Yeşil Dağıtım

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Çevre yönetimi ilkeleri; tasarım, üretim ve montaj, paketleme, tedarik, lojistik ve dağıtım dâhil olmak üzere, müşteri talebi döngüsü boyunca tüm faaliyetler sürecinde yapılan uygulamalardır. Dağıtım, üretim yeri ile tüketim yeri arasında bir köprü görevi görmektedir. Yeşil dağıtım çevresel maliyetleri en aza indirmek, dağıtımın en temel fonksiyonlarından biridir. Yeşil dağıtım sürecinde ters lojistik kavramı da önemli bir role sahiptir. Üretici işletmeler tarafından kullanılmış paketlerin, parçaların ve artık işe yaramayacak ürünlerin, kanaldaki aracıların yardımıyla tüketicilerden geri toplanması faaliyetleri önem kazanmaktadır. Buna ters lojistik faaliyetleri denilmektedir. Aşağıda işletmelerin ters lojistik stratejileri ve süreçleri geliştirmede 6R’yi içeren aşamaları tanımlanmaktadır.

  • Tanımlama (Recognition): Ürünlerin ters lojistik sistemine dâhil olması için kontrol ve takibidir.
  • Geri Alma (Recovery): Ürünlerin yeniden değerlendirmek için toplanmasıdır.
  • Yeniden Değerlendirme (Review): Malzemelerin yeniden üretime uygunluğunu, ya da parçalarına ayrılarak yok edilmesi gereğini test ederek ortaya çıkarmaktır.
  • Yenileme (Renewal): Ürünün orijinaline göre yeniden üretilmesi veya uygun parçalarının tekrar kullanılmak üzere ayrıştırılmasıdır.
  • Ayrıştırma (Removal): Yeniden üretime tabi tutulamayan ürünlerin atılması ve yeniden üretilmiş ürünlerin pazarlanmasıdır.
  • Yeniden Üretim (Reengineering): Daha iyi bir tasarımla mevcut ürünlerin geliştirilmesi ve değerlendirilmesidir.

Turizmin en temel gereklerinden biri olan ulaşım, araç kullanımı yoğunluğundan dolayı çevre üzerinde önemli oranda baskı kaynağı durumundadır. Ulaşım faaliyetleriyle ortaya çıkan ve atmosfere yayılan zararlı gazların kontrol altına alınması ve etkilerinin en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Konaklama işletmelerinde odalara koyulan bilgilendirme yazılarında müşterileri, şehir merkezine ve diğer turistik yerlere ulaşmak için toplu taşıma araçlarını kullanmaya yönlendirmektedir. Tesis içerisinde ise, müşteriler bir görevli eşliğinde buggy arabalarından yararlanabilmektedir. Buggy arabaları şarj edilebilen dört ve altı kişilik araçlar olup, sessiz çalışma ve çevreyi kirletmeme özelliğine sahiptir. Turizm sektöründe yeşil dağıtım uygulamalarına bir diğer örnek ise, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımıdır. Bu bağlamda konaklama sektöründe internetin doğrudan dağıtım aracı olarak öneminin giderek artması ile etkili web sitelerinin geliştirilmesi ve korunması yeşil dağıtım sürecinde önemli bir role sahiptir.

Referanslar

Aylan, F. K. ve Sezgin, M. (2019). Turistlerin Yeşil Otellere Yönelik Düşünceleri ve Kalma Niyetleri: Antalya’da Bir Araştırma, Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1: 285-300; Berk, O. N. (2019). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Faaliyetlerinin Tüketicilerin Satın Alma Davranışlarına Etkisi, Konya İli Örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ertaş, M., Kırlar Can, B., Yeşilyurt, H. ve Koçak, N. (2018). Konaklama İşletmelerinde Çevreye Duyarlı Uygulamalar: Yeşil Yıldızlı Otellerin Web Sitelerinin İncelenmesi, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (1): 102 – 119; Jeong, M., Oh, H. ve Gregoire, M. (2003). Conceptualizing Web Site Quality and Its Consequences ın the Lodging Industry. Hospitality Management, 22: 161-175; Sert, A., N. (2017). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Doğa Residence Otel Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 1-20; Seyhan, G. ve Yılmaz, B. S. (2010). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama: Calısta Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, 11 (1): 51-74; Varinli, İ. (2012). Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Detay Yayıncılık.