Bilet Satışı
Kavram
-
2019
Bilet satışı seyahat işletmelerinin faaliyetlerinden biridir. Genellikle perakendeci seyahat acentalarının görevlerinden olan bilet satışı ulaştırma ağlarına özgü bazı prosedürlere sahiptir. Seyahat acentaları karayolları, denizyolları, demiryolları gibi tüm ulaştırma araçları için bilet satışı işlemini gerçekleştirmektedir. Seyahat acentalarının bilet satabilmesi için A Grubu ya da B Grubu seyahat acentası belgesine sahip olması ve ulaştırma türlerine özgü belge ve özellikleri taşıması gerekmektedir. Seyahat acentaları gerekli belgelere sahip olmak ve bünyesinde ilgili personeli çalıştırmak kaydıyla aynı anda tüm ulaştırma ağlarının biletlerini satabilir. Bilet satışı gerçekleştiren personelin ulusal ve uluslararası yasal formalite ve kurallara hâkim olması, sağlık, diploması, seyahat yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olması önem taşımaktadır.
Karayolu ulaştırma işletmelerinin bilet satışları; antlaşmalı olduğu seyahat acentaları aracılığıyla gerçekleşmektedir. Seyahat acentaları; karayolu ulaştırma işletmelerinin biletini satabilmek için; Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan F yetki belgesini almalıdır. Denizyolu ulaştırma işletmelerinin bilet satışını gerçekleştiren seyahat acentaları Denizcilik konferansının belirlediği kurallara uymalıdır. Seyahat acentalarının en yoğun faaliyet alanlarından biri de havayolu biletçiliğidir.
Havayolu biletçiliğini; 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu, Varşova Sözleşmesi ve IATA kurallarına göre düzenlenen taşıma belgesi olarak tanımlamak mümkündür. Havayolu ulaştırma işletmelerinin bilet satışını gerçekleştirecek işletmelerin IATA acenta belgesine sahip olması zorunludur. Günümüzde pek çok havayolu firması biletlerinin satışını internet üzerinden gerçekleştirse de; bir grup tüketici daha güvenilir olması, soru ve sorunlarına karşılık birinin olması sebebiyle biletlerini seyahat acentalarından almayı tercih etmektedir. Hızlı tren uygulamalarıyla seyahat acentaları tur programlarına demiryolu ulaştırma ağlarını da dahil etmeye başladılar. Uzun yıllar turizmde çok geniş bir kullanıma sahip olmayan demiryolları günümüzde paket turlarda, günübirlik gezilerde ve transferlerde kullanılmaktadır. Demiryolu ulaştırma işletmeleri bilet satış işlemlerinde en sık gerçekleştirilen uygulamalardan biri de; Interrail Global Pass bilet satışıdır. Son yıllarda popülaritesi artan demiryolları ulaştırma ağları seyahat acentalarının önemli gelir kaynaklarındandır.
Biletçilik; turistlere taşıma ve seyahat belgesi düzenleyip satışını gerçekleştirme işlemidir. Seyahat işletmeleri ve ulaştırma ağları biletlerinin satışını gerçekleştirecek kurumlardan dünya turizm teşekkülleri ve uluslararası kurum, kuruluş ve konferanslarca belirtilen kuralların denetimli biçimde uygulanmasını beklemektedirler. Günümüzde teknolojinin seyahat sektörüne etkisiyle biletçilik kavramında da değişimler yaşandı. Bununla birlikte, manuel biletçiliğe yenilikçi rezervasyon yöntemleri eklenmesine karşın, seyahat acentalarında bilet satış işlemi gerçekleştiren personel hala işin büyük bir kısmını yürütmektedir. Bilet satışı; karmaşık ve spesifik bir süreçtir. Bilet satış işlemini gerçekleştirecek kişi İngilizce terimleri yeterli düzeyde bilmeli, alana özgü kavram, semboller ve kısaltmalara hakim olmalıdır. Ayrıca; ülkelerin sınır formaliteleri, saatler, tarife, bilet türleri, takip edilecek rotalar, rezervasyon sistemleri hakkında deneyimli ve uzman kişilerin seyahat acentasında çalışması; bilet satış sürecini kolaylaştıracak; en az hatayla bitirilmesini sağlayacaktır. Ulaştırma ağları tarafından getirilen belirli yükümlülüklerin olması seyahat acentaları açısından sorunlara yol açsa da; sağladığı ekonomik kazanç ve kolaylıklar sebebiyle seyahat acentalarının en yoğun faaliyetlerinden biri de bilet satışıdır.
Referanslar
Eryılmaz, B. ve Zengin, B. (2017). Uluslararası Seyahat Operasyonları. İçinde; B. Zengin, M. Sarıışık ve C. Avcıkurt (Editörler), Uluslararası Seyahat İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Küçükaslan, N. (2009). Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması ve Tur Yönetimi. Bursa: Alfa Aktüel.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Erkol Bayram, G. ve Bayram, A. T. (2017). Uluslararası Seyahat İşletmesi Türleri, Görev Yetki ve Sorumlulukları. İçinde; B. Zengin, M. Sarıışık ve C. Avcıkurt (Editörler) Uluslararası Seyahat İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.