Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun

Hukuki Alanına Giren Konular Yasa

7183 sayılı Kanun, 11 Temmuz 2019 tarihinde kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2019 tarihinde 30832 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun temel amacının; Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasını sağlamak için; turizm imkan ve fırsatlarını uluslararası düzeyde tanıtmak olduğu yasanın birinci maddesinde belirtilmiştir. Bu doğrultuda; ülkenin turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi ve ekonomik katkı sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca turizm yatırımlarının arttırılması, turizmin ülke ekonomisi içindeki payının yükseltilmesi ve sektörün hizmet kalitesinin geliştirilmesi için çeşitli faaliyetleri yerine getirmek, destek ve kaynak sağlamak önemli bir hedef olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kuruluşu, yönetimi, denetimi, gelirleri ve faaliyetleri ile ilgili usul ve esaslar bu kanun çerçevesinde düzenlenmiştir.

Kanunun dördüncü maddesinde ajansın faaliyet alanlarına yer verilmiştir. Hükme göre; Ajans, Bakanlık tarafından belirlenen turizm stratejileri ve politikaları doğrultusunda çeşitli görevler üstlenmektedir. İlk olarak, Türkiye’ nin turizm hedeflerine ulaşmasını sağlamak ve ülkenin turizm imkanlarını uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla stratejiler geliştirmekte ve tanıtım faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca; turizm sektörü ve pazarındaki ihtiyaçları ve eğilimleri analiz ederek ilgili paydaşlara tavsiyelerde bulunma işlevini de yerine getirmektedir. Ajans, ülkenin turizm potansiyelinin kapsamlı bir biçimde değerlendirilmesi ve bu potansiyelin de ekonomik kazanca dönüştürülmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda; turizm yatırımlarının artması ve turizmin ülke ekonomisi içindeki payının yükseltilmesi görevini yürütmektedir.

Kanun’un beşinci maddesi ajans gelirlerine ilişkin hükümler içermekte olup; ajansın gelirlerinin en az yüzde seksen beşinin, ülke turizminin tanıtılmasına yönelik faaliyetlerde, kalan kısmın ise diğer faaliyetlerin finansmanında kullanılacağı aynı maddenin ikinci bendinde belirtilmiştir.

Ajans, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak yıllık finansal tablolarını hazırlamakta ve bu tablolar bağımsız denetim sürecine tabi olmaktadır.

7183 sayılı Kanun on bir madde ve geçici üç maddeden oluşmaktadır. Birinci bölümde amaç, kapsam ve tanımlara, ikinci bölümde kuruluş, faaliyet alanı ve gelirlere, son bölümde ise son hükümler başlığı altında ajansın denetimine, muafiyet ve istisnalara, yönetim kurulu üyeliğine ilişkin hükümlere yer vermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.7183.pdf, (Erişim tarihi:19.09.2024).