-
2020
1904 yılında dönemin tütün tüccarlarından olan Beyaz Ahmet Efendi tarafından Halep’ten getirilen mimarlara çizdirilen ve Ermeni taş ustalarına yaptırılan Beyazhan’ın yapım çalışmaları 1909 yılında tamamlandı. Yapı, İngilizlerin Gaziantep’i işgalinde karargah olarak kullanılıp, Fransız işgalinde ve Antep savunması esnasında ise hapishane olarak kullanıldı. 1919 yılında Beyaz Ahmet Hanın ölümüne kadar konak olarak kullanılan yapı bu tarihten sonra yarısı ailenin varislerine tahsis edilip, diğer kısmı ise Tekel Başmüdürlüğü tarafından depo olarak kullanıldı. Uzun bir süre bakım ve onarımı yapılmayan alan, 2005 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Müze, 2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla müze haline getirilerek, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi adıyla hizmete açıldı.
Binanın alt katı ve bahçesi restoran olarak üst katı ise müze olarak hizmet vermektedir. Müzenin girişinde 1/1000 ölçekli detaylı bir kent maketi ziyaretçileri karşılamaktadır. Müze’nin 23 odasında Antik Çağ’dan itibaren Gaziantep kentinin geçirdiği tarihi süreç, Gaziantep savunması esnasında yaşananlar, Atatürk’ ün kente gelişi ve nüfus kaydını kente alışı, basın tarihi görsel olarak sergilenmekte ve sesli rehber ile anlatılmaktadır. Bunun yanında Gaziantep’e hizmet eden bakanlar, valiler, milletvekilleri ve belediye başkanları tanıtılmaktadır. Odalardaki televizyonlarda gösterilen belgesel filmler, balmumu maketlerin bilgileri girişten alınabilen elektronik sesli rehber vasıtasıyla Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde kulaklıklardan dinlenebilmekte ve kiosklar vasıtasıyla kent rehberine erişim sağlanabilmektedir.
Bir başka galeride kardeş kentler teşhir salonu bulunmaktadır. Müzede kentin coğrafi yapısı ve güzellikleri, kenti yansıtan ve marka değeri olan fıstık, baklava gibi unsurlar, kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı, mimarisi, gastronomi kültürü tanıtılmaktadır. Bunun yanı sıra kente özgü çeşitli el sanatlarının (yemenicilik, bakır işlemeciliği, sedefçilik, kutnu kumaşçılığı) gösterildiği balmumu mankenlerinde bulunduğu odalar mevcuttur.
Referanslar
https://www.bayazhan.com.tr, (Erişim tarihi: 03.03.2019).