-
2019
Balıkesir’in Havran ilçesinde Havran Kaymakamlığı ve Havran Belediye Başkanlığı tarafından hizmete açıldı (2017). Müze 1912 yılında Hocazade Abdürrahim Efendi tarafından yaptırılan üç katlı Hocazade Konağı’nda hizmet vermektedir. Müzede, Balıkesir’in tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik değerleri, 600 eserlik bir koleksiyonla sergilenmektedir. Kültür merkezi yapılmak üzere hazineye bağışlanmış olan Hocazade Abdurrahim Bey Evi, Cami-i Kebir Mahallesi’nin sınırları içindeki Dumlupınar Caddesi'nin üzerinde yer almaktadır. Mimari yapısı ile dikkat çeken yapının zemin katı kesme taştan; birinci, ikinci ve asma katları ise tuğladan inşa edildi. Cümle kapısının kesme taşlarında ve demir kapısında çok güzel süslemeler bulunmaktadır. Yirmi sekiz odalı ahşap konak, 1900’lü yıllarda yandı ve yerine 1918-1928 yılları arasında büyük bölümü Bulgar ustaların eseri olan bugünkü bina yapıldı. Binanın planının Midilli Lisesi’ni inşa eden mimar tarafından yapıldığı söylenmektedir. Bugün itibariyle 13 odası, iki mutfaklı odası, iki tuvaleti, bir banyosu ve külhanı bulunmaktadır.
Havran Kent Müzesi’nin giriş katındaki salon, geçici sergilerin düzenlendiği bölümdür. Bu bölümdeki görsel metinlerde, Antik Çağ’dan Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar Havran’ın kronolojik tarihçesi bulunmaktadır. Antik Çağ’da ve Osmanlı kaynaklarında Havran isminin kökeni, bölgenin yeme içme kültürü, yöresel tatlar, nişan, düğün ve evlenme başlıkları altında görsel destekli anlatımlara yer verilmektedir. İkinci katta, Çanakkale kahramanı Havranlı Koca Seyit’in balmumundan yapılan heykeli ile basın odası bulunmaktadır. Ayrıca aynı katta, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na katılışı, Çanakkale cephesi ve Ömer Çavuş ile Seyit Onbaşı’nın kahramanlık öyküleri, işgal altındaki Havran, 08. 09. 1922 Havran’ın kurtuluşu, Atatürk’ün Havran’ı ziyaretleri, Hocazade Abdürrahim Efendi’nin ailesine ilişkin bölümler yer almaktadır. Havran Kent Müzesi’nde, Havran’ın tüm çağlardaki yaşam izleri, yemek kültürü, yerel kıyafetler, geleneksel ev mutfak eşyaları, kentte yaşamış olan tarihi kimlikler, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Havran’da yaşanan tarihi gelişmeler, Havran Belediyesi’nin tarihçesi, Havran köyleri ve gelenekleri vb. konularda bilgi sahibi olunabilmektedir. Müzede sergilenen etnografik objelerin büyük bölümü, Havran yöre halkı tarafından bağışlandı.
Referanslar
Azatoğlu, S. ve Azatoğlu, İ. (2018). Assos’dan Ayvalık’a Ada’dan Madra’ya Doğa ve Kültür Gezi Rehberi. Balıkesir: İdaköy Çiftlik Evi Yayınları; Çekül Vakfı (2019). Havran Kent Müzesi Ziyarete Açıldı, https://www.cekulvakfi.org.tr/haber/havran-kent-muzesi-ziyarete-acildi, (Erişim tarihi: 19.12.2019); Havran Belediyesi (2019). Havran Kent Müzesi Broşürü. Balıkesir: Havran Belediyesi Yayınları; Milliyet (2019). Havran Kent Müzesi Açıldı, http://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/balikesir/havran-kent-muzesi-acildi-12266625, (Erişim tarihi: 19.12.2019).