Yeşil Ürün

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Doğaya, canlıya zarar vermeyen, tabii kaynakları bitirmeyen, geri dönüştürülmesi mümkün olan ürünler yeşil ürün olarak tanımlanmaktadır. Doğa dostu veya çevreye duyarlı ürünler olarak da bilinen yeşil ürünler, yaşam sürecinin sonuna geldikten sonra ayrıştırma veya zararlı olmayan malzemelerin yeniden kullanılabilmesi için geri dönüştürülen ürünlerdir. Bu ürünler uzun süre dayanıklı, zehir içermeyen, kirliliğe neden olmayan yöntemlerle üretilen ürünlerdir. Yeşil Ürün kavramı 4S Formülü olarak bilinen unsurlarla açıklanmaktadır. Bunlar;

  • Tatmin (Satisfaction): Müşterilerin istek ve gereksinimlerinin tatmin edilmesidir.
  • Sürdürülebilirlilik (Sustainability): Ürünün enerji ve kaynaklarının devamlılığının sağlanmasıdır.
  • Sosyal kabul (Social Acceptibility): Ürünün veya işletmenin canlılara, doğaya zarar vermemesi hususunda sosyal olarak benimsenmesidir.
  • Güvenlik (Safety): Ürünün kişilerin sıhhatini tehlikeye atmamasıdır.

Yeşil ürün kavramı turizm sektöründe de kendisine yer bulmuş olup, çevreye duyarlı otel işletme belgesi olarak kabul edilen yeşil uygulaması bunun en güzel örneğidir. Yeşil Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri projesi kapsamında, Bakanlık belgeli konaklama tesislerine, belirlenen kriterlere uymaları koşuluyla verilen mevcut turizm işletmesi belgelerindeki yıldızların yeşil olarak gösterildiği ve plaketlerinin üzerinde çevreye duyarlı tesis ibaresinin yazıldığı bir çevre etiketi (eko-label) uygulamasıdır. Yeşil yıldız uygulamasının genel olarak sağladığı faydalar şu şekildedir: 1) İşletme ölçeğinde maliyetler orta vadede azalır, su ve enerji tasarrufu sağlanır. 2) İşgücünün optimal kullanımı sağlanır. 3) Çevreye zarar veren maddelerin tüketimi ve çevreye verdikleri zarar azalır. 4) Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilmiş olur. 5) Geri dönüşümlü maddelerin kullanımı teşvik edilmiş olur. 6) Tesisler ve çevre arasındaki uyum artar. 7) Yatırımlar yapılmadan önce çevreye duyarlı olarak planlama yapılır. 8) Pazarlama aşamasında avantaj sağlar. 8) Çevresel duyarlılık konusunda bilincin artmasını sağlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Duru, M. N. ve Şua, E. (2013). Yeşil Pazarlama ve Tüketicilerin Çevre Dostu Ürünleri Kullanma Eğilimleri, Ormancılık Dergisi, 9 (2): 126-136; Taşlıçay, M., T. (2012). Turizm İşletmesiTurizm Yatırımı Belgesi Başvuru Kılavuzu. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımİşletmeler Genel Müdürlüğü Yayınları, https://isparta.ktb.gov.tr/Eklenti/9083,641kilavuzpdfpdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 09.09.2020); Uydacı, M. (2011). Yeşil Pazarlama. Tekstil Sektöründen Örneklerle. İstanbul: Beta yayıncılık.