Tanıtma Yöntemleri
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Tanıtma yöntemleri tanıtma politikalarını gerçekleştirebilmek için izlenen yollardır. Aslında, yöntem, yönetim açısından planlama işlevinin bir parçasıdır. Tanıtma yöntemleri politikaların gerçekleştirilmesinde kullanırlar. Yöntemler; stratejiler ve politikalara göre alt düzeyde yer alırlar ve politikaların uygulanmasını daha kolay ve daha açık bir şekilde yürütülmesine yardım ederler, oldukça yaratıcılık gerektirirler. Aşağıda uygulamada en çok kullanılan tanıtma yöntemlerine yer verilmektedir. Tanıtma yöntemleri turizmde tanıtma için de geçerlidir.
- Konuşma kürsüleri: Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bu kürsülere uluslararasında tanınmış, iyi dil bilen ve konusuna egemen olan kişiler konuşmacı olarak katılır.
- Karşılıklı ziyaretler: Çeşitli tanıtma veya turizmde tanıtma konuları etrafında tartışma yapmak üzere karşılıklı gazeteciler veya heyetlerin ziyaretleri sağlanır.
- Yuvarlak masa toplantıları: 20-30 kişilik grubun belli bir tanıtma veya turizmde tanıtma konusunu tartıştıkları veya tartıştırıldıkları toplantılardır.
- Haber mektupları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada belli düşünceleri ifade etmek üzere süreli olarak çıkarılan gazeteciklerdir.
- İmza sahibi tanınmış kişilere ücretli konuşturulması: Tanıtma veya turizmde tanıtmada imza sahibi tanınmış kişilerin ücretli olarak tanıtma ve turizmde tanıtmada bir konu hakkında fazlasıyla olmak üzere nesnel, tarafsızmış izlenimi verilerek kitle veya turistlere bilgilerin verilmesidir.
- Basın dosyaları: Kaynağın inanç ve değer yargılarına göre değil, hedef kitlenin inanç ve değer yargılarına göre hazırlanan tanıtma veya turizmde tanıtma dosyalarıdır.
- Çevre genişletme programları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada çeşitli nedenlerle çıkar gruplarını bir araya getirici faaliyetlerdir.
- Düşünce jürileri ve danışma kurulları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada karşı karşıya kalınan bir sorun hakkında halkın desteğini sağlamak, tarafsız kişilerin aynı konuda olumlu ya da olumsuz düşüncelerini göstermek, yaratılmak istenen imaja destek sağlamak üzere düşünce üretmek için halktan kimseler veya konusunda uzman kişilerdir.
- Odak gruplar: Tanıtma veya turizmde tanıtmada belli bir konuyu olay- eylem yaratma şeklinde kitle iletişim araçları önünde tartışan gruplardır.
- Örnek testleri: Tanıtma veya turizmde tanıtmada tanıtma materyalinin kitle üretimi ve dağıtımı yapılmadan önce hedef kitleyi temsil ettiğine inanılan kişilere veya gruplara iletilerin gönderilerek tepkilerini ölçme testleridir.
- Konulu yapımlar ya da belgeseller: Tanıtma veya turizmde tanıtmada yerel koşullara uyularak hedef kitleye yönelik konulu ya da belgesel (film yapımı, fotoğraflar, resimler, slayt gösterimi gibi) yapımlardır.
- Yüz yüze temaslar: Tanıtma veya turizmde tanıtmada kişisel olarak yapılan temaslardır.
- Finansal destek sağlama programları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada çeşitli projelerin gerçekleştirilmesi için evrensel ve eğitici amaçlı programların insancıl ve hayırsever bir yaklaşım içinde sunularak halktan, işletmelerden, örgütlerden işbirliği, himaye ve parasal destek sağlanması ile ilgili programlardır. Amacı sanat, spor, tarihsel değerler, toplumsal ve kültürel öğeler ön plana alınarak hedef kitleler için değer taşıyan konulara duyarlı olunduğunu göstermek, kitleler tarafından benimsenmek üzere ortaya konulan olay ve ilişkilere finansal destek sağlamaktır. Uzun sürelidir. Kitlelerde güven yaratıcı bir özelliğe sahiptir. Finansal destek sağlama programlarında ticari amaç saklıdır.
- Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmalar: Profesyonel tanıtma veya turizmde tanıtma örgütlerinin ve aracı halkla ilişkiler işletmelerinin sunduğu hizmetlerden yararlanmalardır. Amacı, hedef alınan kitlelere ulaşmak, onları tanımak ve onlar üzerinde etkili karar organları konusunda profesyonel bilgi sağlamaktır. Danışmanlık hizmetlerinden iki şekilde yararlanılabilir. 1) Danışmanlık hizmetlerinin satın alınması ve satın alan tarafından kullanılması, 2) Danışmanlık yapan kişi veya işletmeye yetki verilerek uygulamanın bu kişi veya işletmece uygulanması.
- Liderleri devreye sokma programları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada kişiler veya gruplar üzerinde çok etkiye sahip liderlerden yararlanmadır. Özellikle atanmış liderlerden ziyade seçilmiş liderlerin devreye sokulması daha etkili olur.
- Tanıtma veya turizmde tanıtma gezileri: Belirli kişilerin parasız olarak işletmeye veya ülkeye davet edilerek gezdirilmeleri, işletme veya ülke hakkında bilgi verilmesidir.
- Karşılıklı değişim programları: Tanıtma veya turizmde tanıtmada değişik ülkelerden karşılıklı olarak eğitim, spor, müzik, araştırma gibi konularda kişilerin getirilmesi ve ülkeden bu ülkelere kişilerin gönderilmesidir.
Yönetim açısından planlama işlevinin bir parçası olan tanıtma yöntemleri, pazarlama literatüründe tutundurma karma elemanları içinde yer alırlar.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Rızaoğlu, B. (2004). Turizmde Tanıtma (Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.