Yeşil Yıldız

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Gözde OĞUZBALABAN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Fatmanur Kübra AYLAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1993 yılından 2008 yılına kadar çevre dostu nitelikleri taşıyan konaklama tesislerine verdiği Çevre Dostu Kuruluş Belgesi (çam simgesi) güncelleştirilerek 22. 09. 2008 tarih ve 27005 sayılı Resmi Gazete’de, Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi (yeşil yıldız) ismi ile yürürlüğe girdi. Nitekim, turizm ve çevre ilişkisinden ortaya çıkan problemler karşısında mücadele etmek zorunda kalan turizm işletmelerinin çevreci yaklaşımlara daha fazla yöneldikleri görülmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’de konaklama tesisleri tarafından çevre bilincinin geliştirilmesi ve çevrenin korunması amacıyla yeşil yıldız projesi uygulanmaktadır.

Konaklama tesislerinin; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (yeşil yıldız) belgesi alabilmeleri için üç bölüm altında toplanan toplam 103 kriterden asgari puan standartlarını sağlamaları gerekmektedir. Bu asgari puanlar; beş yıldızlı konaklama tesisleri için 225 puan, dört yıldızlı konaklama tesisleri için 195 puan, üç yıldızlı konaklama tesisleri için 135 puan, iki yıldızlı konaklama tesisleri için 95 puan, bir yıldızlı konaklama tesisleri için 90 puan ve diğer konaklama tesisleri için 90 puan olarak belirlenmektedir. Bu asgari puanlar, konaklama tesislerinin çevreye olan etkileri, türü ve sınıfları dikkate alınarak belirlenmektedir. Yeşil yıldız belgesinin konaklama tesisleri tarafından alınabilmesi için; konaklama tesislerinin çevre yönetim politikasının ve eylem planının olması, çevreye duyarlılık konusunda etkinlikler yapması ve bu tür etkinliklere katkı sağlaması, tesis genelinde su, enerji ve çevreye zararlı maddelerin tüketimini azaltması, çevre bilincini arttırmak için personele ve misafirlere eğitim sağlaması, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması gibi uygulamaları yerine getirmesi gerekmektedir. Yeşil yıldız belgesi almaya hak kazanan konaklama tesislerinin plaketlerinde sınıflarını gösteren yıldızlar yeşil renkli düzenlenmekte ve bu plaketlerin üzerinde Çevreye Duyarlı Tesis ibaresi yer almaktadır.

Referanslar

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/06/20170619-8.htm, (Erişim tarihi: 19. 10. 2019); Kızılırmak, İ. (2011). Dünyada ve Türkiye’deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı ve Önemi, Sosyal Bilimler Dergisi, 2: 1-12; Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü. (2019). https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html, (Erişim tarihi: 19. 10. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özçoban, E. (2012). Yeşil Yıldız: Turizm Endüstrisinde Bir Sosyal Sorumluluk Örneği. Ankara: Orion Kitabevi.

2 / 2

Yeşil yıldız sertifikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri” projesi kapsamında Bakanlık belgeli konaklama tesislerine, belirlenen kriterlere uymaları koşuluyla verilen mevcut Turizm İşletmesi Belgelerindeki yıldızların yeşil olarak gösterildiği ve plaketlerinin üzerinde çevreye duyarlı tesis ibaresinin yazıldığı bir çevre etiketi (eko-label) uygulamasıdır. Yeşil yıldız sertifikasının amacı,

  • Çevrenin korunması,
  • Çevre bilincinin geliştirilmesi,
  • Turistik konaklama işletmelerinde çevreye duyarlı yapılaşmanın ve işletmecilik özelliklerinin teşvik edilmesidir.

Yeşil yıldız uygulamasının temel ölçütleri şu şekildedir:

  • İşletmelerin çevre politikası ve eylem planının olması. 
  • Tesiste eylem planını uygulayacak özel bir yetkilinin olması veya işletmede uygulamadan sorumlu bir yetkili ile birlikte, bu hizmetin bir uzmandan veya uzman firmadan alınması. 
  • İşletme tarafından, çevre bilincinin artırılması, çevresel tedbirlerin ve eylem planının uygulanmasını temin etmek için personele eğitim verilmesi. 
  • Çevreye duyarlı atık su planının bulunması. 
  • Turizm konaklama işletmesinde kullanılan tüm tesisat, teçhizat ve donanımların koruyucu bakım ve onarımının periyodik olarak yaptırıldığına dair kayıtların tutulması. 
  • İşletmenin, su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi konusunda verileri toplaması ve izlemesi (Kapalı alan metrakare başına veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması). 
  • İşletmede kullanılan kimyasal maddelerin (hacim ve/veya ağırlık olarak) izlenmesi ve verilerin toplanması (Kapalı alan metrekare başına veya geceleme başına tüketim, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması). 
  • Tesiste ortaya çıkan atık miktarının (hacim ve/veya ağırlık) izlenmesi ve verilerin toplanması (Kapalı alan metrekare başına veya geceleme başına tüketim, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması).

Gerekli kriterleri sağlayarak Bakanlıkça denetlenerek uygun bulunan tesisler her iki yılda bir tekrar denetlenerek Yeşil Yıldız’ın devamı sağlanmaktadır.

Referanslar

T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yatırım Ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html, (Erişim tarihi: 09.09.2020); T.C. Resmi Gazete (2008). Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair 2008/3 No‘lu Tebliğ, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/09/20080922-3.htm, Erişim tarihi: 10.09.2020); Taşlıçay, M. T. (2012). Turizm İşletmesi Ve Turizm Yatırımı Belgesi Başvuru Kılavuzu, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yatırım Ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Yayınları. https://isparta.ktb.gov.tr/Eklenti/9083,641kilavuzpdfpdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 09.09.2020)