-
2019
Antalya’nın Kaş, Muğla’nın Seydikemer ilçeleri sınırları içinde bulunmaktadır. 06.06.1996 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen milli parkın ana kaynak değeri olan Saklıkent Kanyonu yakın zaman önce yöre köylüleri tarafından keşfedildi. Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin uzun ve derin kanyonudur. Milli park, sınırları 2009 yılında Bakanlar Kurulu'nun kararı ile 1.643 hektar olarak daraltıldı. Milli parkın 1.556 hektarı Antalya il sınırları içerisinde; 87 hektarı ise, Muğla il sınırları içerisinde kalmaktadır. Alanın kesin korunacak hassas alan tescili 2019 yılında yapıldı.
Saklıkent Kanyonu, Toroslar'dan başlar, Seydikemer ile Kaş arasındaki sınıra kadar uzanır. Çok dar ve sarp kayalardan oluşan bir vadi olan kanyonun uzunluğu 18 kilometredir. Kanyonun doğusunda yer alan Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay Deresi üzerinde bulunan Saklıkent Kanyonu; kuzeyde Akdağ, güney ve doğu kesimlerinde Beydağları ile çevrilidir. Eşen Çayı ile aynı doğrultuda uzanan Akdağ’ın (3.024 metre) batı etekleri kırık faylarla kesilidir. Bu büyük kırıklar Akdağ kireç taşlarını parçalara ayırarak Saklıkent Kanyonunu oluşturmuştur. Bu kütleler Kayadibi Mahallesi yakınlarında yaklaşık 400-500 metre yüksekliktedir.
1.000-1.100 metre yüksekliğe sahip kanyonun içerisi, dar ve derin olması sebebiyle güneş görmez. Kanyondaki taşlar ve kayalar çok çeşitli güzel şekiller aldı. Kayaların yüzeyi kaygan yapıdadır. Kanyon içindeki şelale ve suyun akışı görülmeye değerdir.
Alanın orman yapısı jeomorfolojik basamakların bulunduğu yüksekliğe göre sırasıyla; maki, kızılçam, karaçam ve sedir şeklindedir. Kanyon girişi ve yakın çevresinde kızılçam yaygın tür iken, Park’ın güneydoğusunda 1000 metre üzerindeki zonlarda karaçam yaygındır. Dumanlı Dağ ve civarında anıt niteliğinde sedirler etkileyicidir. Aklar Yaylası’nda endemik soğanlı bitkiler (siklamenler) bulunmaktadır. Ayrıca; yaban domuzu, sincap, tavşan, porsuk, tilki, yılan, kızıl şahin, şahin, keklik, arı kuşu, ağaçkakan ve su çulluğu gibi türler de gözlenebilmektedir.
Milli park, yoğun olarak tercih edilen doğal bir turizm noktası olmakla birlikte; kanyoning, zengin bitki örtüsü ve jeolojik yapı gözlemi, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve piknik gibi aktiviteler için imkânlar sunmaktadır. Ayrıca; otopark giriş noktası ve otopark, tuvaletler, mescit, seyir terası, kır kahvesi, geleneksel satış üniteleri, büfe, yürüyüş platformu ve kanyon giriş noktası bulunmaktadır. Kanyonun girişinde ziyaretçilere hizmet vermek amacıyla turizm işletmeleri yer almaktadır.
Kanyonun giriş noktasından başlayarak mevcut yürüyüş yolu platformu üzerinden ilerleyerek varılan kır kahvesinin bulunduğu alan kanyoning güzergahı başlangıcıdır. Başlangıç noktasında, yürüyüş platformu üzerinden geçen ve Aklar Köyü bağlantısını sağlayan bir taşıt köprüsü bulunmaktadır.
Tüm kanyonu yürüyerek geçebilmek olanaksızdır. Kanyonu baştanbaşa kat edebilmek için lastik ayakkabı, kask gibi malzemeler gereklidir. Kanyondaki yürüyüşler, profesyonel dağcılar eşliğinde gerçekleşmektedir. Zorluk seviyesi kanyon başlangıcında düşük düşük olmasına karşın iç kesimlere doğru ilerledikçe artmaktadır. Kanyonun girişi ile iç kısımları arasındaki yükseklik farkı 700 metredir. Bahar aylarında su seviyesi yüksektir. Bazı noktalarda insan boyunu aşmaktadır ve akıntı yürümeyi zorlaştırmaktadır. Kanyondaki su seviyesi Mayıs ayında ayak bileklerine kadar iner ve kanyonda yapılacak geziler için rahatlık sağlamaktadır.
Kanyon içerisinde 3000 yıl kadar önce insanların saklanmak için kullandığı söylenen ve adının Saklıkent olmasına neden olan 16 adet mağara varlığından bahsedilmektedir. Mağaralara yürüyerek ulaşılamamaktadır.
Milli park çevresinde turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği tarihi ve doğal yerler arasında, Letoon ve Tlos antik kentleri ile Eşen Çayı ve Girdev Yaylası gibi alanlar bulunmaktadır. Eşen Çayı’nda kano turu düzenlenmektedir.
Alanın kuzeybatısında 45 kilometre mesafede bulunan Fethiye ilçesinden Fethiye-Korkuteli karayolunun 23. kilometre civarında güneye ayrılan yolu takip eden 22. kilometre sonrasında milli parka ulaşılmaktadır. Alanın güneyinde, Antalya sınırında Aklar Mahallesi yolunu takip edip Yayla Palamut Mahallesi geçerek Lengüme mevkiine ulaşan stabilize yol alana ulaşım sağlayan ikinci güzergâhtır.
Milli parka en yakın havalimanı 86 kilometre ile Dalaman Havaalanı, en yakın olan deniz limanı ise 43 kilometre ile Fethiye Limanı’dır.
Referanslar
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (2018). Saklıkent Milli Parkı Analitik Etüt ve Sentez Raporu; http://saklikent.tabiat.gov.tr/, (Erişim tarihi: 08.10.2019); https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/11/20091114-1.htm, (Erişim tarihi: 08.10.2019); http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/milliparklar/saklikentmilliparki.aspx?sflang=tr, (Erişim tarihi: 08.10.2019); Uslu, M. K. (2013), Yeryüzü Cenneti Muğla; Muğla İli Turizm Master Planı (2013-2023). Muğla: IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/milliparklar/saklikentmilliparki.aspx?sflang=tr, (Erişim tarihi: 08.10.2019).