Gezginci Bilet
Kavram
-
2019
Turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentalarının başlıca faaliyet alanlarından biri biletlemedir. Sektörde biletleme işlemleri genel itibariyle ulaştırma araçları biletlerinin satışı biçiminde görülmektedir. Bununla birlikte festival, fuar, geçici organizasyonlar, tiyatro gibi etkinlikler içinde biletleme işlemleri yapılabilmektedir. Tüm bunlara karşın sektörde en yaygın görülen biletleme işlemleri, seyahat acentaları tarafından havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu ulaştırma araçlarının biletlerinin belirli bir komisyon karşılığında satılması biçimindedir. Biletleme faaliyetlerinin en yoğun gerçekleştiği alanlar ise havayolu ulaşım ağıdır. Acentalar tarafından gerçekleştirilen havayolu biletleme işlemleri açık bilet, yalnız gidiş bileti, gidiş-dönüş bileti, grup bileti, sedyeli yolcu bileti ve gezginci bilet çeşitlerinden meydana gelmektedir.
Uçak bileti çeşitlerinden biri olarak kabul edilen gezginci bilet, bireylerin kullanım amaçlarına hizmet eden biletleme formları arasında yer almaktadır. Gezginci bilet, turizm bölgesi veya seyahate çıkılan noktaya dönüş süreci içerisinde birden fazla noktaya yapılan yolculuklar için kullanılan biletlerdir. Daha genel bir anlatımla gezginci bilet, hareket edilen ya da seyahatin başladığı noktaya dönülen, ancak birkaç merkezi ziyaret şeklinde gerçekleşen yolculuklarda satılan biletler olarak ifade edilmektedir. Örneğin, İzmir’den başlayan bir seyahatin İstanbul güzergâhından Atina’ya, Atina’dan Brüksel’e devam etmesi, akabinde İstanbul üzerinden İzmir’e varışla son bulması gezginci bileti açıklamaktadır (İzmir-İstanbul-Atina-Brüksel-İstanbul-İzmir gibi). Söz konusu biletleme işlemleri neticesinde yapılan seyahatlerde birden fazla taşıma aracı kullanılabilmektedir. Buna karşın temel koşulu seyahatin başladığı yere geri dönülmesidir.
Referanslar
İçöz, O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Altıncı baskı). Ankara: Turhan Kitapevi; MEGEP (2006). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Rezervasyon Sistemleri. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Mısırlı, İ. (2010). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Muhaz.org (2019). http://muhaz.org/seyahat-acentaclg-ve-tur-operatorlugu.html?page=3, (Erişim tarihi: 09.06.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İçöz, O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Altıncı baskı). Ankara: Turhan Kitapevi.