Demre

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu Kültürel Miras Destinasyonu

Antalya’nın güneybatısında, Teke Yarımadası’nın güneyinde bulunan Demre’nin doğusunda Finike, batısında Kaş, güneyinde Akdeniz yer alıyor. Demre’nin deniz seviyesinden yüksekliği 25 metre, kıyı uzunluğu ise 47 kilometredir. İlçenin yüzölçümü yaklaşık 35.700 hektardır. İlk defa 1904 yılında Eynihal adıyla köy statüsüne kavuşan Demre, 06. 06. 1968 yılında dört köyün birleşmesiyle belediye ve 04. 07. 1987 yılında da ilçe oldu. 2018 yılı itibariyle Demre’nin nüfusu yaklaşık 25 bin kişidir. Ekonomik yapısında tarım ve turizm önemli bir yer tutuyor. İklimi ve verimli ovası ile turfanda sebze yetiştiriciliği ve turunçgil üreticiliği yaygındır. Ancak son yıllarda kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile birlikte turizm faaliyetleri artmıştır. Ancak ulaşım zorluğu ve turizm tesislerinin azlığı nedeniyle yerel halk geçimini yine de ziraattan sağlamakta ve turizmden yeterli ölçüde yararlanamamaktadır.

Demre’de kültür ve kıyı turizmi potansiyeli olmasına rağmen Antalya ili içerisinde sahip olduğu turizm payı oldukça azdır. Antalya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 2018 yılı verilerine göre yaklaşık 13 milyon olmasına rağmen gelen ziyaretçilerin sadece yüzde 0,1’i Demre’de konaklamıştır. Demre’de turizm, henüz günübirlik düzeydedir. Demre halkı Çayağzı Limanı’ndan Kekova’ya düzenlenen yat turlarından da geçimini sağlamaktadır.

Demre sahip olduğu turizm potansiyeline rağmen konaklama işletmeleri arzı bakımından yeteri kadar gelişmemiştir. Demre’de 2018 yılı verilerine göre iki işletme belgeli turizm işletmesi ile 31 otel-pansiyon ve 831 yatak kapasitesi bulunuyor. Turizm Bakanlığı belgeli iki konaklama işletmesi mevcuttur ve bu konaklama işletmelerinin yatak kapasitesi 316’dır. İlçede toplam yatak kapasitesi 1.147 civarındadır. Antalya’daki toplam yatak kapasitesinin yalnızca yüzde 0,2’si Demre’de bulunuyor. Çayağzı Limanı’nda ise kooperatif bünyesinde 50, Üçağız Mahallesi iskelesinde ise 60 tekne olmak üzere toplam 110 tur teknesi günübirlik Kekova yöresine gezi düzenler.

Demre, Antalya şehir merkezine 147 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup ilçede havalimanı yoktur. İlçeye en yakın havalimanları Antalya ve Dalaman’dadır. Antalya terminalinden kalkan araçlar ile ilçeye karadan ulaşım sağlanıyor. Demre’nin turizm faaliyetlerini artırmak amacıyla denizyolu ulaşımı için Taşdibi Yarımadası burnunda yat limanı yapılması planlanmaktadır.

Demre’de kırsal turizm faaliyetleri yürütülmektedir. Bölgede yaşayan yerli halk için toplumsal ve ekonomik faydaları giderek artmaktadır. Demre’de sadece kırsal turizm faaliyetleri değil, inanç ve kültür turizm faaliyetleri de ilgi görmektedir. Demre’de bulunan Üçağız Koyu doğal bir liman görünümündedir. Ayrıca Kekova, Üçağız, Kyaenai, Sura, Çayağazı, Simena, Andırake ve Myra ise mavi yolculuk yapanların görebileceği doğa ve tarihin iç içe geçtiği doğal güzelliklerden birkaçıdır.

Bütün dünyada Noel Baba olarak bilinen, çocukları ve insanları koruduğu ve sevindirdiğine inanılan Aziz Nicholaus’un günümüzde İtalya’nın Sicilya Adası, Napoli, Bari ile Almanya’nın Frieburg ve Amerika’nın New York kentinin koruyucu azizi olarak kabul edilmesi ve Myra’da piskopos olarak görev yapması nedeniyle ilçe, Hıristiyan dünyası için önemli bir destinasyondur. Noel Baba etkinlikleri kapsamında her yıl 6 Aralık günü yapılan anma törenleri, destinasyonun bir diğer çekiciliği olarak kabul ediliyor. Noel Baba anma töreni kapsamında Demre’de 1993 yılından beri uluslararası etkinlikler düzenlenmektedir. Demre’de bulunan ve MS 529’a kadar uzanan Aziz Nikolaus Kilisesi bir diğer tarihi kalıntı olarak ilgi çekiyor. Kilisede Aziz Nikolaus’un yaşamı MS XI. – XII. yüzyıllarından kalan freskler ile anlatılıyor.

Demre’nin bir diğer çekiciliği ise, Likya’nın en önemli kentlerinden olan ve MÖ V. yüzyılda varlığını sürdüren Myra kentidir. Görkemli kaya mezarları ve bugün hala festival ve etkinlikler için kullanılan antik tiyatrosu ile kültürel dokusu zengin bir bölgedir. İlçede ayrıca Likya döneminden kalan ve MÖ 5000’lere kadar uzanan Myra antik kenti, Likya’nın Helenistik döneminde var olan Andriake antik kenti, Sura antik kenti ile Simena, Theimussa ve Kyanea antik kentleri bulunuyor. İlçedeki bir diğer önemli kültürel miras olarak Myra antik kentinde liman şehri Andriake’de Roma dönemine ait Granarium (tahil deposu) ve Plakoma (ticaret agora) yapıları müze olarak düzenlendi. Bu müzede Likya dönemine ait eserler sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları; Demre Belediyesi (2019). Tarım, Turizm ve Ekonomi, https://www.demre.bel.tr/?menu=Tarim-Turizm-Ekonomi, (Erişim tarihi: 20.07.2019); Demre Kaymakamlığı (2019). Demre, http://www.demre.gov.tr/demre-turizmi, (Erişim tarihi: 02.07.2019); Konyar, H. Ö. (2002). Antalya: Xanthos’ dan Alanya’ya. İstanbul: TÜRSAB Kültür Yayınları; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). 2018 Yılı Genel Turizm İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/63643,turizmistatistiklerigeneldegerlendirme2018pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 22.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Antalya Büyükşehir Belediyesi (2018). Demre İlçesi Planlama Bölgesi 1/25 bin Ölçekli Nazım İmar Planı Açıklama Raporu. Antalya: İmar Şehircilik Dairesi Başkanlığı Nazım Plan Şube Müdürlüğü.