-
2019
Köpüklü şaraplar yüksek oranda karbondioksit gazı (CO2) içeren şaraplardır. Genellikle köpüklü şarapların şişede bulunan karbondioksit düzeyi 3,5 – 5 atm. arasındadır. Köpüren şaraplar suni köpüren ve doğal köpüren olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal köpüren şarapları suni köpüren şaraplardan ayıran temel özellik doğal köpüren şarapların içinde bulunan karbondioksit gazının ikinci bir fermantasyon ile doğal yolla oluşmasıdır. İkinci fermantasyon şişede ikinci fermantasyon ve tankta ikinci fermantasyon olarak iki farklı yöntemle yapılabilir. Şişede ikinci fermantasyon ilk kez şampanya üretiminde uygulanmış; bu sebeple Méthode Champenoise (şampanya üretim yöntemi) olarak da bilinir. Suni köpüklü şarapların karbondioksit gazı ise dışardan karbondioksit ve şeker ilavesi ile meydana gelir.
Şampanya, şişede ikinci fermantasyon ile üretilen doğal köpüren şaraptır. Ancak şampanyayı diğer köpüren şaraplardan ayıran farklılar vardır. Bir köpüklü şarabın şampanya olması için: 1) Champagne (Şampanya) bölgesinden gelen ve belirlenmiş üzüm çeşitlerinden (Chardonnay, Pinot Noir, Pinor Meunier) üretilmelidir. 2) Geleneksel şampanya üretim yöntemi olan şişede ikinci fermantasyon ile üretilmelidir. 3) Şişesinde belirtilen sürede olgunlaştıktan sonra tüketime sunulmalıdır.
Diğer şarap tiplerinde olduğu gibi köpüklü şarap servisi de önemlidir ve özen gösterilmesi gerekir. Köpüklü şaraplar ortalama 6-10°C olarak soğuk servis edilir. Köpüklü şarap şişesinin içinde büyük basınç olduğu için şarap mantarını açmak kritiktir. Şişeyi ideal servis sıcaklığına getirmek için soğutmak bu basıncın azalmasına yardımcı olur ancak yine de köpüklü şarap mantarına çok dikkat edilmesi gerekir. Şişenin içinde bulunan basınç mantarın hızlıca uçmasına sebep olur. Köpüklü şarap şişenin üstündeki folyo sökülüp, teli gevşetilir. Tel gevşedikten sonra mantar şişeden dikkatlice çıkarılana kadar mantar tutulur. Şarap şişesi hafifçe eğik tutulurken bir el ile şişenin altından diğeriyle mantar tutulur. Mantar bırakılmadan dikkatlice şişe çevrilir ve alçak sesli fıt sesiyle şişenin içinde basınç boşaltılır. Köpüklü şarabın boşa akmamasına dikkat edilmesi gerekir. Köpüklü şarap şişesi açıldıktan sonra flüt kadehlerde servis edilir.
Köpüklü şarap servisi, içinde bulunan basınçtan dolayı diğer şarapların servisine göre daha dikkatli yapılmalıdır. Özellikle restoranlarda garsonlar, köpüklü şarap şişesini açarken misafirlere zarar gelmemesi için şişeyi dikkatlice açmalıdır.
Referanslar
Anlı, E. (2010). Şarap Tadımı (Cilt 2). İstanbul, Turkiye: İnkilap Kitapevi; http://www.iwsa.com.tr/101-soruda-sarap/, (Erişim tarihi: 16. 11. 2019); Wine & Spirit Education Trust. (2018). Şarapla İlgili Temel Bilgiler. Londra: Wine & Spirit Trust 2017, (Erişim tarihi: 16. 11. 2019)