Yedigöller Milli Parkı

Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park

(Bolu, 1965 - )

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Bolu’nun kuzeyinde yer alan park il merkezine 42 kilometre uzaklıktadır. Kuzeyde Zonguldak, batıda Karabük ve doğuda Düzce illeri ile çevrilidir. Ortalama yükseltisi 780 metre civarında olan kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgede, en yüksek yer 1.488 metre ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yer ise 465 metre ile Kirazçatı’dır. Ankara–İstanbul karayolunun 152. kilometresindeki Yeniçağa ve 190. kilometresindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılmaktadır. Kışın Bolu–Yedigöller güzergâhı (karla) kapalı olduğundan ulaşım, Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden yapılmaktadır.

1.642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası’na, Orman Kanunu'nun 25. maddesine dayanarak 29.04.1965 tarihinde milli park statüsü kazandırıldı. Havzanın milli park statüsüne girme nedeni, karışık orman bitkilerinin topluca aynı yörede bulunması'dır. Ayrıca milli park havzası ve çevresi, Zonguldak ilinin Yeşilöz bölgesi ve Düzce ilinin de bir kısmı dahil olmak üzere, toplamda 50.950 hektarlık alan, Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 18.01.2002 tarihinde Yedigöller Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak belirlendi. Bu sayede yok olmakta olan birçok canlı kurtarılmıştır.

Bölgedeki yedi adet göl, irili ufaklı şelaleler, adeta bir orman denizine benzeyen bitki örtüsü, göllerde bulunan balıklar ve bu değerlerin ortaya çıkardığı rekreasyonel faaliyet potansiyeli bölgenin ana kaynaklarını oluşturmaktadır. Yedigöller Türkiye’nin en zengin bitki örtüsüne ve doğal güzelliklerine sahip bölgelerinden biridir. Kuzeyden güneye doğru 1.500 metrelik mesafe içerisinde ardı ardına sıralanmış bulunan yedi adet göl bölgeye adını vermiştir. Heyelanlar sebebiyle vadilerin önlerinin kapanmasıyla meydana gelen setlenmeler göllerin oluşumuna yol açmıştır. Ancak hepsi yüzeysel olarak ve/veya yeraltı akışlarıyla birbirine bağlıdır. Bu yedi göl; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür. Nazlıgöl’de dipten sızan sular, bir de büyük şelale oluşturmaktadır. Büyükgöl alabalık yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Ayrıca burada 1969 yılında kurulan alabalık üretme istasyonu Türkiye’deki ilk alabalık üretim istasyonudur ve diğer istasyonların kurulmasına öncü olmuştur.

Milli park, oldukça fazla sayıda bitki türüne sahiptir ve Türkiye’nin en güzel ve en önemli karışık doğal ormanlarını da içerisinde barındırmaktadır. Meşe, gürgen, kayın, sarı ve kara çam, köknar, kızılağaç, karaağaç bölgede bulunan başlıca ağaç türleridir. Ayrıca porsuk gibi nesli tükenmekte olan bitkiler de burada bulunmaktadır. Bitkilerde olduğu gibi, hayvanlar açısından da çok zengin bir bölgedir. Sincap, geyik, karaca, tavşan, tilki, sansar, ayı, kurt, keklik gibi birçok hayvan bölgede yaşamaktadır. Ayrıca 100 üzerinde kuş türü bulunmaktadır. Yine milli park içerisinde geyik üretme istasyonu bulunmakta ve ziyarete açıktır.

Bölge tüm bu doğal güzellikleriyle, doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, fotoğrafçılık, piknik yapma, kampçılık gibi rekreatif faaliyetlere olanak sağlamaktadır. Uzun yıllar, yalnızca yerel halkın piknik yapmak maksadıyla ziyaret ettiği bir yer olmasına rağmen son yıllarda doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle günübirlik turlarla gelenlerin, ayrıca dağcılık ve doğa yürüyüşü ile uğraşanlar ve kampçılıkla ilgilenen ziyaretçilerin sayısı gittikçe artmaktadır.

Yılın her dönemi ziyarete açık olmakla birlikte, ziyaret edilmesi en uygun zaman dilimi nisan-kasım arasıdır, çünkü kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım oldukça zor şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca, özellikle eylül, ekim ve kasım aylarında, sonbaharın bölgede yarattığı eşsiz renk tonları ve güzellikler nedeniyle, çok daha fazla ziyaretçi çekmektedir.

İçerisinde toplam 72 yatak kapasitesiyle 18 adet bungalov ev vardır ve bu evler ziyaretçilerin konaklamasına açıktır. Ayrıca geniş bir alan içerisinde çadır ve karavan ile konaklamaya da izin verilmektedir. Sadece bir adet restoran hizmet vermektedir. Bunun dışında bir de üretim tesisinden canlı alabalık satın alma imkânı bulunmakta, başka herhangi bir yiyecek-içecek veya alışveriş imkânı bulunmamaktadır.

Referanslar

https://bolu.ktb.gov.tr/TR-70000/yedigoller-milli-parki.html, (Erişim tarihi: 29.07.2019); Şahbaz, R. P. ve Altınay, M. (2015). Türkiye’deki Milli Parkların Rekreasyon Faaliyetleri Açısından Değerlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3): 125-135; Tokcan, M. (2007). Doğal Güzellikleriyle Bolu. Bolu Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Yayınları; Yöntem, O., Çayır, G., Arslan, H., Korkmaz, Y., Yavuz, Ö., Varlı, Y. ve Beşkardeş, V. (2010). Yedigöller-Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim ve Gelişme Planı. Bolu – Zonguldak il Çevre ve Orman Müdürlükleri: Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü.