaklama İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201121/isletme-bakanlik-belgeli-tesis-konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 13.01.2021).