Termal Kür

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon Sağlık Yönetimi

Kür kelimesi Fransızca cure den türemektedir. Bu kelime, İngilizcede de benzer şekilde “cure” olarak ifade edilmektedir. Kür ya da cure; çare ve tedavi anlamlarına gelmektedir. Tedavi ise, modern (veya hukuki) anlamda hekimler tarafından yürütülen bir süreçtir. Dolayısıyla termal kür de, doktor kontrolü ve yönlendirmesiyle ve termal sular kullanılarak gerçekleştirilen tedavi yöntemlerini içermektedir.

Hastalıkların tedavisinde pek çok yöntemden faydalanılmaktadır. Bu yöntemlerin önemli bir bölümü günümüzde, eczacılık ve tıp bilimi yardımıyla hazırlanan modern beşeri tedavi yöntemlerinden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra doğal ortam unsurları kullanılarak yürütülen tedavi yöntemleri de halk arasında ve akademik camiada giderek taraftar toplamaktadır. Alternatif tıp olarak nitelendirilebilecek bu yöntemlerin, akademik çalışmaların önemli bir bölümünde, gerçek anlamda tedavi niteliği taşımadığı savunulmaktadır. Bununla birlikte alternatif tedavi yöntemlerinin, hekim kontrolünde olduğunda, hastalıkların tedavisine katkı sağladığı da kabul edilen bir gerçek durumundadır. Bu bağlamda termal niteliğe sahip, mineral ve içerik bakımından zengin sıcak suların içme veya haricen kullanımlar açısından modern yöntemleri desteklediği bilinmektedir. Termal kür olarak nitelendirilen mineral içeriği açısından tedavi edici özelliği bulunan, belirli bir sıcaklığa sahip doğal kaynak suları tamamlayıcı tedaviler açısından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaplıcalar yönetmeliğinde termal kür, “Tedavi etkeninin belli dozda, seri halde, düzenli aralıklarla, belli sürelerle tekrarlanarak verilmesi ile uygulanan tedavi yöntemi” olarak tanımlanmaktadır. Yönetmelikte verilen tanım, modern tıp ve hekim unsurunu barındırmamaktadır. Bu yönüyle yönetmelikte ifade edilen kür, gerçek anlamda tedaviyi içermemektedir. Fakat termal kür merkezleri, uzman hekim ve sağlık personeli de çalıştırmaktadırlar. Uzman personelin çalıştığı termal kür merkezleri, tamamlayıcı tıp hizmeti veren şifa merkezleri olarak nitelendirilmektedir. Çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde bu kür merkezleri hekim tarafından reçete edilebilmekte ve sosyal güvenlik kurumları da bu tedavileri desteklemektedir. Termal kür merkezleri, içme olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle sindirim sistemi kaynaklı hastalıkların iyileştirilmesinde bazı mineralli suların içilmesi, uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Doğanay, H. ve Altaş, N. T. (2017). Coğrafya Bilim Alanları Sözlüğü, Ankara: Pegem Akademi; Resmi Gazete. Sayı: 24472. Tarih: 24.07.2001; Saraç, T. (2009). Büyük Fransızca-Türkçe Sözlük (İkinci baskı). İstanbul: Can Yayınları; Tureng.com/ tr/turkce-ingilizce/cure, (Erişim tarihi: 23.08.2019).