Yeşil Küre

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Birleşmiş Milletlerin Rio de Janeiro kentinde düzenlemiş olduğu Sürdürübilir Kalkınma Konferansı ile 1992 yılında başlamış ve 182 Birleşmiş Milletler üyesi tarafından onaylanmış sürdürülebilir kalkınmayı ve gelişimi hedefleyen çevre odaklı bir sertifikalandırma programıdır. Söz konusu program 1999 yılında Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin bünyesinden ayrılmış ve özerk bir organizasyon haline gelmiştir. Küresel çapta 83 ülkede sertifikasyon, eğitim-öğretim ve pazarlama hizmetleri vermektedir. Turizm işletmeleri ve onlara tedarik sağlayan işletmelerin sürdürülebilir faaliyetleri ve yönetimi için sertifikalandırma yapmaktadır. Bu doğrultuda üçüncü taraf olarak turizm işletmelerine ve tedarikçilerine yönelik denetim sağlayan küresel bağımsız bir denetçi ağına sahip bir programa evrilmiştir. Sertifikalandırma sürecinde, uluslararası kabul görmüş 25 temel kriter ile ve 380’i aşkın tamamlayıcı kriter bulunmaktadır. Dünyadaki çeşitli sertifikasyon programlarıyla koordineli bir şekilde çalışan Yeşil Küre Programı, Londra Dünya Seyahat Pazarı, Uluslararası Berlin Turizm Fuarı, IMEX Frankfurt Uluslararası Turizm Fuarı gibi dünyada önde gelen birçok seyahat ve turizm fuarına ve düzenlenen konferanslara katılarak verdikleri hizmetler konusunda bilgi paylaşımı yapmaktadır.

Yeşil Küre sertifikasyon programının kriterleri sürdürülebilir yönetim, sosyal ve ekonomik çevre, kültürel miras ile fiziki çevre olmak üzere dört ana başlık altında toplanmaktadır. Doksandan fazla ülkede yer alan üyeleriyle birlikte Yeşil Küre sertifikasyon programı otelcilik, ulaştırma, seyahat acentaları, tur operatörleri, yiyecek-içecek işletmeleri, golf kulüpleri, kruvaziyer gibi turizm sektörünün her türlü alanında faaliyet göstermektedir. Yeşil küre sertifikasının faydaları ise maliyet avantajı sağlaması, müşterilerin satın alma davranışlarında yarattığı olumlu etki, düzenli kontrol sağlaması ve etkin risk yönetimi, endüstrinin diğer aktörleri ile doğrudan temas ve sektöre yön verebilme imkânı ve marka itibarını artırması şeklinde sıralanmaktadır. İşletmeler, Yeşil Küre sertifikasyon programı denetleyicilerinin yapmış oldukları kontrollerde söz konusu kriterlere ait göstergelere ilişkin her yıl yüzde 50’nin üzerinde başarı sağladıklarında sertifikaları yenilenmekte, bunu beş yıl üst üste başaranlar altın, 10 yıl üst üste başaranlar ise platin kategorisinde üye olabilmektedirler.

Referanslar

Atay, L., Temirkanova, Z. ve Gökdemir, S. (2017). Tur Operatörlerinde Yeşil Uygulamalar: Yeşil Tur Operatörü Ödülü, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5): 17-32; Font, X. ve Harris, C. (2004). Rethinking Standards from Green to Sustainable, Annals of Tourism Research, 31(4): 986-1000; Green Globe (2018). Green Globe Sertifikası, http://greenglobe.com/green-globe-certification/ (Erişim tarihi: 19.06.2019); Griffin, T., DeLacey, T., Harris, R., Griffin, T. ve Williams, P. (2002). Green Globe: Sustainability Accreditation for Tourism. İçinde; R. Harris, T. Griffin ve P. Williams (Editörler), Sustainable Tourism–A Global Perspective (ss. 58-88). Londra ve New York: Routledge; Parsons, C. ve Grant, J. (2007). Green Globe: A Global Environmental Certification Programme for Travel and Tourism. İçinde; R. Black ve A. Crabtree (Editörler), Quality Assurance and Certification in Ecotourism (ss. 81-100). Oxford: CABI; Thareja, P. ve Thareja, M. (2010). Total Environmental Management: Journey to a Green Globe, Quality World, 7(2): 3-7.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Green Globe. (2018). Green Globe is the Highest Standard for Sustainability World Wide, https://greenglobe.com/, (Erişim tarihi: 19.06.2019).