Zemi Vadisi
Doğal ve Kültürel Miras Örenyeri Sit Alanı Doğal Sit Alanı
-
2021
Kapadokya bölgesinin en uzun vadisi olma özelliğine sahip olan Zemi Vadisi, Göreme ile Açık Hava Müzesi arasında bulunmaktadır. Uzunluğu 5600 metre olan vadi ismini içerisindeki Zemi Deresi’nden almaktadır. Vadi dar bir yapıya sahiptir ve içerisinde armut, erik, fındık, dut, kayısı gibi birçok meyve ağacı bulunmaktadır. Trekking yapmak için oldukça elverişli olan vadi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca vadi içerisinde yürüyüş iki rota üzerinden yapılmaktadır. İlki Ürgüp-Nevşehir yolu üzerinden Göreme Açık Hava Müzesi’ne doğru yumuşak bir eğim ile aşağı doğru inilen kolay rota, diğeri ise Ürgüp-Nevşehir yolu üzerinden inilerek ve eğimin tekrardan aşağıya doğru olduğu ve Göreme’de son bulduğu rotadır.
Kapadokya usulü gibi bir vadi olan Zemi Vadisi sadece doğası ile değil tarihi ve kültürel değerleri ile de gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Vadinin giriş kısmı pek etkileyici bir özellikte olmasa da, iç kısımlarında görülen kendine has perbacaları oluşumları, tünelleri ve Roma dönemine ait anıt mezarları gibi tarihi yapılar, ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca vadi içerisinde gizli dört adet de kilise bulunmaktadır. Bunlar;
Saklı Kilise: XI. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Saklı Kilise, Göreme sınırları içerinde bulunmaktadır. Gerçek ismi Aya Lonnes olan kilise üç apsisli inşa edilmiştir ve tavanında haç ve geometrik şekiller bulunmaktadır.
Sarnıç Kilise: XI. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Sarnıç Kilisesi, Nevşehir Şehir merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. Kilise tek apsisli inşa edilmiştir. Eski dönemlerde sarnıç olarak kullanılan kilisenin suyun altında kalan freskleri zarar görmüştür. Su üzerinde kalan fresklerin ise canlılığını koruduğu bilinmektedir.
Görkündere Kilisesi: Zemi Vadisi içerisinde bulunan kilisenin diğer bir isminin Karabulut Kilisesi olduğu bilinmektedir. Ayrıca kilisenin XI. yüzyıla tarihlendiği ifade edilmektedir.
El-Nazar Kilisesi: Göreme Açık Hava Müzesi güzergahında yolun sağında ve yoldan bir kilometre uzaklıkta bulunmakta ve kilise ismini, aynı ismi taşıyan vadiden almaktadır. T planlı, haç kolları beşik tonozlu ve bir peribacasının içerisine oyulmuş olarak inşa edilen yapının doğu kolunda da mezarlar bulunmaktadır. Kilisede kronolojik olarak takip edilen sahneler iki sanatçı tarafından arkaik biçimde boyanmıştır. Ayrıca kilisenin X. yüzyılda yapıldığı ve İsa’nın çocukluğu, gençliği ve mucizelerinin resmedildiği tasvirler bulunmaktadır.
Sonuç olarak incelendiğinde Zemi Vadisi, hem doğal güzellikleri ile hem de tarihi ve kültürel değerleri ile gezip görülmesi gereken yerlerden biridir. Doğal güzellikleri ile ziyaretçilere trekking, fotoğraf çekme, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler sunulur iken, tarihi ve kültürel değerleri ile de geçmiş dönemin yaşantılarına ışık tutan bir destinasyondur.
Referanslar
Göreme Milli Parkı, Nasıl Gidilir, Gezilecek Yerleri/ Nevşehir. https://gezilmesigerekenyerler.com/gezilecek-yerler/goreme-tarihi-milli-parki-nasil-gidilir gezilecek-yerleri.html, (Erişim tarihi: 18.12.2020); Göreme Zemi Vadisi Hakkında Tüm Bilgiler/ Kapadokya. https://www.kapadokyadayim.com/zemi-vadisi/, (Erişim tarihi: 18.12.2020); Kapadokya Gezilecek Yerler. https://bienyatur.com/hedef/kapadokya/, (Erişim tarihi:18.12.2020); Olcaytu İşten, A. (2007). Zemi Vadisi’de Trekking. http://www.cappadociaexplorer.com/yazdir.php?id=82, (Erişim tarihi: 18.12.2020); Taşçı, E. (2020). Nevşehir’de Gezilecek Yerler Listesi/ En Harika 55 Yer. https://blog.biletbayi.com/nevsehirde-gezilecek-yerler.html/, (Erişim tarihi: 18.12.2020)