Çevreye Duyarlılık Kampanyası (Yeşil Yıldız)

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından doğal çevrenin korunması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen sertifikasyon kampanyasıdır. 27005 sayılı ve 22.09.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2008/3’nolu tebliğ doğrultusunda başlatılan Çevreye Duyarlılık Kampanyası, konaklama işletmelerinin çevreye duyarlı biçimde faaliyetlerinin sürdürülmesi, doğal ve fiziksel kaynakların daha verimli kullanılmasının sağlanması, çevre bilinçli uygulamaların belirli standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeleri içermektedir. Çevreye Duyarlılık Kampanyası, turizm faaliyetlerinde çevresel sorunların hassas bir konu haline gelmesi sonucunda 1993 yılında bakanlık tarafından çevre dostu konaklama işletmelerine verilmekte olan Çam Simgesi belgesinin güncelleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Konaklama işletmelerine; enerji tasarrufunun, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek, fiziksel ve kimyasal atıkların çevreye vermiş oldukları zararların azalmasının, doğal çevreyle uyumlu mimari restorasyonların gerçekleştirilmesi ve çalışan personel ile turistlerin çevrenin korunmasına yönelik bilinçlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla belirli standartlara uyulması sağlanmaktadır. Bu yasal standardizasyonla birlikte konaklama işletme tesisleri ve faaliyetlerindeki uygulamalarında daha az doğal kaynak ve enerji kullanımı teşvik edilmesi sonucu turizmde sürdürülebilirlik hedeflere ulaşılmasında bir kılavuz olmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, doğal çevrenin yapısının korunarak sürdürülebilir turizm faaliyetlerinde bulunulması, turistik faaliyetlerinde etkileşimde bulunan taraflara çevre bilincinin aşılanması, var olan veya inşa edilecek konaklama işletmelerinin hem fiziksel hem de işletmecilik özelliklerinin daha çevreci biçimde devam ettirilmesi bu sertifikasyon programı kapsamında amaçlanmaktadır. Gönüllü olarak bu programa katılım gösteren konaklama işletmeleri sertifikasyon programı kapsamında belirli bir asgari puana ulaşması gerekmektedir. Yerine getirilmesi gereken temel ölçütler ile bu kriterlere ait ilgili madde sayıları ve puan dağılımları şu şekildedir:

A. Genel Yönetim (13 madde kapsamında 78 puan),

B. Eğitim (6 madde kapsamında 17 puan),

C. Tesisin Yatak Odalarındaki Düzenlemeler (23 madde kapsamında 75 puan),

D. Tesisin Çevreye Uyumu, Çevreyi Güzelleştirici Düzenleme ve Etkinlikler (6 madde kapsamında 39 puan),

E. Ekolojik Mimari (8 madde kapsamında 44 puan),

F. Enerji (22 madde kapsamında 250 puan),

G. Su (16 madde kapsamında 57 puan),

H. Deterjanlar, Dezenfektanlar ve Tehlikeli Kimyasal Maddeler (6 madde kapsamında 16 puan),

İ. Atıklar (12 madde kapsamında 53 puan),

J. Diğer Hizmetler (10 madde kapsamında 51 puan) olmak üzere 10 temel kriter grubu altında yer alan toplam 122 madde bulunmaktadır.

Konaklama işletmelerinin sertifika programı kapsamındaki bütün kriterleri yerine getirmesinin güç olacağından hareketle bakanlık tarafından işletmelerinin yıldız sınıflandırmalarına ve tesis türlerine bağlı olarak sahip olunması gereken asgari puanlar belirlenmiştir. Buna göre; tatil tesisleri sınıflandırmasında yer alan; beş yıldızlı tatil köyünün asgari 330 puan, beş yıldızlı otelin asgari 300 puan, dört yıldızlı tatil köyünün asgari 280 puan, dört yıldızlı otelin asgari 230 puan, üç yıldız otelin 170 puan, bir ve iki yıldızlı otel ya da diğer konaklama tesislerinin 140 puanı tamamlaması beklenmektedir. Bu durum şehir tesisleri sınıflandırmasında yer alan işletmeler için ise; beş yıldızlı otelin 250 puan, dört yıldızlı otelin 200 puan, üç yıldız otelin 170 puan, bir ve iki yıldızlı otel ya da diğer konaklama tesislerinin 140 puanı tamamlaması beklenmektedir. Bakanlık tarafından yapılan denetlemeler ve evrak, doküman, belge kontrollerinin ardından ilgili sınıflandırmalardaki asgari puanların oluşmasındaki temel ölçüt ve maddeleri yerine getirildiği tespit edilen konaklama işletmeleri simgesi ‘yeşil yıldız olan Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi’ni almaya hak kazanmaktadır. 02.07.2020 tarihi itibariyle, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı toplam 478 konaklama işletmesi ilgili kriterleri tamamlayarak Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi’ne sahiptir. Bu rakam her geçen gün konaklama işletmelerinin çevreci uygulamalara yönelim göstermelerine bağlı olarak artış göstermeye devam etmektedir.

Referanslar

https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html, (Erişim tarihi: 14.07.2020); https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html, (Erişim tarihi: 14.07.2020); Satar, İ.Güneş, S. G. (2017). ‘Turizm Sertifikasyonu: Ankara Radisson Blue Otel’de Örnek Uygulama, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (2): 28-46; Sert, A. N. (2017). ‘Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Doğa Residence Otel Örneği’, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 1-20.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/09/20080922-3.htm, (Erişim tarihi: 14. 07. 2020).