-
2019
Ankara’nın Beypazarı ilçesinin Rüstem Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır. Müze binası, 1928 yılında Rüstem Paşa Okulu olarak inşa edildi. Daha sonra bu bina, Beypazarı Belediyesi tarafından Ankara İl Özel İdaresi’nden alınarak 2008 yılında Beypazarı Kent Tarihi Müzesi olarak düzenlenip ziyarete açıldı. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’nin kuruluş amacı; Beypazarı’nın tarihi ve kültürel birikimini müzecilik anlayışı doğrultusunda, gelecek kuşaklara aktarabilmektir. Müze, Beypazarı’nın tarihini yansıtması ve Beypazarı kimliğinin oluşturulmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca müze akademik araştırmalar için arşiv özelliği taşımaktadır.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, Beypazarı’nın tarihini ilk çağlardan başlayarak günümüze kadar ayrıntılı olarak yansıtmaktadır. Binada, özellikle fırıncılık, ayakkabıcılık, dokumacılık, berberlik, nalbantlık, semercilik gibi meslekler, maketler ve mankenler kullanılarak aslına uygun olarak canlandırılmaktadır. Beypazarı ev maketleri (iki ya da üç katlı konak tarzında maketler), seramik ve ahşap el sanatları, el işleri, tarihi belgeler, kalıntılar, yöresel kıyafetler, taş baskılar, testiler ve fincanlar gibi mutfak eşyaları, beşikler, radyolar, koltuklar, sehpalar gibi eski ev eşyaları, da yer almaktadır. Müze’ye bağışlanan eşyalar, bağışlayan kişilerin isimlerinin yer aldığı etiketlerle sergilenmektedir. Müze, Pazartesi günü hariç her gün saat 09.00 ile 18.00 arasında ziyarete açıktır.
Kent müzelerinin temel amacı, “Kentin geçmişine ve bugününe ait orijinal materyalleri toplanması, korunması, halka sunulması ve kent kimliğini yansıtacak, kentin gelişimine katkı sunacak çalışmalara destek olunması” şeklinde ifade edilmektedir. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi de, diğer kent tarihi müzeleri gibi tarihsel mirasın korunmasına, geçmişle bugün arasında iletişim kurulmasına, unutulmaya yüz tutan değerlerin gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlayan önemli eğitim ve araştırma merkezlerindendir.
Referanslar
Ankara Kalkınma Ajansı (2016). Ankara Müzeleri. Ankara: Artı5 Medya Tanıtım; Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2016). Ankara Rehberi. Ankara: Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları; Keskin, N. (2014). Kentlerde Yeni Bellek Mekânları: Kent Müzeleri, Folklor/Edebiyat Dergisi, 20 (79): 25-39; Silier, O. (2010). Dünyada ve Türkiye’de Kent Müzeleri, Ege Mimarlık Dergisi, 3 (74): 16-21; Şenel Fidangenç, A. N. (2016). Yereli Korumak ve Türkiye’de Kent Müzeleri, Kent Araştırmaları Dergisi, 20(7): 936-965.