Çanakçılar Seramik A.Ş. Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Gökçebey, Zonguldak, 2006 - )

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde Çanakçılar Seramik A.Ş.’nin vitrifiye üretim fabrika alanı içerisinde yer almaktadır. Çanakçılar Seramik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Çanakçı, tarihi eserlere ve kültür varlıklarına olan ilgisi nedeniyle Karadeniz Ereğli Müzesi’nden 15.10.2003 tarih ve 592 sayılı Taşınır Kültür Varlığı Koleksiyonerliği belgesi aldı. Bu belgenin alınmasından sonra toplanan tarihi ve kültürel eserlerin sergilenebileceği özel bir müze açmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 25.10.2005 tarih ve 159235 sayılı yazıyla özel müze açılmasına izin verildi. Müze 06.12.2006 tarihinde ziyarete açıldı.

Botanik bahçesi ve hayvanat bahçesinin de bulunduğu fabrika alanı içerisinde yer alan müze iki kattan oluşmaktadır. Birinci katta seramik fabrikasında üretilen ürünlerin sergilendiği showroom, ikinci katta arkeolojik ve etnografik eserlerin bir arada sergilendiği salon yer almaktadır. 2018 yıl sonu itibariyle müzede kayıtlı 12 adet mühür, 206 adet etnografik ve 549 adet arkeolojik eser ile 1048 adet sikke olmak üzere toplam 1815 eser bulunmaktadır.

Müzede, Antik Yunan, Helenistik, Roma, Doğu Roma (Bizans), Sasaniler, Beylikler dönemleri ile, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli eserler ile Paleolitik Çağ’a ait taş fosil, Tunç Çağı’na ait taş el baltası ve Urartu dönemine ait koç başlı demir bilezik sergilenmektedir. Müze; Antik Yunan, Roma, Doğu Roma (Bizans), Sasaniler ve Osmanlı dönemlerine ait hayvan figürlerinin, tanrı sembollerinin, kral portrelerinin ve yazıların yer aldığı bir kuruluştur. Bu müze elektron, altın, gümüş ve nikel sikkeler bakımından oldukça zengindir.

Roma dönemine tarihlenen ve pişmiş topraktan yapılmış kadın figürinleri, ses akustikleri, amforalar, kaseler, koku şişeleri, tek kulplu testiler ve kandiller ile camdan yapılmış farklı boyutlarda ve şekillerde koku şişeleri, göz yaşı şişeleri, bilezikler müzenin pişmiş toprak ve cam sanatına ait arkeolojik eserlerini oluşturmaktadır. Müzede bulunan heykel eserleri ise Roma dönemine e ait erkek mermer heykel parçası, bronz kadın ve erkek heykeli ile bronz Hz. İsa heykeli oluşturmaktadır. Müzede sergilenen ve tamamı Roma dönemine ait diğer arkeolojik eserler; mühürler, küpe ve yüzük gibi takılar, altın diadem ve ağız bantları, bronz ok uçları, bronz tıp aletleri, ahşap ve bronzdan yapılmış haç ile Zonguldak ilinin Gökçebey ilçesi Üçburgu mevkiinde gerçekleştirilen kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan ve üzerlerinde yazı ve kral figürlerinin yer aldığı kurşun ağırlıklardır.

Müzede arkeolojik eserlerin yanı sıra, XIX. ve XX. yüzyıla ait tabancalar (ağızdan dolma tabanca, çift namlulu sedef kakma tabanca, demir toplu tabanca), barutluklar, kılıç, gaz lambaları, dört ayaklı bronz kandil, pirinç kemer tokası, pirinç kemer, pirinç bit tarağı, divit ve hokkası, pirinç dirhemler, pirinç el değirmeni, bakır sahanlar, ibrikler, lengerler, şifa tası, bakır havan, bakır tepsi ve gümüş tabaka ile XX. yüzyıla ait yöresel kıyafetlerden oluşan etnografik eserler de sergilenmektedir. Ayrıca müzenin bir bölümünde, Çanakçı Ailesine ait aile yadigarı eserler ve plaketler sergilenmektedir. 2018 yılında 51.636 ziyaretçiyi ağırlayan Çanakçılar Seramik A.Ş. Müzesi’ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Referanslar

Güntürk, E. ile 11.06.2019 tarihinde yapılan görüşme (Görüşen: Nalan Albuz); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/zonguldak/gezilecekyer/canakcilar-ozel-etnografya-ve-artkeoloji-muzesi, (Erişim tarihi: 21.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çanakçılar Seramik A.Ş. (2016). Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Özel Müzesi Kitabı. Zonguldak: Çanakçılar Seramik A.Ş. Yayınevi.