Yemek Festivali

Etkinlik Festival Gastronomi

Yerli ve yabancı ziyaretçilere yönelik olarak, genellikle yerel halkın hazırladığı yöreye ait ürünlerle ilgili olarak gelen ziyaretçilere geleneklerin ve yerel yiyeceklerin tanıtılması maksadıyla ve bölgeye ilişkin bir cazibe unsuru şeklinde tanımlanabilir.

Bir yemek festivali, genellikle merak, keşif ve eğlenceli bir durumda otantiklik oluşturmak adına önemli fırsatlar sunarak ziyaretçiler ile yerel halkın bir araya gelmesini sağlayan faaliyetlerdir. Yemek festivalleri, katılımcıların yöresel yemek üreticileriyle karşılıklı deneyim paylaşımına ve sosyal, bilişsel, duygusal ve davranışsal uyarıcılar sayesinde hoş zaman geçirmelerini ve güzel kazanımlar elde etmelerini sağlayarak, üretilen yiyecekleri öğrenmelerine ve yeni lezzetler deneyimlemelerine imkan tanımaktadır.

Yemek festivalleri çok eskilere dayanmakla birlikte tam anlamıyla ne zaman başladığı net değildir ancak, İngiltere’de 200 yılı aşkın olarak yapılan Peynir Yuvarlama Festivali, bu alandaki ilk festivaller arasındadır. Dünyada en bilinen yemek festivalleri arasında; İtalya’da düzenlenen Truffle Festivali, Amerika’da düzenlenen dünyanın çok bilinen deniz mahsulleri festivallerinden olan Maine Istakoz Festivali, Hawaii’deki Yemek ve Şarap Festivali, Sidney Uluslararası Yemek Festivali, Singapur’da gerçekleştirilen Dünya Gurme Zirvesi, İrlanda’da düzenlenen İstiridye Festivali ve Napoli’de her yaz bitiminde düzenlenen Pizza Festivali gösterilebilir. Türkiye’de ise, yerli ve yabancıların ziyaret ettiği birçok yemek festivali düzenlenmektedir. Bunlar arasında en çok bilinenler; Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali, 2013 yılından beri düzenlenen 101 İstanbul Lezzeti Festivali, her yıl nisan ayının ilk haftasında gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali, Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali, 24 Kitchen Dünya Lezzetleri Festivali, İzmir Gastrofest, Manisa Mesir Macunu Festivali olarak söylenebilir.

Yemek turizmi, hızlı bir şekilde ilginin arttığı gastronomi turizmi içinde yer alan ve yerel halkın kalkınmasına, destinasyon imajına ciddi oranda katkı sağlayan önemli bir turizm türüdür. Yemek temalı yapılan festivaller de son zamanlarda sayısı giderek artan bir etkinlik olarak göze çarpmaktadır. Yenilik, farklı kültürler ve tatlar arayanların giderek artmasına paralel olarak yemek festivallerinin ve bu festivallere katılanların sayısının giderek artacağı da düşünülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akmeşe, S. (2018) Etkinlik Turizmi Kapsamında Yerel Mutfak Festivallerinin Etkileri: Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festival Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Karabük: Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Hu, Y. (2010). An Exploration of the Relationships between Festival Expenditures, Motivations, and Food Involvement among Food Festival Visitors (Yayımlanmamış doktora tezi). Kanada, Ontario: University of Waterloo, Recreation and Leisure Studies; Mason, M. C. ve Paggiaro, A. (2009). Celebrating Local Products: The Role of Food Events, Journal of Foodservice Business Research, 12(4): 364-383; Yayla, Ş. (2017). Yöresel Yemek Festivaline Katılım Motivasyonu ile Festivallerin Destinasyon İmajına ve Davranışsal Niyetlere Etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.