Gıda Üretimi

Kavram

Gıda, ilgili yönetmeliklerde insanlar tarafından yenilen, içilen veya yenilmesi, içilmesi beklenen her türlü madde olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifadeyle her türlü madde ve üründen kastedilen içki, sakız ile tüm gıdaların üretimi, hazırlanması veya işlenmesi sırasında kullanılan su veya herhangi bir yarı mamul veya mamul maddedir. Gıda üretimi; gıda ve gıda katkı maddelerinin hammadde aşamasından başlayarak sınıflandırılması, işlemesi, değerlendirmesi, dayanıklı hâle getirmesi işlemlerinin yapıldığı ve satış yerlerine gönderilmesini içeren süreçlerin tamamı şeklinde tanımlanmaktadır. Tarımsal ve hayvansal ham maddenin işlenerek, tüketime hazır oluncaya kadar olan süreçlerde (hammadde temininden su ve enerji kullanımına; atık yönetiminden ambalajlama ve dağıtım kanallarına kadar) birçok unsurun gözetilerek kaliteli, sağlıklı, tüketilebilir gıda ve içecek haline getirilmesi gerekmektedir.

Nüfusun hızla artması, yaşam biçiminin değişmesi, istihdam ve işsizlik yiyeceklerin insanların hayatındaki rolünü ciddi bir şekilde değiştirdi. Bu değişim ve gelişimler altında fiziksel ve ekonomik açıdan ulaşılabilir ve yetebilecek oranda gıda üretiminin de sağlanmasını gerektirdi. Çünkü gıda, en önemli günlük temel ihtiyaçtır. Bunun yanı sıra hızlı ve hazır yiyeceklere ve bunların endüstrisine artan bir talepte bulunmaktadır. Gıda üretimini kapsayan teknoloji, üretilen gıda ürünlerinin çeşitlenmesini sağlamakta ve dolayısıyla sayıca da artarak hızla gelişmektedir.

Gıdanın işlenmesi veya kısmen işlenmesi üretim sürecini kapsamaktadır. Gıdaların saklanmasını ve taşınmasını kolaylaştırmak, çeşitli gıdaların bulunmayan mevsimlerde ve yörelerde bulunmasını sağlamak, gıdaların lezzetini ve görünüşünü hoşa gidecek duruma getirmek amacıyla gıda üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda gıdaların hazırlanmasında, pişirilmesinde kolaylık sağlamak, çeşidi artırmak, gıdaların bileşiminde bulunabilecek zararlı mikroorganizmaları yok etmek ve gıdaları karışımlar haline getirerek besin değerlerini yükseltmek için gıdalar işleme tabi tutulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Artık, N., Şanlıer, N. ve Sezgin, A. C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık; Erbaş, M. ve Arslan, S. (2012). Açlığın Önlenmesi ve Gıda Güvencesinin Sağlanması, Gıda Mühendisliği Dergisi, (36): 15: 50-59; Mevzuat (2010). 5996 Sayılı Veteriner Hizmetler, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5996.pdf, (Erişim tarihi: 19. 07. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bulduk, S. (2016). Gıda Teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.