Cin Servisi
Kavram
-
2019
Genellikle kokteyller ve karışımların hazırlanmasında taban içkisi olarak kullanılabilen bir içecektir. Cin, dünya genelinde bilinen Martini kokteylinin ana içkisini oluşturmaktadır. Cinle hazırlanan kokteyller ve karşımlar arasında şunlar yer almaktadır: Gin Fizz, John (Tom) Collins, Angel Face, Bronks, Casino, Clover Club, Derby New Fashion, Orange Blossom, Cin Fix, White Lady. Cinin birçok kokteylde ana malzeme olarak kullanılmasının sebebinin XX. yüzyılın başlarında Amerika’da başlayan içki yasağı olduğu bilinmektedir. İçki yasağının olduğu dönemlerde renksiz ve nispeten kokusuz olan cin, çeşitli meyve sularına karıştırılarak tüketilebilmekte ve bu şekilde içki yasağının üstesinden gelinebilmektedir. Zaman içerisinde içki yasağının kalkmasıyla birlikte cin, kokteyllerin aranılan içkisi olur ve İngiltere’den çıkıp bir dünya içkisi haline gelir.
Cin servisi pour cin (sade cin) servisi, on the rock cin servisi, cin-soda servisi, cin-tonik servisi gibi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Pour cin (sade cin) servisinde küçük boy viski bardağına dört cl. cin konularak servis edilmektedir. On the rock cin servisinde ise küçük boy viski bardağına konulan dört cl. cinin üzerine dört veya beş parça buz konularak sunum yapılmaktadır. Cin-soda servisinde genellikle ağız kısmı tabanına oranla daha geniş olan klasik viski bardağına (tumbler) iki ya da üç parça buz konularak üzerine dört cl. cin eklenmektedir. Ardından üzerine tranş limon kesilmekte ve son olarak da soda doldurulmaktadır. Cin-tonik servisi de cin-soda servisine benzerlik göstermekte ve soda yerine tonik kullanılmaktadır. Cin, tonik adı verilen bir tür kokulu gazoz ile birlikte tuz ve limon dilimi ilave edilerek sunulmaktadır.
Referanslar
Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). İçki Teknolojisi (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Denizer, D. (2012). Yüksek Alkollü İçecekler (Spirits) ve Servisleri. İçinde; M. Sarıışık (Editör), Yiyecek-İçecek Hizmetleri (ss. 186-215). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları; Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayıncılık; MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi). (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri – Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). İçki Teknolojisi (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri – Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı,