Elbistan Kent Müzesi

Müze Kent Müzesi

(Elbistan, Kahramanmaraş, 2015 - )

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Kızılcaoba Mahallesi’nde yer almaktadır. Elbistan Kaymakamı Osman Bey tarafından 1926 yılında inşası başlatılan Hükümet Konağı binası, Cumhuriyet döneminde Elbistan’da inşa edilen ilk kamu yapısıdır. 1930 yılında inşası tamamlanan yapı, 1985’e kadar hem Hükümet Konağı hem de Adliye binası olarak hizmet verdi. Bir süre Halk Eğitim Merkezi ve Halk Kütüphanesi olarak da kullanılan yapı, 2004 yılında geçirdiği restorasyonun ardından polisevi olarak işlevlendirildi.

Başbakanlıkça desteklenen Yaşayan Tarih Korunan Mimari projesi kapsamında, 2015 yılında kent müzesine dönüştürülmesi kararı alındı, yeni hükümet konağı binasının tamamlanmasının ardından kaymakamlık tarafından 2017 yılında tamamen boşaltıldı. Aynı yıl başlayan restorasyon çalışmaları ile yapının müze fonksiyonuna uygun olarak planlanması ve onarım süreci, 2021 yılı Haziran ayında tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren müzenin açılışı 21 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Elbistan kent kültürünün önemli bir parçası ve tarihi kent dokusunun temsilcisi niteliğindeki yapı, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’na dair izler barındırmaktadır. İki katlı dikdörtgen planlı yapı, 3.093,92 metrekare bir bahçe içerisinde toplam 1.563,82 metrekarelik kapalı alana sahiptir. Özgün yapı kagir yığma tekniği ile inşa edilmiş olup, kat döşemeleri ahşaptır. Günümüz restorasyonunda ise bu ahşap bölümler çelik olarak yeniden imal edildi.

Elbistan’la ilgili arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileneceği müze kurgusunun zemin katı arkeolojik buluntuların sergilenmesine ayrılırken, birinci katta etnografik eserler yer almaktadır. Zemin katta 257 metrekarelik bir alanda, üst Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine uzanan tarih aralığında Elbistan ve çevresinin kronolojik gelişimi sergilenmektedir. Bu sergileme, pano metinleri ve canlandırmalar yoluyla yapılmakta ve kazılarda elde edilen eserler yer almaktadır. Üst kattaki 604 metrekarelik alanda ise; Elbistan’ın kültürel ve ticari hayatına dair canlandırmalar, kentin ekonomik ve toplumsal tarihini anlatan panolar, vitrin objeleri ve Elbistan yerel kimliğinde önem arz eden şair ve ozan gibi değerli kişilere yönelik canlandırmalar yer almaktadır. Zemin katta ise sergi birimlerinin yanı sıra, 213 metrekarelik alana yayılmış olarak idari birimler, bir adet çok amaçlı salon, depo ve kafeterya bulunmaktadır.

Bünyesinde 1.500 civarı eserin sergilenmesi planlanan müzede, arkeolojik eserlerin büyük bölümünü Karahüyük ve Keçemağara mahallelerinde devam eden arkeolojik kazılardan elde edilen objelerden oluşacaktır. Elbistan Kent Müzesi taşıdığı mimari önemin yanı sıra, Elbistan’ın ilk ve tek müzesi olma özelliğine sahiptir.

Referanslar

Elbistan Kaymakamlığı (2017). Elbistan Kent Müzesi Restorasyon Çalışmaları Başladı, http://www.elbistan.gov.tr/elbistan-kent-muzesi-restorasyon-calismalari-basladi, (Erişim tarihi: 12.03.2020); Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü (2019). Kahramanmaraş Elbistan Polisevi (Elbistan Müzesi) Onarımı, Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi, https://gazianteproloveveanitlar.ktb.gov.tr/TR-219035/kahramanmaras-elbistan-polis-evi-elbistan-muzesi-onarim-.html, (Erişim tarihi: 12.03.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Müzeler, Elbistan Kent Müzesi, https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=EKM01&DistId=MRK, (Erişim tarihi: 12.03.2020).