Açık Bilet
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
"Belirli bir süre sınırı içerisinde istenilen an kullanılabilen, üzerinde tarih olmayan seyahat belgesi” ya da “Önceden satın alınan, fakat kullanım tarihi serbest bırakılmış bilet çeşidi” şeklinde tanımlanabilmektedir. Açık biletin özelliği sadece gidiş ve dönüş tarihi ve zamanının belli olmamasıdır. Ulaşım sektöründe kullanılmaktadır. Tren, otobüs ya da uçak yolculukları için açık bilet alma işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem genellikle gelecekteki seyahat planları için avantajlı bilet fiyatlarından yararlanmak amacıyla birçok kişi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Aynı zamanda günümüz şartlarında karmaşık hale gelen işlerin ya da kişisel planların yoğunluğu beklenmedik durumları ortaya çıkarabilmektedir. Bu da daha önceden satın alınmış olan biletin iptali gibi durumlarla kişileri karşı karşıya bırakabilmektedir. Dolayısıyla bilet iptali (bilet iptallerinde biletin tam fiyatından birtakım kesintiler yapılarak iade yapılmaktadır) yerine, bilet açığa alınarak iptal durumunda oluşacak olan maddi zarar önlenebilmektedir. Mevcut yolcu biletini açık bilete dönüştürmek isteyen yolcular, firmaların online bilet işlemleri sayfalarından ya da yine firmaların çağrı merkezleri ile iletişime geçerek bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Yolcular bilet üzerindeki PNR numarasını kullanarak biletle ilgili bilgilere ulaşabilmekte ve bu kodu kullanarak bileti kullanabilmektedir.
Açık bilet kavramıyla genellikle havayolu taşımacılığında sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Yolcu, açık biletini kullanacağı zaman, bileti satın almış olduğu firma ya da antlaşmalı firmalar aracılığıyla uçaktan rezervasyon yaptırır ve bileti görevliye havaalanında ya da bilet satış ofisinde vererek yapmış olduğu rezervasyonu onaylatmak suretiyle biletini kullanabilmektedir.
Açık biletin geçerlilik süresi biletin düzenlendiği tarihten itibaren 12 aydır. Bunun yanında gidiş ve dönüş bileti açık tarihli olan iç veya dış hat biletleri kısmen kullanıldıysa, son kullanım tarihi ilk uçuş tarihinden 12 ay sonradır. Süresi içerisinde kullanılmayan açık biletler için herhangi bir bedel iadesi yapılmamaktadır ve bilet geçersiz duruma düşmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
Mısırlı, İ. (2008). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık; Pegasus Hava Yolları (2020). Açık bilet. https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/acik-bilet, (Erişim tarihi: 07.08.2020); Türk Hava Yolları (2015). Açık tarihli iç hat ve dış hat biletimin son kullanım ve iade tarihini öğrenebilir miyim? https://www.turkishairlines.com/tr-tr/bilgi-edin/acik-tarihli-ic-hat-dis-hat-biletimin-son-iade-tarihini-ogrenebilir-miyim, (Erişim tarihi: 07.08.2020).