Germanicia Mozaikli Alanı
Sit Alanı
Kahramanmaraş tarihte Geç Hititler, Persler, Seleukoslar gibi birçok krallığın egemenliğine girdi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler kendi kültürlerini de bu coğrafyaya getirdiğinden kent zengin bir kültüre sahiptir. Kent, MÖ 64 yılında Romalıların hükümdarlığına geçmiş ve Roma İmparatoru Gaisus Caesar Agustus Germanicus (takma ismiyle Caligula) tarafından kente Germanicia ismi verilmiştir. Bu şehir, antik haritalarda Kahramanmaraş’ın konumuyla aynı olmasına rağmen kalıntıların geç bulunması nedeniyle kentin Kapadokya, Kilikya gibi başka bölgelerde/şehirlerde olduğu düşünülmüştür. Ancak 2007 yılının Ağustos ayında yapılan kaçak kazılar ve sonrasında bu antik kentte başlayan çalışmalar, Germanicia antik kenti mozaiklerinin Kahramanmaraş’ta olduğunu doğrulamıştır.
2007 yılında Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde kaçak kazılar yapıldığı, mozaiklerin bulunduğu ve bu mozaiklerin satılacağı ihbar edildi. İhbar üzerine müze müdürlüğü tarafından gerekli incelemeler yapılarak evin zemininden kuş avı sahnesini betimleyen bir taban mozaiği bulundu. Yapılan incelemeler ve bulgularla bu kalıntıların Germanicia antik kentine ait olduğu ve mozaiklerin antik kent içerisinde yer alan yamaç villalarına ait olduğu tespit edildi. Dönem içerisinde çeşitli kazı, kurtarma, koruma ve yenileme çalışmaları yapılmış ve Germanicia mozaiklerinin bulunduğu bölge arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. 2018 yılında Dulkadiroğlu ilçesinde bazı mozaikli alanlar (iki ve üç nolu parseller) örenyeri olarak ziyaretçilere açıldı. Son olarak 2019 yılında farklı ada ve parsellerde mozaikli taban ve çeşitli kalıntılar kayıt altına alındı.
Günümüzde ortaya çıkan Germanicia mozaikleri Geç Roma/Erken Bizans dönemine aittir. Bu mozaikler MS II. ve V. yüzyıllar arasında zemin mozaiği olarak yapılmıştır. Mozaikler, dönemin sosyal, ekonomik ve kültürel izlerini ortaya koymaktadır. Mozaik tasvirlerinde flora ve fauna türleri, geometrik şekiller, köy yaşamı, yerel ve gündelik hayat hakkında çeşitli kompozisyonlar yer alıyordu. Mozaikler üzerinde yer alan tasvirler kendine has bir özellik gösteriyordu.
Referanslar
Dumankaya, O. (2018). Room and Corridor Mosaics from the Ancient City of Germanicia and its Iconographic Assessment, Journal of Mosaic Research, 11: 9-25; Ersoy A. (2011). Kahramanmaraş, Merkez, Germanicia Antik Kenti Mozaikli Alan 2009-2010 Yılı Kurtarma Kazısı. İçinde; A. Özme (Hazırlayan), 20. Müze Çalışmaları ve Kurtarma Kazıları Sempozyumu (ss. 95-114). Ankara: İsmail Aygül Ofset Matbaacılık; Kaplan, M. A. (2019). Kahramanmaraş Germenicia Mozaiklerinin Konu ve Uygulama Teknikleri Bakımından Değerlendirilmesi, Yedi, Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, 22: 141-150; Küçükdağlı, S. (2012). Kahramanmaraş Germanicia Mozaikleri, Journal of Mosaic Research, 5: 97-101.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://kahramanmaras.ktb.gov.tr/TR-62870/germanicia-antik-kenti-ve-taban-mozaikleri.html, (Erişim tarihi: 15.08.2020).