Viski Servisi

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Meyhane Gece Kulübü Bar

Viski, seçkin Bordeaux şarapları ya da XO konyaklar ölçüsünde yoğun, karmaşık ve ilgi isteyen bir yemek sonrası ya da tek başına içkiden, kola ya da limonatayla uyumlu, gün içinde votka gibi kolay içimli bir içkiye dek uzanan özellikler taşıyabilir. Bu nedenle, Single Malt, Straight Rye gibi seçkin örnekler için ayrı, diğerleri için ayrı sunum ve tüketim yöntemleri uygun olur. Tüm viskiler kararlı ve oda ısısına yakın bir ısıda, güneşten uzakta ve dik konumda saklanmalıdır.

Çoğu içkide olduğu gibi, viski ne ölçüde incelikli ve olgunsa o ölçüde geniş bir koku ve tat aralığı sunar. Yaş çok önemli bir belirteçtir; 12 ve 18 yıllık Glenfiddich’in, etiketi görülmezse aynı markayı taşıdığına inanmak zor olacaktır. Fıçıdan gelen is, fındık, hindistancevizi, vanilya gibi kokular çoğu viski için temel veridir. Buna ek olarak The Macallan gibi ince Single Malt Scotch örnekleri, kayısı ve üzüm gibi kuru meyve, portakal reçeli, karanfil, tarçın, zencefil gibi kokular sunar ve kadife yumuşaklığında olur. Glenmorangie gibi daha yoğun örneklerde badem, çikolata ve kahveye petrol gibi vurucu kokular eşlik eder. Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin ya da Talisker gibi uçarı ve sert örnekler ise kokularını saklamaz, mantarı açılır açılmaz odada koku duyulur. Yoğun turba kullanımı bu viskilere daha içmeden sarhoş eden deniz, tuz, iyot, yosun, tütün, duman ve ilaç kokuları verir. Üstün nitelikli Amerikan viskileri ise, yoğun meyve ve tatlı baharat kokuları sunarlar. Dahası şarap, Konyak, Sherry ya da Port fıçıları viskiye yeni kokular, yoğunluk ve renk kazandırır. Bunlar bal, karamel, pişmiş meyve, krema, sandal ağacı gibi kokular içerebilir. Özellikle unchillfiltered örnekler yoğun ve yağlı bir çağrışım yaratırlar.

Bu viskiler tüm özelliklerinin tadına varacak biçimde, yaklaşık 16˚C derecede, uygun bardakta ve en uygun olarak yemek dışı tüketilmelidir. Daha soğuk sunumda koku kaybı yaşanacaktır. Çok yoğun ya da yaşlı viskilere birkaç damla su eklemek ya da konyakta olduğu gibi elde ısıtmak gerekebilir. Bardak seçiminde ağız ya da orta bölümü daralan biçim, kokuları daha iyi koruyup buruna yönlendirmede üstünlük sağlar. Ayaksız viski bardaklarında genel kural dibinin olabildiğince kalın olmasıdır.

Single Malt sunumunda en uygun görülen bardak, koklama bardağı olarak da anılan Glencairn formudur. Bunun ayaklı biçimi geleneksel sherry bardağı copita da uygun bir seçim olur. Kimi viski bardakları da ağzı genişleyen lale biçimindedir ve daha iyi damak deneyimi sunarlar. Ayaksız lale biçiminde geliştirilen ve en uygun viski bardağı olarak sunulan Cardinal viski bardağı, Türkiye’de ince belli çay bardağı olarak tanındı. Ağzı daralan sıradan viski bardağı da (tumbler / old fashioned) uygun olacaktır. Viskinin renginin de çekiciliğini deneyimlemek için saydam bardaklar kullanılmalıdır. Kesme kristaller ise ışık oyunlarıyla farklı bir görsellik katabilir.

Öbür viskiler ise, tat ve koku yoğunlukları oranında kolay tüketime ve karışımlara uyumlu olabilirler. Kolay içimli viskiler soğuk olarak da sunulabilir. Buz kullanımı (whiskey on the rocks) viskinin aşırı seyrelmesine neden olur. Bunu önlemek için viski taşı ya da silikon buzlar kullanılır. Jack Daniel’s markasının ünlü Lynchburg Lemonade, viskili ve kremalı kahve Irish Coffee, limonlu ve şekerli Whiskey Sour, bitter ve tatlı vermutlu Manhattan ve Amaro ve şekerli Old Fashioned en iyi bilinen viskili karışımlardır.

Referanslar

Baki, Ö. (1998). Bar ve Kokteyller. Antalya: İM Yayıncılık; Meleklerin Payı. http://meleklerinpayi.com/, (Erişim tarihi: 29.07.2019); Wine and Spirit Education Trust (2012). Wines and Spirits, Understanding Style and Quality. Londra: Wine and Spirit Education Trust; Yıldız, Ö. (2017). İçki Üretimi ve Sunumu. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Jackson, M. (2005). Whiskey: The Definitive World Guide. New York: DK Publishing; Jackson, M. (2015). Michael Jackson’s Complete Guide to Single Malt Scotch: A Connoisseur s Guide to the Single Malt Whiskies of Scotland. New York: DK Publishing.