Keşan Kent Müzesi (Müze Keşan)
Müze Kent Müzesi Kentsel Destinasyon Kültürel Miras Destinasyonu
(Keşan, Edirne, 2024 - )
-
2024
Keşan Kent Müzesi (Müze Keşan) binası, Edirne ilinin Keşan ilçesinde 1914 yılında inşa edilmiş ve Çanakkale Savaşları sırasında Cephe Gerisi Hastanesi olarak hizmet vermiştir. Savaş sonrasında Kızılay’ın kullanımına verilmiş ve 1950’li yılların başına kadar “Keşan Kızılay Hastanesi” daha sonra İl Özel İdaresi’ne devredilerek “Memleket Hastanesi” olarak hizmetine devam etmiştir. 1954 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlanarak Keşan’da bulunan tüm sağlık kuruluşları bir çatı altında toplanmış ve ismi “Keşan Devlet Hastanesi” olarak değiştirilmiştir. Hastane binası 1959 yılında yenilenmesi ve kapasitesinin arttırılması amacıyla onarıma alınmıştır. 1984 yılına kadar Keşan Devlet Hastanesi olarak hizmet vermiştir. 1984 yılından sonra ise Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır. Kentin merkezinde yer alan ve Birinci Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenen bina 2019 yılında kent müzesi olması şartıyla Keşan Belediyesi’ne tahsis edilmiştir.
2020 yılında başlayan müze projesinde öncelikle restorasyon, teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi projeleri hazırlanmıştır. 2021 yılında başlayan restorasyon uygulamasının ardından 2023 yılında çevre düzenlemesi ve müze teşhir tanzim uygulamalarına geçilmiştir. Keşan Kent Müzesi (Müze Keşan), binanın geçmişine ve taşıdığı anlama uygun olarak 18 Mart 2024 tarihinde Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde ziyarete açılmıştır.
Keşan Belediyesi tarafından projesi 2020 yılında başlatılan ve 2024 yılında tamamlanarak hayata kazandırılan yapı ve bahçe alanı yalnızca bir müze olarak değil, içerisinde amfitiyatro, kafeterya, geçici sergi ve atölye alanları ile farklı pek çok yeni işlev kazanmıştır.
İki kattan oluşan Keşan Kent Müzesi (Müze Keşan)’nin üst katında kentin hikayesi kronolojik bir anlatımla sunulmaktadır. Binanın mimarisi gereği oluşan tarih koridorunda yürürken aralarda yer alan odalarda tarihsel akış içinde önemli olay ve durumlardan kesitlere yer verilmektedir. Üst katta tarih öncesi dönemden Cumhuriyet’e oradan da günümüze ulaşan Sağlık Tarihi, Basın Tarihi, İletişim Tarihi, Eğitim Tarihi, Göç, Milli Mücadele’de Keşan’ın Yeri ve Önemi, Tarım-Ticaret-Turizm, Gelenek ve Görenekler, Yönetim Tarihi, Müzik Kültürü, Yeme İçme (mutfak) Kültürü alanları proje süresince Keşan halkından toplanan materyallerle birlikte, hareketli diaromalar, balmumu heykeller, replika malzemeler ile arşiv kaynaklarının, video ve belgelerin yer aldığı dokunmatik ve led ekranlarla desteklenmiştir.
Müzenin alt katında oluşturulan Zanaatkarlar Çarşısı ile unutulmaya yüz tutmuş mesleklere ve zanaatlara yer verilmiş, yerelden iki ustanın birebir heykelinin yanı sıra birinin tüm dükkânı ailesi tarafından müzeye bağışlanarak müzede yaşatılması sağlanmıştır. Müze projesi ile aynı anda başlayan diğer bir projenin çıktıları da alt katta Önder Gazetesi Matbaası olarak yaşatılmaktadır. Kentte altmış iki yıl boyunca kesintisiz yayınlanan ve 2019 yılında Keşan Belediyesi tarafından matbaa makineleri ile birlikte satın alınan Önder Gazetesi arşivinin dijitale aktarılmış veri tabanı da bu katta yerini almıştır.
Keşan Kent Müzesi (Müze Keşan), projenin başından beri kent içindeki kurum ve kuruluşlarla yaptığı iş birlikleri ile bilimden sanata pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yaparak şehrin dinamikleri arasında yerini almıştır.
Referanslar
Edirne Valiliği, Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, 2011. Edirne.