Biletleme Görevlisi

İş ve Meslek Bilet Satış Görevlisi

Bilet düzenleme ve satış işlemleri yolcuların sorun yaşamadan seyahatlerini gerçekleştirmeleri için oldukça önemlidir. Bulundukları yerden başka bir yere gitmek isteyen kişiler, bilet görevlisinin düzenlediği biletler ile ulaştırma araçlarını kullanabileceklerdir. Yolcuların bilgilerinin ve isteklerinin yer aldığı biletleme işleminde yapılacak bir hata ya da yanlış anlamalar, ciddi problemlere neden olacaktır. İşletmelerde veya acentalarda bu karışık işlemi doğru bir şekilde yerine getiren biletleme görevlileri bulunmaktadır.

Bir biletleme görevlisinin; biletler, indirim ve tarife bilgileri, alternatif seyahat varış noktaları ve destinasyonlar, hayvan, enstrüman, spor malzemeleri taşıma talepleri, refakat talepleri, vize bilgileri, özel yemek talepleri, sedye ve tekerlekli sandalye kullanımları, koltuk rezervasyonları, gümrük kuralları, prosedürler, güncel bilet fiyatları, servis imkanları, iptal ve iade koşulları ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca taşımacılık tipi ne olursa olsun, o alandaki biletleme diline hakim olmalı, teknik terimleri bilmeli ve bilgilerini gerekli hallerde yenilemelidir. Özellikle havayolları olmak üzere, taşımacılıkta yapılan bir hatanın telafisi çok zordur veya gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle acentalar ya da işletmeler biletleme görevlisini, ilgili alandaki eğitimleri ve sertifikaları almış kişiler arasından seçmektedir.

Biletleme görevlisi, uluslararası taşımacılık kapsamında ülkelerin giriş kapıları ile ilgili prosedürleri bilmeli ve işlemlerini bilgileri doğrultusunda gerçekleştirmelidir. Seyahat danışma el kitabı ve dış ülkelere seyahatler ile sınır formaliteleri el kitabı uluslararası taşımacılığa ait prosedürleri içermekte olup biletleme görevlileri tarafından kullanılmaktadır. Dış ülkelere seyahatler, sınır formaliteleri el kitabı, ülke bazında turizm örgütlerinden alınarak hazırlanmış ve Dünya Turizm Örgütü tarafından onaylanmış resmi bir belgedir. Seyahat danışma el kitabı ise; sürekli güncellenen, özellikle havayolları şirketlerince kullanılan, müşteri sağlık, gümrük prosedürleri ve döviz konularında bilgi veren detaylı bir belgedir.

Biletleme görevlisi, müşterilerden alınan bilgi ve istekler doğrultusunda bileti düzenler. Manuel ya da bilgisayar ortamından bileti hazırlar ve kontrolünü yaptıktan sonra müşteriye teslim eder. Müşteriler taşıma işletmelerine ya da acentalara gelerek, PNR vb. numara bilgisi ile biletlerini alabilirler. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde internet üzerinden gerçekleştirilen rezervasyon aracılığıyla müşteriler biletlerini kendileri alabilir, hatta QR kodlu biniş kartları kendilerine iletilir. Bu süreçlerde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için daha önceden bahsedilen özelliklerin yanı sıra biletleme görevlisi, biletlemede kullanılan merkezi rezervasyon sistemlerine (CRS) de hakim olmalıdır. Türkiye’de en çok tercih edilen sistem Amadeus ve Galileo’dur. Galileo ve Amadeus sistemleri uçak, otel biletlemesi ve rezervasyonuna, araç kiralama işlemlerine imkan tanımaktadır. Ayrıca Amadeus sistemi müşterilere gemi, tren rezervasyonları, sigorta, e-posta imkanları da sunmaktadır. Havayolu biletleme işlemlerinde bir biletleme görevlisinin merkezi rezervasyon sistemlerinin yanı sıra, diğer taşıma çeşitlerinden farklı olarak, havacılık bilet terimleri, bagaj ve etiketleme, kayıp bilet, kayıp eşya, havayolu isimleri ve kodları gibi konularda bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akman, T. K. (2015). Seyahat Acentalarının Faaliyetleri. İçinde; Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü (ss. 216-240). İzmir: İlya İzmir.