Green Globe (Yeşil Küre)
Yurtdışı Kurum-Kuruluş
(Los Angeles, ABD, 1994 - )
-
2019
Yeşil Küre konusundaki ilk adım, 1992 yılında Birleşmiş Milletler Rio de Janeiro Zirvesi ile atıldı. İki yıllık bir çalışmanın ardından 19 turizm birliğinin de onayı ve desteğiyle program kuruldu. Kuruluşunun ardından bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde 74 farklı ülkede 350’nin üzerinde üyesi oldu. 1999 yılında Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nden ayrılarak özerk bir organizasyon haline gelen program 2002 yılından itibaren akreditasyon kurumu olarak çalışmalarına devam etti. 2008 yılında program Green Globe International tarafından alındı. 2019 yılı itibariyle örgüt 83 farklı ülkede hizmet vermektedir ve kurumun merkezi, Los Angeles’tadır.
Belgelendirme Kurumu, turizm alanında faaliyet gösteren sektörler için farklı standartlar belirlemektedir. Bu sektörler rekreasyon, kongre ve toplantı turizmi, kruvaziyer, golf turizmi, oteller ve tatil köyleri, restorantlar, SPA ve sağlık merkezleri ve ulaşımdır. Yeşil küre sertifikası alan ilk havalimanı Leeds Bradford Uluslararası Havaalanı, ilk eğitim kurumu ise İsviçre’deki Le Roche Hotel Management School’dur. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle altı konaklama işletmesi yeşil küre sertifikası almaya hak kazandı.
Kriterleri uluslararası düzeyde kabul gören ve diğer sertifikasyon sistemleri ile uyumlu olan Yeşil Küre standartları sürdürülebilir yönetim, sosyal-ekonomik, kültürel miras ve çevre olmak üzere dört temel alanla ilgilidir. Sürdürülebilir yönetim başlığı altında yasal uyumluluk, işgören eğitimi, tanıtım faaliyetlerinde dürüstlük, sağlık ve güvenlik gibi konular yer alırken, sosyal-ekonomik başlığı altında toplumun gelişimine katkıda bulunmak, yerel işgücüne yer vermek, yerel girişimcileri desteklemek, işe alımlarda eşitliği sağlamak gibi konular vardır. Uyulması gereken davranış kuralları ile ilgili ziyaretçileri bilgilendirme, tarihi eserlerin ticari bir unsur olarak görülmemesi, bölgenin yerel motif ve unsurlarının işletme faaliyetlerinde kullanılması gibi maddeler kültürel miras başlığı altında ele alındı. Çevre alanında ise satın alma politikası, enerji ve su tüketimi, sera gazı salınımı, atık yönetim planı, biyo-çeşitliliğin korunması gibi konular ele alındı.
Referanslar
Atay, L., Temirkanova, Z. ve Gökdemir, S. (2017). Tur Operatörlerinde Yeşil Uygulamalar: Yeşil Tur Operatörü Ödülü, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (5): 17-32; Doğan, Ö. ve Ertaş, F.C. (2018). Çevreye Duyarlılığın Rekabet Gücüne Etkisi: Yeşil Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Uygulama, Maliye ve Finans Yazıları: 110: 217-234; https://greenglobe.com/about/; (Erişim tarihi: 13.07.2019); Şanlıöz-Özgen, H.K., Dilek, S. E., Türksoy, S.S. ve Kaygalak Çelebi, S. (2016). Sürdürülebilir Turizm Yönetimi (Editör; Nilüfer Koçak). Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yeşil Küre (Green Globe), https://greenglobe.com, (Erişim tarihi: 04. 11. 2019).