14.525 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin güneyinde yer alan Kahramanmaraş; doğudan Adıyaman, batıdan Adana ve Osmaniye, güneyden Gaziantep, kuzeyden Sivas, kuzeydoğudan Malatya, kuzeybatıdan Kayseri illeri ile çevrilidir. Ekonomisi, daha çok ülke lideri durumunda oldukları tekstil ve metal mutfak eşyaları üretimi, tarımsal üretim ve ticarete dayanıyor. Her ne kadar Kahramanmaraş turizm potansiyeli yüksek bir destinasyon olsa da turizmin ekonomik anlamda etkisi oldukça azdır.

Kahramanmaraş; tarihi dokusu, doğal güzellikleri, el sanatları, yöresel lezzetleri ve somut olmayan kültürel mirası ile çok yönlü turizm çekiciliğine sahiptir. Ulucami, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Taş Medrese, Sütçü İmam Türbesi ve Çeşmesi, İklime Hatun Mescidi ve Türbesi gibi cami ve türbeleriyle inanç turizmi; Başkonuş Yaylası, Uludaz Tepesi, Yavşan Yaylaları, Menzelet Barajı, Döngel Mağaraları ve Şelalesi, Çimendağı gibi doğal güzellikleriyle ekoturizm; Ekinözü İçmeleri, Ilıca Kaplıcası, Göksun Büyük Kızılcık İçmesi gibi jeotermal kaynaklarıyla sağlık turizmi; Germanicia antik kenti, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Minyatür Kurtuluş Müzesi gibi kültürel mirasıyla kültür turizmi; geçmişten günümüze getirdiği zengin mutfak kültürü ile gastronomi turizmi gibi birçok turizm çeşidini; dokumacılık, kuyumculuk, ağaç oymacılığı, abacılık, keçecilik, yorgancılık, bakırcılık gibi birçok geleneksel el sanatını da bir arada bulunduruyor. Ayrıca yılın birçok döneminde Ceviz Festivali, Geleneksel Dereli Güreş Festivali, Kar Festivali, Yayla ve Bahar Şenliği gibi birçok festivale de ev sahipliği yapıyor.

Yöresel mutfağının kendine özgü araç ve gereçleri, pişirme şekli, sofra sunumu ve kültürüyle beylik kültürünün temsilcisi durumuna gelen Kahramanmaraş gastronomisi; Hitit, Asur, Makedon, Roma, Selçuklu, Dulkadirli ve Osmanlı kültürlerinin etkileşimi ile gelişmiştir. Coğrafi işaret olarak onaylanan; dünya markası haline gelen dondurması, tarhanası, kırmızı pul biberi Kahramanmaraş’ın üç önemli lezzetidir. Bu lezzetlerin yanı sıra ekşili çorba, Maraş tarhana çorbası, içli köfte, çökelek böreği, döğme pilavı, Maraş dolması, Maraş mantısı, acem pilavı, çullama, helise, cevizli kırma tatlısı, şerbetleri gibi sahip olduğu diğer yöresel lezzetlerle de destinasyon, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip durumdadır.

Turizm arzı ve talebi verilerine göre, 2018 yılında destinasyona gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık 329 bin, geceleme sayısı ise 525 bindir. Daha çok yerli turistin geldiği ve çevreye duyarlı konaklama tesisinin bulunmadığı ilde 2020 yılının Ocak ayı itibarıyla, 23 belediye belgeli tesiste, 479 oda ve 928 yatak bulunuyor. 51 işletme belgeli tesiste, 1.843 oda ve 3.652 yatak; iki yatırım belgeli tesiste ise 199 oda ve 398 yatak bulunuyor.

Kent merkezine sekiz kilometrelik mesafede bulunan havaalanı vasıtasıyla Ankara ve İstanbul’dan havayolu ile ve birçok ilden karayolu ile Kahramanmaraş’a ulaşım sağlanıyor. Konum itibarıyla Akdeniz Bölgesi’nin Doğu Akdeniz bölümünde yer almasının yanı sıra, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine geçiş alanında bulunması nedeniyle ilde bozulmuş Akdeniz iklimi hakimdir. Turizm çeşidine göre yılın her mevsiminde turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine uygun olması da destinasyonun sahip olduğu başka bir çekiciliktir.

Referanslar

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (2012-2015). Kahramanmaraş İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı, https://www.dogaka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/wwwdogakagovtr_517_bt3w01tr_kahramanmaras-il-turizm-stratejisi-eylem-plani.pdf, (Erişim tarihi: 07.01.2020); Kahramanmaraş Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2014). “Akdeniz’in Altın Kenti” Kahramanmaraş, https://kahramanmaras.ktb.gov.tr/Eklenti/37089,akdenizin-altin-kenti-kahramanmaras-32-mb.pdf?0, (Erişim tarihi: 06.01.2020); Karademir, N., Sandal, E. K. ve Urhan, F. B. (2018). Kahramanmaraş’ta Turizm Algısı, Doğu Coğrafya Dergisi, 23(39): 45-64; Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2020). Turizm İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 07.01.2020).