Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Toplum Merkezli STK

(İzmir, 2002)

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği köken olarak Buğday Hareketi'nin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu hareket, 1990'ların başında Victor Ananias tarafından başlatılmıştır. Victor Ananias, doğal tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve ekolojik bilinci artırmak amacıyla çeşitli eğitimler ve atölyeler düzenlemiştir. Bu çalışmalar, 12 Ağustos 2002 tarihinde Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında resmi olarak bir sivil toplum kuruluşu olarak devam ettirilmiştir.

Dernek, sürdürülebilir kentleşme ve turizm sektörünün desteklenmesi için projeler yürütmüş, ekolojik tarım, permakültür, organik pazarlar ve doğa dostu yaşam gibi alanlarda çalışmalar yapmıştır.

Organik Pazarlar: İlk olarak 2006 yılında İstanbul'da başlatılan organik pazar projesi, organik tarım ürünlerinin doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlamış ve küçük çiftçilerin desteklenmesine katkıda bulunmuştur.

TaTuTa Projesi (Tarım, Turizm, Takas): Bu proje, ekolojik çiftliklerde gönüllü çalışmayı teşvik ederek, ekolojik tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını ve doğa dostu turizmin gelişmesini amaçlamaktadır. TaTuTa Projesi, şehirde yaşayan insanların kırsal alanlarda ekolojik tarım deneyimi kazanmalarını sağlamaktadır.

Permakültür Eğitimleri: Buğday Derneği, permakültür ve sürdürülebilir yaşam konusunda eğitimler ve atölyeler düzenlemektedir. Bu eğitimler, katılımcılara doğa ile uyumlu yaşam pratiklerini öğretmekte ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkıda bulunmaktadır. Permakültür eğitimleri, tarımın yanı sıra enerji verimliliği, su yönetimi ve atık azaltma gibi konuları da kapsamaktadır.

Derneğin projelerine destek veren kuruluşlar arasında yerel yönetimler, özel sektör şirketleri, uluslararası fon sağlayıcılar ve bireysel bağışçılar bulunmaktadır. Bu destekçiler, Buğday Derneği’nin projelerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve etkili bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. Özellikle Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar, derneğin projelerine finansal ve teknik destek sağlamaktadır.

Buğday Derneği, toplumsal farkındalığın artırılması ve ekolojik bilincin yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli yayınlar ve etkinlikler düzenlemektedir. Derneğin yayınladığı kitaplar, raporlar ve dergiler, ekolojik yaşam konusunda bilgi sağlamakta ve toplumu bilinçlendirmektedir. Ayrıca, derneğin düzenlediği festivaller ve paneller, geniş katılımlı etkinliklerle ekolojik yaşamın önemini vurgulamaktadır.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye’de ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturulması amacıyla çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğin projeleri, ekolojik tarım, permakültür, organik pazarlar ve doğa dostu turizm gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. Buğday Derneği’nin çalışmaları, sürdürülebilir kentleşme ve turizm sektörünün desteklenmesine yönelik adımlar içermektedir.

Referanslar

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Ana Sayfa, Erşişim Adresi: http://www.bugday.org/blog, (Erişim tarihi27. 07. 2024); Redman, M. ve Hemmami, M. (2008). Developing a national agri-environment programme for Turkey. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, https://www.efncp.org/download/Turkey-agri-environment-and-HNV-farming-report.pdf, (Erişim tarihi: 27. 07. 2024); Buğday Derneği. (2011). Buğday Hareketinin Dünü ve Bugünü, https://www.bugday.org/blog/bugday-ekolojik-yasami-destekleme-dernegi/bugday-hareketinin-dunu-ve-bugunu, (Erişim tarihi: 27. 07. 2024); Artuğer, S., Özkoç, A. G. ve Kendir, H. (2013). Ta-Tu-Ta (tarım-turizm-takas) çiftliklerinin pazarlanması ve tanıtılması için öneriler, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (1): 01-05.