Tıbbi Hidro – Klimatoloji

Kavram Sağlık Yönetimi

Tıbbi ekoloji ve hidro-klimatoloji, iskelet ve kas sistemi ile ilgili ve romatizmal hastalıkların tedavi unsurlarını içeren bir disiplindir. Tıp bilimi ile ilgili olan bu disiplin peloid gaz, termal sular, termomineralli su ile tedaviyi amaçlar. Kas ve kemiklerde ağrı ve yorgunluk hissine neden olan fibromiyalji sendromu, kemiklerde kireçlenme (osteoartrit) hastalığında çeşitli tedavi yöntemleri bu disiplinle araştırılır. 1557 yılında Süleymaniye Tıp Medresesi ile eğitim programına alınan bu disiplin modern tıpla birlikte giderek gelişme göstermiştir. Disiplinin ortaya koyduğu tedavi biçimleri ise sağlık turizminin gelişmesini sağlamıştı. Peloidoterapi (çamur tedavisi) bu tedavi yöntemlerinden biridir ve turistik faaliyetler için önemli bir faktördür.

Peloidoterapi (çamur tedavisi) peloid kil ve kırmızı su ile mineral içeriğe sahip ısı tutan çamurla tedavi gerçekleştirilmektedir. Biomineraller, lignin, bitüminöz, hümikasit, hemiselüloz kas ve iskelet sistemi ağrı ve hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Romatoid artrit, nörolojik hastalıklar, eklem hastalıkları, psöriatik artrit, bel fıtığı, ekzama gibi birçok hastalıkla mücadelede önemli bir rol üstlenir. Bu faydalı tedavi biçimi balneolojinin araştırma konuları arasındadır.

Balneoloji, su, toprak ve iklime bağlı iyileştirici özellikleri inceleyen, iyileştirici (terapötik) faktörlerin tespit edilmesini sağlayan bilim dalına verilen addır. Diğer taraftan cildin temizlenmesi, akne tedavisi, psikolojik ve bedensel rahatlama için bireylerin hastalıklarının tedavisi için önemli alternatif yöntemler geliştirir. Özellikle doğal minerallerin insan vücudu üzerindeki iyileştirici etkileri sayesinde turizm sektörüne de katkıda bulunur. Günümüzde otellerin banyo ve hamam bölümlerinde, özellikle kaplıca bölgelerinde çamur banyoları ve havuzların tedavi amaçlı turizmin ve sağlık sektörünün hizmetine sunulmuş olması giderek yaygınlaşmaktadır. Sağlık sektörünün konaklama sektörünü içine almasına benzer bir uygulama konaklama sektörünün sağlık sektörü içinde yer alan hidroklimatoloji ve tedavi yöntemlerini içine alması ile gerçekleşmiştir. Bu durum turizm canlanmasına ve çekiciliğin giderek artmasına neden olmaktadır. Özellikle kadın turistlerin çamur banyosuna olan ilgisi nedeniyle kozmetik sektörü de gelişmektedir. Kömür, çamur, kil gibi doğal maddeler kişisel bakım ve temizlik için kullanılmaktadır. Özellikle turizmde konaklama sektöründe bu kişisel bakım ve temizlik ürünleri turistler tarafından tercih sebebi olmaktadır. Osmanlı kültürü ile yaygınlaşan hamam uygulamalarının çekiciliği balneoloji ve hidroklimatoloji sayesinde daha da artmaktadır.

Referanslar

Akoğlan Kozak, M. ve Çakır O. (2012). A Conceptual Study On Recreational Leadership. 6th Routh, H. B., Bhowmik, K. R., Parish, L. C., ve Witkowski, J. A. (1996). Balneology, Mineral Water, and Spas in Historical Perspective, Clinics in Dermatology, 14(6): 551-554; Hizmetli, S. (2009). Yaşlılara Yönelik Hidroklimatoloji Balneoterapi Uygulamaları, Turkish Journal of Physical Medicine & Rehabilitation/Turkiye Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Dergisi, 55; Pafford, B. (2009). The Third Wave-Medical Tourism in the 21st Century, Southern Medical journal, 102(8): 810-813; Shelton, M. L. (2009). Hydroclimatology: Perspectives and Applications (Cilt: 418). Cambridge: Cambridge University Press.