Turizm Klimatolojisi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Coğrafya

İklim, bir bölgede atmosferik olayların ortalama durumunu karakterize eden, meteorolojik olayların toplamıdır. İnsanların, hava düzenlerine ve değişikliklerine neden olan atmosferik koşulları daha iyi anlamalarına yardımcı olan klimatoloji ise, atmosferik olayları ve iklim tiplerini inceleyen bir bilim dalıdır. Dolayısıyla klimatoloji farklı zamansal ölçeklerdeki hava olaylarını değerlendirmekte, hem mevcut durumu hem de değişimi açıklamaktadır. Bu nedenle klimatoloji atmosferi ve atmosfer olaylarını inceleyip rasat ederek, hava durumu ve iklim hakkında tahminler yapan meteoroloji bilimiyle içiçedir.

Turizm klimatolojisi, 1930’lardan itibaren iklimin turizm üzerindeki etkileri şeklinde dolaylı olarak ifade edilmeye başladı. 1960’lı yıllardan itibaren ise üzerinde çalışılan bir alan olarak ortaya çıktı. 1990’lı yılların başından itibaren, sadece iklim verilerinin faydası değil, küresel iklim değişikliği beklentilerinden de kaynaklanan bir büyüme evresine girdi.

Turizm klimatolojisinde iklim ile ilgili hangi verilerin gerekli olduğu ve bunların standardizasyonu, iklimin turistler ve turizm endüstrisi üzerindeki etkileri, turistlerin destinasyon, kısa-orta ve uzun vadede iklim beklentilerinin turizme etkileri öncelikli araştırma konuları arasında yer almaktadır.

Turizm klimatolojisinde turistlerin karar verme süreçlerinde ve turizm planlamasında kullanılan değişkenler Estetik, Fiziksel ve Termal olarak üç sınıfta değerlendirilmektedir. Estetik değişkenler arasında güneşlilik/bulutluluk, görüş mesafesi, gündüz uzunluğu yer alırken bunlar turizm faaliyetinin niteliğini arttıran çekici unsurlardır. Fiziki değişkenler arasında rüzgar, yağmur, kar, buz, şiddetli hava, ultraviyole radyasyon derecesi ve hava kirliliği yer almakta ve bunlar önem derecesi fazla olan itici unsurlardır. Son olarak termal değişkenler ise sıcaklık, rüzgar, güneş radyasyonu ve nemliliğin entegre etkileri olarak, faaliyetin konforunu belirlemektedir.

İnsanların fizyolojik süreçleri açısından kendilerini rahat hissedebilecekleri iklim koşullarına, iklim konforu denmektedir. Turizm klimatolojisinde önemli kavramlardan biri olan iklim konforu üzerine, çok sayıda teorik ve uygulamalı indis geliştirildi. Turizm iklimi indisi ise iklim konforu koşullarının tespitinde en yaygın kullanılan, birleşik bir indis olarak önemlidir. Bu indiste maksimum günlük sıcaklık için aylık ortalamalar, ortalama günlük sıcaklık, minimum günlük bağıl nem, ortalama günlük bağıl nem, toplam yağış, toplam güneşlenme saatleri ve ortalama rüzgar hızı değişkenleri olmak üzere yedi temel değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerde günlük konfor indisi, gündüz konfor indisi, yağış indisi, güneşlenme süresi indisi ve rüzgar indisi olmak üzere, beş alt indis üzerinden etkisi incelenmektedir. Turizm klimatolojisindeki önemli araştırma konularından biri olan iklim değişiminin turizme etkisi ve sonuçları ise çok çeşitlidir. Bu çeşitlilik iklim değişiminin sonuçlarına; turistlerin ve turizm endüstrisinin bu sonuçlara verdiği reaksiyonlara bağlı olarak şekillenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

de Freitas, C. R. (2003). Tourism Climatology: Evaluating Environmental İnformation for Decision Making and Business Planning in the Recreation and Tourism Sector, International Journal of Biometeorology, 48(1): 45-54; Matzarakis A, de Freitas CR (Editörler) (2002). Proceedings of the first İnternational Conference on Climate, Tourism and Recreation. Porto Carras, Halkidiki, Greece, October 2001, International Society of Biometeorology, Commission on Climate Tourism and Recreation, Porto Carras: 266-269; Mieczkowski, Z. (1985). The Tourısm Clımatıc Index: A Method of Evaluatıng World Clımates for Tourısm, The Canadian Geographer/Le Géographe Canadien, 29(3): 220–233; Scott, D., Jones, B., & McBoyle, G. (2004). A Bibliography of the Tourism Climatology Field to 2004, Advances in Tourism Climatology, 22: 236; Zhong, L., & Chen, D. (2019). Progress and Prospects of Tourism Climate Research in China, Atmosphere, 10(11): 701.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

De Freitas, C. R. (2017). Tourism climatology past and present: A review of the role of the ISB Commission on Climate, Tourism and Recreation, International journal of biometeorology, 61(1): 107-114.