Ulubey Kanyonu
Doğal ve Kültürel Miras Kanyon
-
2021
Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümünde yer alan, Uşak’ın bağlı Ulubey ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ulubey ilçesi, kuzeyde Uşak merkez, doğuda Karahallı, batıda Eşme, güneyde Denizli’nin Çal ilçesi ve güneybatıda da Güney ilçesi ile çevrilidir. Kanyon, 100-500 metre genişlik, 135-170 metre derinlik ve 75 kilometre uzunluğuyla Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona Eyaleti sınırları içerisinde yer alan Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra dünyanın en büyük ve uzun ikinci kanyonu olma özelliğine sahiptir. Kanyon, oluşumunda üçüncü zamanın sonlarından dördüncü zamanın ilk zamanlarına dek dikey tektonik hareketlerden etkilenerek At Nalı (Horst-Graben) şeklini almıştır.
Büyük Menderes Grebeni’nde yaşanan çökmeler ile oluşan karstik yapı kanyonun oluşmasına neden olmuştur. Ulubey ve Banaz çaylarının kireçli, kumlu ve balçıklı kalker yapı üzerinde oluşumu ve Büyük Menderes Çöküğü’nün baskısıyla kanyon oluştu. Kanyon bölgesinden geçen Ulubey ve Banaz çayları vadiler, tepeler ve teras şekiller oluşturmuştur. Kanyonun dikey doğrultusunda 10. – 30. ve 50. – 55. metrelerinde en az üç teras oluşumunu görmek mümkündür. Bunlara ek olarak karstik oluşumlar sonucu ortaya çıkan huni biçimli tepeler vadinin dik yamaçlarında görülmektedir.
Banaz ve Ulubey çayları boyunca uzanan ana kanyondan ve onlarca büyük yan kanyonların bağlanmasıyla oluşan Ulubey Kanyonu, tabii güzelliğinin yanı sıra Lidyalılar’dan sonra sırasıyla Pers İmparatorluğu, Makedonya Devleti, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans hakimiyetinde kalmış ve 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yaparak tarihi zenginliği ile de ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda Clandıras Köprüsü, Duraklı Kaya Mezarları, Hasköy Asarı, Blaundus antik kenti, Pepuza antik kenti, Salma Deresi, Bakraçlı gibi tarihi çekiciliklere sahiptir.
Ulubey ilçesinde, Ulubey Belediyesi tarafından geleneksel hâle getirilen Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali yapılmaktadır. Temmuz ayında gerçekleştirilen Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali çeşitli etkinliklerle bölge halkı ve diğer ziyaretçiler için çekiciliğe sahiptir. Ayrıca 2019 yılında motokros, paramotor ve trike gibi etkinliklerin yer aldığı Kanyon Ekstrem Festivali yapılmaya başlandı. Ulubey Kanyonu, nisan ayında düzenlenen adrenalin dolu bu festival boyunca alanında ünlü kişilerin yanı sıra etkinliğe katılmaya ve kanyonları ziyarete gelenlere ev sahipliği yapmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında Tabiat Parkı ilan edilen flora ve fauna açısından son derece zengin olan Ulubey Kanyonu’na yerli ve yabancı ziyaretçiler gelmektedir. Alternatif turizm kapsamında yeni bir destinasyon olarak görülen Ulubey Kanyonu; festival turizmi, kuş gözlemciliği, hava sporları, dağcılık, botanik turizmi, av turizmi, akarsu turizmi gibi faaliyetler için potansiyele sahiptir.
Kanyon manzarasını daha iyi hissedebilmek için 2015 yılında hizmete açılan 135 metrekare cam teras destinasyon için önemli çekiciliğe sahiptir. Kanyonda alışveriş yapabilecek yöresel hediyelik eşyalar satan işletmeler ve yöresel yemeklerin servis edildiği restoran ve kafeler mevcuttur. Ulubey Kanyonu, bungalov evlerde ya da kanyona hâkim tepelerde çadır kurarak konaklama imkânı sunmaktadır.
Uşak kent merkezine 29 kilometre uzaklıkta yer alan kanyona karayolundan şahsi araçlarla karayolu ile rahat bir şekilde ulaşılabilir. Ayrıca şehir merkezinden her 30 dakikada kalkan ilçe minibüsleriyle de ulaşım sağlanabilmektedir. Bölgeye havayoluyla ulaşım için merkeze dört kilometre uzaklıkta Uşak Havalimanı ve Uşak merkeze 95 kilometre uzaklıkta Zafer Havalimanı en yakın havalimanlarıdır.
Referanslar
Murat, D.K. ve Yeğin, Ö. (2013). Ulubey Kanyonu, Martı Dergisi, 3 (7): Ulubey Kanyonları, Anadolu Dergisi, 6 (61); Ören, V. E. ve Şahin, T. (2014). Alternatif Turizm Kapsamında Uşak Ulubey Kanyonu’nun SWOT Analizi, Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, 3 (7): 1-14; http://ulubeykanyonu.tabiat.gov.tr/, (Erişim tarihi: 03.07.2019); http://www.ulubey.gov.tr/ulubey-kanyonlari-ve-cam-teras, (Erişim tarihi: 03.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kültür ve Turizm Bakanlığı Uşak Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2012). Ulubey Kanyonları Alternatif Turizm Potansiyelinin Tespiti, Turizm Fiziksel Planlaması. Uşak: Olay Medya.