Likya Yolunda Bir Tarih Molası Projesi
Plan ve Proje Proje
-
2020
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UDNP) bir araya gelerek yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla hayata geçirdikleri Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Destek Fonu tarafından desteklenen projelerden biridir. Proje ortakları ise Kültür Rotaları Derneği, Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve Kapaklı Muhtarlığı’dır.
Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu, Likya Yolu’nda Bir Tarih Molası Projesi, bölgenin çekiciliğini ve bölgenin potansiyelini hesap ederek, bölge ziyaretçilerinin dinlenme ve konaklama gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla hazırlandı. Projenin diğer bir amacı ise bölgede sürdürülebilir turizm bilinci yaratmaktır. Projenin yürüyüş yolları özelindeki nihai hedefi ise üç farklı yürüyüş rotasının Demre’nin Hoyran ve Kapaklı köylerinde birleştirilmesidir.
Proje kapsamında bölge insanına verilen eğitimlerle sürdürülebilir turizm konusunda bir farkındalık oluşturuldu. Böylece yerel halkın kendi ürettiği ürünleri ziyaretçilere sunmasıyla yerel üretimim devamlılığı sağlandı. Projenin ana hedefi olan ziyaretçilerin dinlenmesi ve konaklaması için gerekli olanaklar sağlandı. Hoyran ve Kapaklı’daki bazı binalar, kadınlar tarafından kafeterya olarak işletilmeye başlandı. Yürüyüş rotaları için Hoyran ve Kapaklı alternatif rota seçim merkezi haline getirildi. Ayrıca bölgede, kadınların rol aldığı bir sivil toplum örgütü kuruldu.
Referanslar
Gelecek Turizmde (2020). Likya Yolunda Bir Tarih Molası, https://www.gelecekturizmde.com/likya-yolunda-bir-tarih-molasi/, (Erişim tarihi: 29.09.2020); United Nations Development Programme-UNDP (2020). Bu yaz tatile nereye gidiyorsunuz?, https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/presscenter/articles/2018/07/bu-yaz-tatilde-nereye-gidiyorsunuz-.html, (Erişim tarihi: 29.09.2020).