Alanya Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi
Müze Kent Müzesi
(Alanya, Antalya, 2012 - )
-
2019
Şekerhane Mahallesi’nde bulunan müze, Alanya’nın yerli ailelerinden Azakoğlu Ailesine ait bir konağın müzeye çevrilmesi sonucu ortaya çıktı. Geleneksel Alanya evlerinin temsili niteliğinde olan ev 2000’li yıllarda Azakoğlu Ailesinden Nezihe Okan’ın girişimleri ile 15 yıllığına Alanya Belediyesi’ne tahsis edildi. Bu süre içerisinde kurucu aile ve gönüllü kişiler koleksiyon bağışında bulundular. 2012 yılında kültür müdürü Nimet Hacıkura’nın yürüttüğü proje ile müzeye çevrildi. Etnografi müzeleri sınıfında sayılan müze Alanya’nın yerel kültürünü ve kent belleğini gelecek nesillere tanıtması amacıyla kuruldu. Müzenin planlamadaki bütünlüğü, müze içerisindeki bölümler arası geçiş düzeni ve yalınlığı dikkat çekmektedir. Alanya’nın etnografik değerlerinin sergilendiği müze üç kat ve içerisinde 14 bölümden oluşmaktadır. Ayrıca halka açık olarak hizmet veren müzenin bahçe kısmında farklı dönemlerde geçici sergiler sunulmaktadır.
Giriş katında yerel halkın zanaatını sergileyen marangoz atölyesi, demirci atölyesi ve kabak oymacılığı bölümleri bulunmaktadır. Girişte sağ tarafta marangoz atölyesi bölümünde ahşap işlemeciliği için kullanılan çeşitli el aletleri ile marangoz işçiliğini anlatan bilgilendirici yazılar bulunmaktadır. Demirci atölyesinde bir körüklü ocak ve demirin işlenmesi için gerekli olan aletler yer almaktadır. Son olarak üst kata çıkan merdivenin alt kısmında yer alan kabak oymacılığı bölümünde kabaklardan yapılan süs eşyaları ve araç gereçler sergilenmektedir.
Müzenin birinci katında tarih odası, belediye teşkilatı, panorama odası, arşiv ve idari bölümleri yer almaktadır. Tarih odasında Alanya’nın Kurtuluş Savaşı dönemlerini anlatan resimler ile yerli halkın tarihine ışık tutan çeşitli objeler sergilenmektedir. Arşiv bölümünde müzenin kurulmasında rol oynayan Azakoğlu Ailesi'nin evlilik cüzdanı, nüfus cüzdanı gibi şahsi belgeleri yer almaktadır. Belediye Teşkilatı odasında Alanya Belediyesi'nin kuruluşundan bu yana görev yapan şahsiyetlerin biyografilerinin yer aldığı tablolar ile belediye kurul kararlarının bulunduğu evraklar sergilenmektedir. Panorama odasında ise Alanya’da bulunan akarsular, mağaralar gibi doğal çekiciliklerin tanıtıldığı etkileşimli video eserler yer almaktadır.
İkinci katta ise kültür ve eğlence odası, gelin odası, dikiş odası, oturma odası ve şark köşesi bölümleri bulunmaktadır. Kültür ve eğlence odasında Alanya’da önemli etkileri olan Toros Sineması'nın tarihçesini gösteren resimler ve halen kullanılmakta olan bir sinema makinesi yer almaktadır. Odada ayrıca yerel halkın eğlence anlayışını betimleyen karma resimler ile çeşitli müzik aletleri de sergilenmektedir. Gelin odasında eski dönem gelinlik örnekleri ile bani ailenin gelin odasının tasvir edildiği geline ait yatak odası mobilyaları bulunmaktadır. Mutfak bölümünde yerli halkın kullandığı Cumhuriyet dönemine ait yöresel kaplar ile mutfak gereçleri sergilenmektedir. Dikiş odasında ipek kumaş örnekleri, dikiş makineleri ve çeşitli dikiş aletleri yer almaktadır. Oturma odası ve şark köşesinde ise bani ailenin kullandığı mobilyalar sergilenmektedir. Bu katın salonunda ahşap kapı işlemeleri, seramik, ipek dokuma örnekleri ve Azakoğlu Ailesi'nin resimleri bulunmaktadır. Müze koleksiyonu genel olarak Alanya yerli halkının Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin yaşantısını yansıtan folklorik eserleri içermektedir. Bu yönüyle bir kent belleği müzesi niteliğindedir.
Referanslar
Araz, Y. (2013). Azakoğlu Konağı Tanıtıldı, https://www.yenialanya.com/gundem/azakoglu-konagi-tanitildi-h75791.html, (Erişim tarihi: 03.07.2019); Çalık, S. D. (2017). Alanya’da Yaşayan El Sanatları (Basılmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi; Kalafat, H. (2018). Alanya Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, https://www.alanya.bel.tr/S/601/Huseyin-Azakoglu-Kent-Muzesi-ve-Kent-Bellegi-Merkezi, (Erişim tarihi: 03.07.2019); https://www.belediyemhaber.com/haber_detay.php?haberid=15338&baslik=azakoglu-muzesinde-geriye-sayim-basladi-antalya, (Erişim tarihi: 03.07.2019); https://www.youtube.com/watch?v=pwK--_kUicA, (Erişim tarihi: 03.07.2019); Karacadağlı