Sultan Sücaaddin Veli Külliyesi ve Türbesi
Doğal ve Kültürel Miras Türbe
-
2019
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Aslanbeyi Köyü’nde yer almaktadır. Sücaaddin Veli’nin kalenderi düşünce sistemi için önemli bir zat olduğu bilinmekle birlikte kendisinin XIII. yüzyılda yaşamış, Hacı Bektaş-ı Veli’nin müridi bir derviş mi olduğu veya XV. yüzyılda yaşamış, zaviyesi olan bir şeyh mi olduğuna ilişkin tartışmalar mevcuttur. Ancak Sücaaddin Veli’nin Hacı Bektaş-i Veli’nin bir müridi olmasa da onun tasavvufi düşünce sistemine hizmet ettiği bilinmektedir. Sücaaddin Veli’nin bu düşünce sistemine yönelik hizmetiyle birçok ili görmüşlüğü ve yaşamışlığı da bulunmaktadır. Eskişehir, Bursa, Kütahya, Kayseri, Antalya, Isparta bu illerden bazılarıdır. Sücaaddin Veli’nin tasavvufi hizmeti sonucu Konya ve Antalya’da da külliyeleri bulunmakla birlikte, Eskişehir’deki külliye ve türbenin Sücaadin Veli ile aynı düşünce sistemine hizmet eden Seyyid Battal Gazi’nin Külliye ve Türbesi ile Üryan Baba Türbesi’nin yakınında olması bu külliyenin önemini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca bazı kaynaklara göre külliye ve türbenin bulunduğu köye Aslanbeyi isminin verilmesi, Sücaaddin Veli ile ilişkilidir.
Sücaaddin Veli Külliye ve Türbesi’nin fiziki yapılanması ise hizmet ettiği düşünce sistemine uygun olarak diğer külliyelerden farklı yapıdadır. Külliyede Sücaaddin Veli’nin türbesi ve cami, ayrı bir alan yerine günlük kullanım alanı olan avluda konumlandırılmıştır. Avluda Timurtaş Paşa’nın türbesi ve süs havuzu da yer almaktadır. Külliyenin birinci bölümü olan avlusunun dışında ikinci bir bölüm bulunmakta ve bu bölüme bir geçiş alanından geçerek ulaşılmaktadır. Geçiş alanının karşısında imaret binası bulunmaktadır. Külliyede ayrıca üç kitabe bulunmaktadır. Kitabelerden türbe kapısından yer alan kitabeye göre türbe 1515 yılında yaptırılmıştır. Sücaadin Veli’nin Konya ve Antalya’da bulunan külliyelerinin dışında Edirne’de de bir türbesi bulunmaktadır. Bazı uzmanlara göre Sücaaddin Veli Edirne’deki türbesinde gömülüdür.
Referanslar
Say, Y. (2016). Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında Önemli Bir Kült Kimlik: Şücaaddin Veli (Sultan Varlığı), Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 37: 99-133; Taşğın, A. (2018). Mürşit ve Pir Ocağı İlişkisi: Şücaaddin Veli Ocağının Yeni Mürşit Ocağı Olarak Ortaya Çıkışı, SBARD, 31: 81-116; Üçer, C. (2018). Alevî Nitelemeli Ocak / Gruplara Ait Tekke, Zâviye ve Dergâhlardaki Cami ve Mescidler, Journal of Islamic Sects Research, 11 (2): 271-307.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Say, Y. (2016). Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında Önemli Bir Kült Kimlik: Şücaaddin Veli (Sultan Varlığı), Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 37: 99-133.