Bar Kaptan
Eğlence İşletmesi Bar İş ve Meslek Servis Görevlisi
-
2019
Günümüzde barlar alkollü ve alkolsüz her türlü içeceğin ve aperatif tarzı yiyeceklerin sunulduğu yerleri ifade etmektedir. Bar kapsamında servis elemanları barboy, bar garsonu, barmen, bar kaptanı ve barlar müdürü olarak derecelendirilmektedir.
Büyük otellerde birlikte çalıştığı ekibi ile barın tüm organizasyonundan, şartların uygunluğuna göre sorumluluğu üstlenen bar personelidir. Restoran ve bar alanında hizmet veren turizm ve otelcilik mezunu, barın kapasite oranına göre yönetim, servis ve idari kısmından sorumlu, içkileri servise hazır hâle getiren kişi barmen olarak adlandırılmaktadır. Bar ve yiyecek-içecek müdürü gerekli gördüğü durumda barmeni, sorumluluğu en yetkili kişi olan bar kaptanı adı ile görevlendirebilmektedir.
Sağlıklı ve iyi bir görüntü, görgü kurallarında bilgi sahibi olma, yabancı dil bilgisi, içki servisi hazırlıkları, güçlü bir hafıza, dikkatli, pratik ve düzenli olması iyi bir bar kaptanının özellikleri arasında yer almaktadır. Görevleri arasında barın açılış ve kapanışı, tüm içeceklerin servisi, bar temizliğinden sorumlu yardımcılar üzerinde kontrol, sipariş alımı, gerektiği durumda kasiyerlik, ihtiyaçlar listesinin bar müdürüne sunumu, çalışma raporlarının hazırlanışı, yardımcılarının eğitimi ve müşteriler ile sohbet olarak sıralandırılabilir.
Turistlerin en çok iletişim halinde olduğu turizm görevlileri, turistlere çeşitli yerel hizmetleri sağlamaları sebebi ile iletişim ayrıcalığı noktasında yerel halktan ayrılmaktadır. Özellikle servis elemanları, misafir karşılama, önbüro görevlileri gibi ön planda olan kısım amirleri ve alt birim ekibinin gerçekleştirdiği yoğun iletişimin ekonomik gelir odaklı olması kişiler arası ilişkilerin samimiyetine engel olmaktadır. Bu iletişimde konaklama işletmelerinin politikaları da etkili olmaktadır. Turistler ile işletme personelinin iletişiminin sınırlarını çizmekte, belirli bir düzeyde kalmasını istemektedirler. Bunun yanında bar personelinin bu konu ile alakalı olarak ayrıcalıklı olduğu söylenebilir.
Referanslar
Atak, M. (2006). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Servis Elemanlarının Hizmet İçi Eğitiminin İş Tatminine Etkisi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Uygulaması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Denizer, D. (2002). Yiyecek İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Gürel, M. ve Gürel, G. (1991). Ticaret ve Turizm Öğretim Okulları Servis ve Bar Temel Ders Kitabı. Ankara: Türk Hava Kurumu Basımevi; Özer, E. (2010). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Bölümü İşgörenlerinin Hizmet İçi Eğitiminin İş Tatminine Etkisi: Afyonkarahisar’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Rızaoğlu, B. (2012). Turizm Davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Denizer, D. (2002). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.