Orman Rekreasyonu

Kavram Rekreasyon

Orman rekreasyonu, Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen bir kavramdır. Orman rekreasyonu kavramı kentte yaşayan insanların doğaya yönelik rekreasyon ihtiyaçlarını karşıladıkları bir boş zaman deneyimi olarak açıklanmaktadır. Ormanlar insanlığa gıda, su, ekonomik katkı, barınma, ısınma, dinlenme, ilaç vb. birçok ekonomik ve sosyo kültürel yararlar sunan doğal bir kaynaktır. Orman rekreasyonu bir orman içerisinde veya yabanıl ortamda doğal kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilen rekreasyon etkinlikleridir. Orman rekreasyonu denince akla mekânsal açıdan açık alan rekreasyon uygulamaları gelmektedir. Orman rekreasyon uygulamaları orman içinde piknik yapmak, trekking, bisiklet turu, atlı yürüyüşler, manzara seyri, kuş gözlemciliği, oryantiring, rafting, dağ tırmanışı ve çeşitli sportif etkinlikler gibi aktif rekreasyon deneyimleri olabileceği gibi temiz havayı teneffüs etme, doğaya yönelik yoğunlaşma ve doğayla bütünleşme gibi bedensen efor gerektirmeyen zihinsel rahatlamayı sağlayan etkinlikler de olabilmektedir.

Günümüzde köyden kente yönelik göçün hızlanmasına paralel olarak kentlerde nüfus artışında ciddi bir yükseliş gözlemlenmiştir. Bu durum ise, kentlerde zaten var olan betonlaşma sorununu daha da arttırdı. Kentli insanın doğadan uzaklaşması ve yeşil alanların giderek kentin dışında kalması ile insanlarda doğal alana duyulan ihtiyaç ortaya çıktı. Günümüzde orman rekreasyon alanları kentli insan için kentin stresinden, kalabalığından ve günlük rutin işlerden kaçış için fırsat yaratan bir kimlik kazandı. Orman rekreasyon alanları ekonomik oluşu, ulaşımının kolaylığı, doğal güzellikleri ve çeşitli eğlence olanakları ile günümüz kentlisi için cazip noktalar haline geldi.

Şehirlerin yakınlarında veya merkezinde oluşturulan kent ormanları ve parkları kent sakinlerinin ormandan karşılayabileceği sosyal ve çevresel ihtiyaçlarını karşılamada büyük rol oynamaktadır. Yerel yönetimler tarafından sağlanan bu tip ormanlaşma ve ağaçlandırma çalışmalarıyla temel hedef ise halkın temiz hava ihtiyacını karşılama, kirlenmenin ve toprak erozyonunun önlenmesi, içilebilir su kaynakları yaratma, biyolojik çeşitlik oluşturma, planlı şehir peyzajı sağlama ve halkın rekreasyonel ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlamaktadır. Ormanlar barındırdıkları bitki ve hayvan çeşitliliği ile kişi ve toplumun kültürel, bilimsel, özellikle sağlık ve rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılayarak ekoturizmin gelişimine de yardımcı olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akyüz, H., Kul, M. ve Yaşatürk, F. (2014). Rekreasyon Açısından Ormanlar ve Çevre, International Journal of Science Culture and Sport, Special Issue (1): 881-890; Konokcu, M. (2001). Ormanlar ve Ormancılığımız, www3.kalkinma.gov.tr/DocObjects/Download/3046/ormancil.pdf, (Erişim tarihi: 17.06.2019); Korkmaz, N. ve Karadeniz, N. (2004). Nallıhan-Hoşebe Orman İçi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklarının Geliştirilmesi, Tarım Bilimleri Dergisi,10 (1): 24-30.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Karaküçük, S. ve Akgül, M. B. (2016). Ekorekreasyon Rekreasyon ve Çevre (Birinci baskı). Ankara: Gazi Kitapevi.