Yozgat

Yerleşim Merkezi Kentsel Destinasyon

Kuzeyde Çorum, Amasya ve Tokat, doğuda Sivas, batıda Kırıkkale ve Kırşehir ve güneyde Kayseri ve Nevşehir ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 13.690 kilometrekare olup deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1.300 metredir. Yozgat, merkez ilçesi ile birlikte toplamda 14 ilçeden oluşmaktadır. Ekonomi genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bölge sahip olduğu termal su kaynakları sayesinde termal turizm açısından zengindir. Ayrıca destinasyonda yer alan doğal ve kültürel unsurlar da turizm açısından geliştiriliyor. 2018 yılı itibarıyla 418.650 nüfusa sahip destinasyon, 182.558 yerli turist ve 1.212 yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

Yozgat’ta turizmin gelişimi diğer destinasyonlara göre geri kaldı. Günümüzde sahip olunan kaynakların öneminin anlaşılmasıyla beraber bölgede turizm ürünü oluşturmaya yönelik adımlar atıldı. Özellikle Çorum’da bulunan Hititler’in başkenti Hattuşaş’a yakın olması ve Hattuşaş ile Kapadokya’yı birbirine bağlayan yolun il merkezinden geçmesi, bölgenin sahip olduğu doğal güzelliklerin geliştirilmesi ve turizm değerlerinin ve termal su kaynaklarının kullanılabilir duruma getirilmesi turizmde yer alan paydaşları harekete geçirdi ve yatırımcıları bölgeye çekmeyi başardı.

Belediye belgeli turizm tesisi sayısı 24 ve belediye belgeli tesis yatak kapasitesi 945’tir. Turizm işletme belgeli tesis sayısı 10 ve turizm işletme belgeli tesis yatak kapasitesi ise 1.334’tür. Bölgede toplamda 34 konaklama tesisi ve 2.279 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Sahip olunan bu yatak kapasitesi çoğunlukla yerli turistler tarafından kullanılmaktadır. Ankara merkezine yaklaşık 220 kilometre mesafede yer alan Yozgat’ta havaalanı yoktur, ulaşım karayolu ve demiryolu ile sağlanmaktadır. En yakın havaalanları Kayseri Havalimanı ve Amasya Merzifon Havalimanı’dır. 2020’de tamamlanması planlanan Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas yüksek hızlı tren hattı ve Yozgat merkezi ile Sorgun ilçesi arasında yapımına başlanan ve 2021’de bitirilmesi planlanan havaalanı projeleri devam etmektedir.

Yozgat’ta ilçe merkezinin yanı sıra Sarıkaya, Aydıncık, Çekerek, Sorgun ve Akdağmadeni farklı doğal ve kültürel çekicilikleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bu bölgeleri ziyaretçiler genellikle kültür ve sağlık amacı ile ziyaret etmektedir. Bu bölgelerde, başlıca kültürel unsurlar UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yer alan Sarıkaya Roma Hamamı veya Basilica Therma, Terzili beldesinde yer alan Ermeni Şapeli, Kızlarkayası su sarnıcı ve nekropol alanı, Kerkenes Harabeleri (kayıp şehir Pteria), Sorgun Hapisboğazı Hitit heykel atölyesi ve Akdağmadeni’nde bulunan tarihi binalar ile inanç merkezleridir. Ayrıca bölgede bulunan yaylalar, mesire yerleri ve tabiat alanlarında ilkbahar ve yaz aylarında ulusal festivaller ve şenlikler düzenlenmektedir. Kış aylarında ise çeşitli bilimsel toplantılar kongre turizmi kapsamında gerçekleştirilmektedir.

İç Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yozgat’ın Alişar Höyüğü’nün, yapılan kazılar sonucunda beş bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıktı. Hititler’in yerleşim merkezlerinden biri olan Yozgat’ta çeşitli dönemleri yansıtan birçok arkeolojik sit alanı yer almaktadır. Bu arkeolojik sit alanlarında Hititler’in dışında Frig ve Med, Helenistik, Galat, Roma ve Bizans ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok kalıntı yer bulundu. Bu medeniyetlerin yaşadıkları yerlerde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserler Yozgat ilçe merkezinde yer alan arkeoloji ve etnografya müzesi olan Yozgat Müzesi’nde (Nizamoğlu Konağı) sergilenmektedir. Ayrıca bu müzede bölgenin sahip olduğu yaşam tarzlarına yönelik unsurlar ile kullanılan araç gereçler de etnografik eserler kapsamında gelen ziyaretçilere sunulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akın, G., Balıkçı, E., Temiz, S. ve Atsız, O. (2019). Yozgat’ın Alternatif Turizm Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması, Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Turizm Çalışmaları Dergisi, 1(1): 1-16; İstanbullu Dinçer, F., Dinçer, M. ve Azılı, O. (2017). Bölgesel Kalkınma Politikaları Çerçevesinde Yozgat İlinin Turizm Potansiyelini Geliştirmeye Yönelik Stratejileri, Yozgat’ın Turizm Potansiyelleri ve Sorunları. İçinde; II. Uluslararası Bozok Sempozyumu (ss. 82-92). Yozgat: Bozok Üniversitesi; Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (2016). Yozgat Kalkınma Vizyonu Çalıştayı Sonuç Raporu ve Eylem Planı. Yozgat: ORAN; Tarım ve Orman Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü (2016). Yozgat İli Uygulama Eylem Planı (2016-2019). Yozgat: Tarım ve Orman Bakanlığı; Ünlüönen, K. ve Özekici, Y. K. (2017). Yeni Gelişen Destinasyonlarda Turizm Algısı: Yozgat İli Üzerine Bir Alan Araştırması, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4): 466-488; Yozgat Valiliği (2019). Kültür Turizm Verileri, http://yozgat.gov.tr/kultur-turizm-verileri, (Erişim tarihi: 01.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2009). Yozgat Kent Tarihi. Yozgat: Bozok Ofset.