Termal Havuz
Kavram Turizm Çeşitleri Rekreasyon Sağlık Yönetimi
-
2019
İnsanlık, tarih boyunca doğal ortamda bulunan veya çıkarılan suları, belirli toplama yerlerinde biriktirmiş ve biriken bu sudan faydalandı. Suların biriktirildiği veya toplandığı yerler ise, havuz olarak adlandırılmıştır. Havuzlarda biriken sular, insanın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılageldi. İlk çağlarda daha çok içme suyunu biriktirmek amacıyla kullanılan havuzlar, sarnıç olarak adlandırılmıştır. Tarım ve uygarlığın gelişmesiyle birlikte, daha fazla suya ihtiyaç duyuldu, bu ihtiyacı karşılayacak daha büyük havuzlar inşa edildi. Biriktirilen sular, yalnızca içmek veya ekonomik faaliyete destek amacıyla kullanılmadı, hastalıkları tedavi etmek amacıyla da kullanıldı. Doğal mineralli kaynak sular tarih boyunca, hem içilerek hem de harici olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Bu yönüyle termal sulardan oluşan, doğal veya yapay havuzlar inşa edildi ve bu havuzlar tedavi amaçlı kullanıldı. Kültürel ve teknolojik gelişmelerle birlikte termal havuzlar, daha bilinçli ve kontrollü olarak kullanılmaya başlandı.
24. 07. 2001 tarih ve 24472 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kaplıcalar Yönetmeliği’ne göre, termal tedavi niteliği taşıyan kaplıca tesislerinde, tesisin büyüklüğü ve kapasitesine göre farklı boyutta termal havuzlar bulunmalıdır. Bu termal havuzlar, sağlığa uygunluk açısından su sirkülasyonu sağlanacak şekilde inşa edilmelidir. Termal havuzların zemin alanı kişi başına en az üç metrekare olacak şekilde belirlenmelidir. Ayrıca engelliler için rampalar veya asansörler yapılmalı, yüzey ile havuz zemini arasında mutlaka basamaklar konulmalıdır.
Termal havuzlar, suyun sıcaklığına göre doğrudan veya soğuk su ilavesiyle ılıştırılarak kullanıma sunulmaktadır. Bir termal tesiste, farklı sıcaklıklara sahip kür havuzları oluşturulabilir. Söz konusu havuzlar ortak kullanıma açık olabileceği gibi, tedavi taleplerine göre özel havuzlar şeklinde de oluşturulabilir. Bazı SPA merkezlerinde de termal havuzlar bulunmaktadır. SPA merkezlerindeki termal havuzlar, terapi öncesi veya sonrasında rahatlama amacıyla kullanılabilmektedir. Termal tesisin bulunduğu yerin iklimi, müşteri talepleri, suyun sıcaklığı ve havuzun büyüklüğüne göre, termal havuzun açık veya kapalılık durumu değişiklik göstermektedir.
Referanslar
Akarsu, S., Akarsu, M. B. ve Yöndemli, F. (2016). Antik Dönem’de Yozgat Sarıkaya’da Termal Terapi ve Peloidoterapi, Bozok Sempozyumu Bildiriler Kitabı: 90-97; Kentmen, Ü. ve Batga, B. (2016). Bingöl’de Termal Amaçlı Hizmet Veren İşletmelerin Rekreatif ve Turistik Açıdan Değerlendirilmesi, Journal of Tourism Gastronomy Studies, 4(4): 57-74; Resmi Gazete. Sayı: 24472. Tarih: 24.07.2001; Sandal, E. K. ve Karademir, N. (2015). Ilıca (Kahramanmaraş) Kaplıcalarında Termal Turizm Odaklı Rekreasyon Faaliyetleri, Türk Coğrafya Dergisi, (64): 39-50.