Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Müze Oyuncak Müzesi

(Gaziantep, 2013 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Belma SUNA (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Aslı BALİ (2024) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Şehrin en eski yerleşmelerinden Bey Mahallesi’nde konumlanan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğü’ne bağlıdır. Müze, mahalledeki tarihi bir evin 2010-2011 yıllarında restore edilmesinin ardından Türkiye’nin dördüncü oyuncak müzesi olarak 26. 04. 2013’te ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Şair Sunay Akın’ın yol göstericiliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 1700-1990 yıllarında üretilmiş 600’e yakın oyuncak ve oyuncak takımını Avrupalı koleksiyonerlerden sergilenmesi için satın aldı.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi üç kat ve bir avludan oluşuyor. Bunlara ek olarak iki katlı yeraltı mağarası olması bu Antep evini nadir kılmakla beraber aynı zamanda müzeyi Türkiye’nin tek mağara galerisi olan müze yapıyor. Müzenin sergi alanı 250 metrekare açık, 315 metrekare kapalı olmak üzere toplam 535 metrekareyi kapsıyor. Müzedeki dokuz farklı temanın biri yeraltı mağara bölümünde, dördü giriş katında, üçü orta katında ve sonuncusu da çatı katındadır. Müzenin mağara galerisinde dünya çocukları temasıyla 24 ülkeden çocuk maketleri o ülkelerin yöresel kıyafetleri ve mimari kültürü ile beraber sergilenmektedir. Türk oyuncakları galerisinde Gaziantep yöresine has el yapımı oyuncaklara ek olarak Fatoş oyuncak bebekler, Gürel ve Nekur oyuncak arabalar, Alasya marka oyuncaklar ve Dündar inşaat oyunları teşhir edilmektedir. Sinema odası bölümündeyse Mickey Mouse, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Pinokyo, Charlie Chaplin gibi film, masal, çizgi film kahramanlarının oyuncaklarının yanı sıra Latern Magica ve Shakespeare’den sahneler de sergileniyor. Sosyal yaşam odası bölümündeyse Nazi Almanya’sının İkinci Dünya Savaşı’ndaki cephelerinden kesitler, Kızılderililer ve Amerika’ya yerleşmeye çalışmalarının sosyal çatışmalarını yansıtan diaroma vitrinleri bulunuyor. Altın oda bölümünde Lehmann marka tenekeden detaylıca yapılmış hobi oyuncakları ve bebek evleri teşhir ediliyor. Ahşap oda bölümünde Avrupa’da sanayi ve tarımda kullanılan gereçlerin ve lunaparkların oyuncak versiyonlarına, peluş oyuncaklar bölümünde XX. yüzyılın başından 1990’ların sonuna kadar üretilen birçok peluş oyuncağa ulaşılmaktadır. Müze kalıcı sergilere ek olarak, dönemsel olarak oyuncak yapım atölyelerine, çocuk oyun atölyelerine, kukla yapım atölyelerine ve çocuklara geleneksel oyunları öğretmeye yönelik düzenlenen oyun günlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Referanslar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (2019). Oyun ve Oyuncak Müzesi, https://gantep.bel.tr/sayfa/muzeler-19, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Özaslan, A. (2016). Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi. İçinde; C. Karadeniz ve B. Onur (Editörler) Oyuncak Müzelerinin Dünü, Bugünü ve Sürdürülebilirliği. Ankara: Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları: 43-51.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi (2019). Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Hakkında, http://www.gaziantepoyuncakmuzesi.org/about.html, (Erişim tarihi: 25.07.2019).

2 / 2

Müzeler insanlığın tarihini, sanatını, bilimini yansıtır. Geçmiş ile günümüz arasında köprü vazifesi görerek kültürel birikimine sahip çıkan ve kültürünü korumakla beraber sergileyen ve paylaşan kurumlardır. Bu kurumlar kuşaktan kuşağa aktarılan geçmişi geleceğe taşıyan zengin bir mirası temsil eder. Müzeler hem toplumların kimliğini yansıtır hem geçmişin izlerini taşıyarak kültürel çeşitlilik sağlar. Aynı zamanda toplumu eğitme, ilham verme, insana zenginlik katma gibi işlevlere de sahiptir. 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye’deki önemli müzelerden biridir. Gaziantep’in merkezinde eski yerleşim yerlerinden olan Bey Mahallesi’nde yer alan geleneksel bir Antep evi içerisinde bulunur. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında faaliyete açılmıştır. Türkiye’nin dördüncü “Oyun ve Oyuncak Müzesi” unvanına sahiptir. Müze, geniş bir oyuncak koleksiyonuna ev sahipliği yapar. Müze içerisinde sergilenen oyuncaklar geçmişe dair hatırlatmalarla sizi nostaljik bir yolculuğa çıkarır. Müze, 1700’lü yıllara ait farklı dönemlerden, farklı toplumlardan, farklı medeniyetlerden kalan oyuncak koleksiyonları ile zengin oyuncak çeşitliliğine sahiptir. Ziyaretçilerine nostaljik bir yolculuk yaptırmanın yanı sıra oyuncakların geçmişteki kullanımı ve günümüzde var olan sosyo-kültürel bağlamda meydana gelen değişikliğin yansımalarını anlamaya olanak sunar. Hem yetişkinler hem çocuklar arasından her yaş grubuna hitap eden müze içerisinde belirli günlerde etkinlikler de yapılmaktadır. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye’de mağara galerisinin bulunduğu ve "dünya çocukları” nın tanıtıldığı tek Oyun ve Oyuncak Müzesi olma özelliğine de sahiptir. Bu bağlamda Gaziantep’ in zengin kültür mirasını yansıtan bir müzedir. 

Ayrıntılı bilgi için bakınız

bkz. Gaziantep