Tarsus Fındık Lahmacunu

Gastronomi Türk Mutfağı Anadolu Mutfağı

Tarsus mutfağı Türk, Arap gibi farklı mutfak kültürlerinin birleşmesiyle şekillenmiş zengin bir mutfaktır. Bu zenginliğin kökeninde ise coğrafya, göçler ve kültürlerarası etkileşim yatmaktadır. Yörük ve Arap mutfak kültürlerinin harmanlanması, Tarsus mutfağını benzersiz kılan özelliklerinden biridir. Tarsus mutfağına özgü lezzetlerden biri de fındık lahmacunudur. Lahmacun, Türk mutfağına ait geleneksel yemeklerden biridir. İnce bir hamurun üzerine kıyma, baharatlar ve diğer malzemelerle hazırlanan harcın sürüldüğü fırında pişen bir yemektir. Tarsus Fındık Lahmacun ise bu lezzetin bir çeşididir. Tarsus Fındık Lahmacunu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve mahreç işaret almış bir yemektir. Tarsus Fındık Lahmacunu sekiz santimetre çapında el ile açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, kuru soğan, kapya biberi, domates ve isteğe bağlı kırmızı toz biber ile hazırlanan harcın yayılmasından sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. Hamurunun maksimum sekiz santimetre çapında el ile açılması, kullanılan et miktarının fazla olması, hazırlanan etli harcın içerisine ince kıyılmış kuru soğan eklenmesi temel ayırt edici özellikleridir. Hamurun merdaneyle değil de el ile açılması fazla ince olmamasını ve pişirilirken kurumamasını sağlar. Ayrıca iç harcı hazırlanırken kuyruk yağı konulmadan etin az yağlı olarak hazırlanması diğer bir ayırt edici özelliğidir. Etli harcın içinde kullanılacak kıyma, Mersin ilinin kuzeyinde yer alan ve bitki örtüsü çeşitlilik arz eden Toros Dağları’nın yaylalarında, doğal ortamında yayılmış kekik vb. otlar ile beslenen erkek koyunlardan tercih edilir. Ayrıca Tarsus Fındık Lahmacununun kuru olmaması ve kabarması için hamur harcına yaş maya eklenmesi önemlidir.

Tarsus Fındık Lahmacunu için öncelikle hamuru hazırlanır. Hamurun malzemeleri: Beş su bardağı un, bir paket kuru maya, bir tatlı kaşığı tuz ve su. Malzemeler yoğurma kabına alınır. Su yavaş yavaş eklenerek yoğrulur. Yoğurma işlemi sonucunda hamurun esnek yapıda, yapışkan olmayan, yumuşak, pürüzsüz, kolay şekil alabilir olması gerekir. İç harç malzemeleri: Erkek koyun eti, kırmızı kuru soğan, kapya biber, domates, maydanoz, tuz, kırmızı toz biber. Kırmızı kuru soğan, kapya biber, soyulmuş domates ve ince kıyılmış maydanoz zırh bıçağı ile çekilir ve isteğe bağlı olarak kırmızı toz biber eklenir. Doğranmış malzemeler kıyma ile karıştırılır. Hamur el ile ortalama bir cm kalınlığında, maksimum sekiz santimetre çapında açılır. Hamur açılırken dikkat edilmesi gereken husus hamurun kenarlarının eşit kalınlıkta olmasıdır. Her bir lahmacun hamurunun üzerine ortalama 20 gram etli harç konulur ve fazla baskı uygulanmadan yayılması sağlanır. Tarsus Fındık Lahmacunları taş fırında odun alevinde yaklaşık 250°C sıcaklıkta ve yedi-sekiz dakika boyunca pişirilir. Sunuma hazır hale gelen Tarsus Fındık Lahmacunu, her porsiyonda sekiz-on adet olacak şekilde tercihen yanında mevsimlik yeşillik (maydanoz, nane, tere vb.), turp, taze kesilmiş limon ve yeşil biber ile servis edilir.

Referanslar

Üzülmez, M. ve Keskin Gök, S. N. (2022). Yiyecek İçecek İşletme Sahipleri Gözüyle Tarsus Mutfağına İlişkin Bir Değerlendirme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10 (2): 1481-1505; https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/38ec5793-f7fc-43b7-8e97-a6fb204707cb.pdf, (Erişim tarihi: 17.01.2024).