Kırmızı Şarap Servisi

Gastronomi

Kırmızı şaraplar, içinde oluşabilecek tortuların dibe çökmesi için servisten birkaç saat önce yatık pozisyondan kaldırılarak dik duruma getirilmekte ve servis öncesinde en az dört saat boyunca oda sıcaklığında bekletilmektedir. Kırmızı şarapların servisinde buz kovası kullanılmaz. Çünkü bu şarapların normal oda sıcaklığında (15-20°C) servis edilmeleri gerekmektedir. Şarabın sepette servis edilip edilmeyeceği yaşına göre değişiklik göstermektedir. Şarap altı veya yedi yıldan daha genç ise, sepet kullanılmaz. Şarabın tortulu olduğu belirlenirse sepette açılması ve yine sepette servis edilmesi gerekmektedir. Kırmızı şaraplar, şarabın havalanması için servislerinden daha önce açılmaktadır. Buna şarabın nefes alması da denilmektedir. Çok iyi kalite şaraplar, daima servisinden bir, bir buçuk saat önce açılarak, şarabın rahatlaması sağlanmaktadır. Bu uygulamayla, şarabın hoş olmayan kokusu uçmaktadır. Özelliği olmayan kırmızı şaraplarda, bu sayılan işlemlerin yapılmasına gerek yoktur. Bu şaraplar beyaz şarap servis kurallarına uygun olarak, kova kullanılmadan servis edilebilir. Tortunun şarapla birlikte konuğun bardağına dökülmesini önlemek için, kırmızı şarabı süzmek gerekmektedir. Bu tür şaraplar, sofraya konan ve daha sonra şarabın bardaklara boşaltıldığı kristal bir sürahiye aktarılmaktadır. Süzme esnasında sürahi sol ele alınıp ve göz yüksekliğine kaldırılmaktadır. Sağ el yardımıyla sepet, taşıma saplarından tutularak ve açılmış şişeyle yatay durumda göz yüksekliğine kaldırılmaktadır. Şarap dikkatlice, tortular şişede kalacak şekilde sürahiye aktarılmaktadır. Bunu izleyebilmek için, ışığa doğru tutmak gerekir. Süzme, amaca uygun olarak kenar masada yapılmaktadır. Kırmızı şarap, bardağa veya sürahiye konulurken altında mum yakılabilir. Bunun amacı, şarabın bukesini arttırmaktır.

Şarabın masaya servis şekli; duruma, kuruluşa ve şarabın türüne ve fiyatına bağlı olarak değişmektedir. Bazı restoranlarda şaraplar, menünün ayrı bir bölümünde açıklanır ya da günün yemeklerinin yanı sıra müşterilerin kolayca görebileceği bir alanda (örneğin bir yazı tahtası) listelenmektedir. Bazı restoranlarda ise şarap menüsü ayrıdır servis elemanı yiyecek menüsüyle birlikte şarap menüsünü de sunmaktadır. Şarap seçimi genellikle ev sahibi tarafından yapılmaktadır. Ancak bazen ev sahibi misafirlerden birinin seçim yapmasını isteyebilir. Misafirlerin yemeğin maliyetine katkıda bulunduğu yemeklerde, bir kişi genellikle şarap siparişini üstlenmektedir. Şarap kadehi masada müşterinin sağında bulunmakta, böylece müşterinin rahatsız olmasını önlemek için şarabın sağdan servis edilmesi gerekmektedir. İlk olarak, tatması için konuğun kadehine küçük bir miktar şarap konulmaktadır. Ev sahibi şarabın tadına baktıktan ve tatmin olduktan sonra diğer bardaklar doldurulmaktadır. Servis elemanı öncelikle şeref konuğuna (genellikle konağın sağında) servis yaptıktan sonra kadınlara, ardından erkeklere olmak üzere masa etrafında saat yönünde ilerlemektedir.

Damlamalardan kaçınmak için, şişenin her kadeh doldurulduktan sonra hafifçe yukarı yatırılarak hafif bir büküm verilmesi gerekmektedir. Şişenin boynu da bir sonraki müşteriye giderken servis beziyle silinmelidir. Kadehlerin yarısı ile üçte ikisi arasında doldurma yapılması, şarabın tam bukesinin tadının alınabilmesi içindir. Yemek boyunca, bardaklar gerektiği gibi tekrar doldurulur ve müşterilere önceden olduğu gibi aynı sırada servis yapılmaktadır. Eğer müşteri şarapta herhangi bir olumsuzluk görürse, garson şarabı değiştirmek zorundadır. Ancak şaraptaki olumsuzluğun ne olduğu müşteri tarafından açıklanmalıdır. Şaraptaki sorunun tespitinden sonra servis elemanı aynı şarabın yeni bir şişesini servis etmektedir. Ancak, şarap herhangi bir hata söz konusu ise değiştirilebilir aksi takdirde konuğun şarabı beğenmemesi değişim için bir gerekçe kabul edilemez. Bu nedenle, içilecek şarap başlangıçta doğru seçilmelidir. Kırmızı şaraplar büyük şarap kadehi ile servis edilmektedir. Kırmızı şaraplar, kırmızı etler, av hayvanlarının etleri, aromalı yemek ve peynirlerle uyumlu olsa da tercih konuğa bırakılmaktadır. Seçim için en basit rehber, yemeğin lezzetine göre, şarabın lezzetine eşdeğer bir şarap seçmektir.

Referanslar

Cousins, J., İcrap, D. L. ve Weekes, L. (2014). Food and Beverage Service. Londra: Euston Road; Jackson, R. S. (2017). Wine Tasting. A Professional Handbook. Londra: Academic Press; Sökmen, A. (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmaz, Ö., Yılmaz, Y. ve Yılmaz, Ö. (2013). Yiyecek İçecek İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; https://docplayer.biz.tr/24986774-Alkollu-icki-servisi-dersi, (Erişim tarihi:02. 07. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

LaVilla, J. ve Wynn, D. (2010). The Wine Beer & Spirits Handbook A Guide to Styles and Service The İnternational Culinary Schools at the Art Institutes. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.