-
2019
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Andriake antik kenti içerisinde yer alıyor. Andriake antik kenti Likya Uygarlığı'nın en büyük beş kentinden biri olan Myra’nın (Demre) liman şehridir. Kent MS VII. yüzyıla kadar işlevselliğini korudu. 2009 yılında Akdeniz Üniversitesi’nin bölgede yürüttüğü arkeolojik kazılar sonucu ayrıntılı olarak ortaya çıkarılan liman kenti kompleksi içerisinde yer alan Hadrian granariumu (tahıl ambarı) restore edildi ve müze 25. 06. 2016 tarihinde hizmete açıldı. Müze açık hava bölümü ve kapalı bölüm olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Müzede Andriake kentinin yanı sıra önemli Likya kentleri olan Myra, Patara, Ksanthos, Tılos, Arykanda, Pınara, Antiphellos ve Olympos’ta yapılan kazılarda bulunan toplam 1.009 arkeolojik eser sergilenmektedir. Eserler sanatsal üslubu ve işlevselliği yönünden Likya, Roma ve Bizans dönemlerini temsil etmektedir.
Müzenin açık hava bölümünde liman ve kilise yapıları, ticaret agorası, hamam, liman çarşısı, 24 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve altı metre derinliğinde yeraltı su sarnıcı, Roma dönemi teknesi, ahşap yük yükleme aletleri, işlikler ve anıtlar yer alıyor. Müzeye girmeden önce 16 metre uzunluğundaki Roma dönemi teknesinin bulunduğu alanda, tahıl deposuna yük getirilmesi, limana yük boşaltılması, limanın gürültüsü ve antik döneme ait objelerin kullanıldığı bir sergileme kompozisyonu bulunmaktadır. Kompozisyonda amforalarla zeytinyağı, şarap gibi sıvı malzemenin taşınmasını gösteren Antik dönem ticaret gemisi canlandırması amaçlanmaktadır. Bu alan müzenin antik liman kenti özelliğini yansıttığı önemli bir alan olarak dikkat çekmektedir.
Kapalı bölüm, müze kompleksi içerisinde gezi yolunun sonunda bulunan MS 129 yılına tarihlendirilen Hadrian granariumundan oluşuyor. 2013 yılında restorasyonuna başlanan yapı günümüzdeki halini 2016 yılında aldı. Yedi odadan oluşan ve 56 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde olan yapı restorasyon sürecinde çatısı kiremit örtü ile kapatılarak müzenin kapalı bölümü haline getirildi. 2.400 metrekarelik kapalı alandan oluşan müze 1.700 metrekare teşhir alanına sahiptir. Müze yapının orijinaline bağlı kalınarak yedi bölümden oluşturuldu. Giriş kısmında Likya bölgesinin genel olarak tanıtımı yapılmaktadır. Burada bölgenin haritasını gösteren bir animasyon, Likyanın flora ve faunası, kentin geçirdiği doğal afetler, tahıl ambarının kullanımı ve özellikleri, kentin Likya ve Roma dönemlerindeki durumu ve kenti keşfeden seyyahların tanıtıldığı bölümler yer almaktadır. İkinci odada kentin yönetimi ve ekonomisini anlatan eserler bulunuyor. Bu bölümde Likya Birliği ve meclis binası, Likya epigrafisi ile birlikte sikkeler, dikme yazıtlar yer alıyor. Burada Letoon dikme yazıtı ve Stadiasmus Patariansis yazıtı dikkat çeken eserlerdir. Müzenin üçüncü kısmında kentin denizciliğini, ticaret gemilerini anlatan ticaret yazıtı, amforalar, pişmiş kaplar, tekne çapaları gibi eserler sergilenmektedir. Dördüncü kısımda liman kenti için önemli bir gelir kaynağı olan zeytinyağı üretimi ile ilgili eserler ile mutfak kültürüne ilişkin eserler sergilenmektedir. Beşinci kısımda Likya sanatını temsil eden takılar, süs eşyaları ve süslemeli savaş aletleri yer alıyor. Altıncı kısımda yine Likya dönemi sanatını yansıtan mermer ve kireç taşından yapılma heykeller sergilenmektedir. Son olarak yedinci kısımda ise bütün olarak restore edilmiş bir tekne bulunmaktadır.
Referanslar
Acar, A. (2017). Likya Uygarlıkları Müzesi ilgi çekiyor, http://www.hurriyet.com.tr/likya-uygarliklari-muzesi-ilgi-cekiyor-40449814, (Erişim tarihi: 03.07.2019); Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Demre Müzesi, https://antalya.ktb.gov.tr/TR-103727/genel-bilgiler.html, (Erişim tarihi: 03.07.2019); Arkeofili (2016). Antalya’da Likya Uygarlıkları Müzesi Açıldı, http://arkeofili.com/antalyada-likya-uygarliklari-muzesi-acildi/, (Erişim tarihi: 03.07.2019); Çevik, N. (2012). Taşların İzinde Likya. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; Işık, F. (2010). Anadolu-Lykia Uygarlığı: Lykia’nın “Hellenleşmesi” Görüşüne Eleştirel Bir Yaklaşım, Anadolu / Anatolia, (36): 65-125.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çevik, N. (2012). Taşların İzinde Likya. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.