Bar

Eğlence İşletmesi Bar

Bar kelimesi köken olarak Fransızca’daki barriere kelimesinden gelmektedir. Türkçe’de kelime olarak ‘barikat veya engel’ anlamına gelmektedir. Bar kelimesinin, bugünkü anlamında kullanımı ilk önce Amerika Birleşik Devletleri’nde başladı. İlk zamanlarda, özellikle kovboyların rağbet ettiği bu yerlere zamanla yerli halkta gelmeye başlamış ve kavram halk dilinde kullanılmaya başlamıştır. Zamanla Amerika’dan sonra İngiltere, Fransa’ya ve İkinci Dünya Savaşı’yla da tüm Avrupa’ya ve dünyaya yayıldı. Barlarda, ilk dönemlerde bariyer önünde ayakta ya da bar tezgâhında servis alınmış olup; daha sonraları masa ve sandalyelerin ilave edilmesiyle; masaya da servis söz konusu olmuştur. Günümüzde bar kavramı; asıl çıkış noktası olan, bir yiyecek-içecek, eğlence, konaklama vb. işletmeleri içinde, içecek ve aperatiflerin hazırlama ve servis faaliyetlerinin yapıldığı çalışma alanları için kullanılabildiği gibi, bu faaliyetleri yerine getiren bağımsız işletmeler için de kullanılmaktadır.

Barlar içecek alınması için gidilen yerler olmalarının yanında insanların sosyal amaçlarla bir araya geldiği yerlerdir. Mezeler ve aperatif yiyecekler veya daha detaylı yiyecek menüleri olan barlar da vardır. Barlarda, faaliyetlerinin yerine getirilmesinde farklı personeller görev alabilmektedir. Bunlardan bazıları; bar müdürü, şef barmen, barmen, bar garsonu ve bar komisidir. Barlarda görev alacak kişi ve bu kişilerin sayısı barların büyüklüğü ve hizmet verdiği kişi sayısı gibi kriterlere göre değişebilmektedir.

Bar alanı genelde üç bölümden oluşmaktadır. Bar görevlilerinin, özellikle ürünleri hazırlar iken rahat çalışabilmesi ve müşteriler tarafından rahatsız edilmemesi için ön tarafta bir banko şeklinde bar önü (frontbar) bulunmaktadır. Bar önü dikdörtgen şeklinde olabildiği gibi, L şekli, yarım ay, daire ve nal vb. şekillerinde de olabilmektedir. Bar önünün etrafında müşterilerin oturabilmesi için bar sandalyeleri de bulunabilmektedir. Bankonun iç kısmında, barmenlerin içecek şişeleri ve hazırlama malzemelerini koyabildiği ve içecek hazırlamada kullandığı bir tezgâh ve yıkama lavabosu bulunan bar altı (underbar) kısmı bulunmaktadır. Barın üçüncü bölümü ise bar arkası (backbar) kısmıdır. Bar arkası kısmı genellikle depolama ve dekoratif amaçlar ile içecek şişeleri ve bardakların dizildiği ve aynı zamanda barmenlerin ürün hazırlamada da kullanabildiği bir alandır. Bazı barlarda bunlara ek dördüncü kısım olarak, bardak ve içecek şişelerinin dekoratif ve depolama amaçlı asıldığı üst bar (overbar) da bulunabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Demirtaş, N. (2010). Otel İşletmeciliği. Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları; Denizer, D. (2002). Yiyecek İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi; Milli Eğitim Bakanlığı. (2006). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Departmanlar ve Reklamasyon. Ankara: Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi; Murphy, J. (2013). The Principles and Practice of Bar and Beverage Management. Oxford: Goodfellow; Sökmen, A. (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.